• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tuz Gölü, kan gölü oldu

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
tuzz.jpg

Bembeyaz Tuz Gölü'nün rengi kırmızıya dönüştü. Bunun nedeni ise...

Su kuşlarının besin zincirinde önemli halkayı oluşturan "Artemia"ların ölümü, Gölü kırmızıya boyadı.
KONYA - Murat Öner Taş

AA'nın haberine göre, A sınıfı sulak alanlar içerisinde yer alan Tuz Gölü, tuz üretiminin yanısıra flamingo, suna, bataklık kırlangıcı, martı gibi su kuşlarının konaklama ve kuluçka alanını da oluşturuyor. Bunun yanı sıra Tuz Gölü, dünya kültür balıkçılığında canlı yem olarak kullanılan Artemia'yı doğal stok halinde bulundurması nedeniyle biyolojik açıdan da son derece önemli bir konumda bulunuyor.
Tuz Gölü'nde konaklayan ve kuluçkaya yatan su kuşlarının besin zincirinde "Artemia" vazgeçilmez bir halkayı oluşturuyor.Artemia Salina, tuz göllerinde yaşayan, yetişkinleri 1 cm olabilen bir zooplanktondur.
Artemia'nın ölümü ile oluşan asitler nedeniyle Halobacteriaların çoğalması, daha az organik madde ve kırmızı renk oluşmasını sağlayarak daha hızlı buharlaşmaya sebep oluyor; bu da gölün rengini kırmızıya dönüştürüyor.




tuzz.jpg
 


1000 sene önce olsaydı buna kıyamet alameti denirdi. o eski zamanlardan beri insan türü olarak hem doğadan kopuşumuzu rasyonalleştirdik hem artık bu tür garipliklerin ve musibetlerin yoldan çıkanlara verilmiş bir ilahi uyarı olduğunu düşünmüyoruz. tabii dünya algımız ve tekniğimiz ilerlese dahi aslında orada hala kıpkırmızı bir uyarı durduğu gerçeği değişmedi.
bu arada artemia hayatımda gördüğüm en güzel 1 cm'lik canlı. gerekli düzeneği kurup evde beslemeyi planlamaya başladım.
 


bilim, olayların nedenlerini çözer ve düzeltme yöntemi/teknoloji geliştirir. gelişmiş ülkelerde bu sorunlar bu şekilde tespit edilir çözüm üretilir ve uygulanır.

biz de ise olayın nedeni anlaşılsa hatta çözüm yolu da bulunsa bile uygulama için yıllarca bir şeyler beklenir. o topu ona atar, bu diğerine atar.. o sırada oradaki canlı yaşamı yok olur, zaten bir süre sonra da unutulur gider...
 
Üst