• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Uzun havalandırmalı aktif çamur sisteminde ölü bakteri sorunu

Pınar Odabaşı

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Mart 2011
2000 m3/gün debili uzun havalandırmalı aktif çamur sisteminde tekstil atıksuyu arıtımı yapmakta olduğumuz tesisimizde havalandırma havuzu yüzeyinde ölü bakteri birikiyor,normalde havalandırma havuzunda 3000-3500 mg/l olan AKM kons. şu anda 1500-2000 mg/l arasında ve bu değerden yukarı çıkmıyor,bugünkü sonuçlar; AKM 1980mg/l,ÇÇH 300,SVI 152, nedeni hakkında fikri olan arkadaşlar yardımcı olabilirlerse sevinirim.
 
Hızlı çözüm için bende size şöyle bir öneride bulunabilirim. Benzer bir tekstil fabrikasından yoğun aşı çamuru alıp sisteme besleyebilirsiniz. bu esnada yeni çamurunuz inhibisyona neden olan maddelere yavaş yavaş aklime olacaktır. Bu esnada çok fazla çamur çekimi yapmamanız gerekir, daha çok sistemde geri devretmeye çalışın. Diğer alternatif ise OSB atıksu arıtma tesisi ve ya benzer bir atıksu arıtma tesisinden çamur almanız olabilir. Aynı şekilde sistemde çamuru döndürmenizde fayda olacaktır.
 
teşekkür ederim Ahmet Bey,şu anda sisteme bakteri aşılamak zorundayım ama bunu ne şekilde yapmalıyım onu düşünüyorum,benzer tesisten almak mı hazır bakteri kültürü satın almak mı,hazır bakteri kültürü kullanımı ve sonuçları hakkında ne düşünüyorsunuz,
 
evsel tesisten alın bakteriyi, benzer tesis problem yaratabilir. dap ve üre kullanmayı da deneyebilirsiniz analiz sonuçlarınıza göre. SVI değeriniz yüksek, bence bakteri yenilemelisiniz, sistemden 2-3 vidanjör çamur atın, düzgün çalışan bir evsel arıtmadan 2-3 vidanjör aşılama yapın..
 
İki gündür sistemden daha fazla çamur çekiyorum,bugün OSB arıtmasından 2 vidanjör çamur aldım,pazartesi 3 vidanjör daha alıcam,bu arada melas sipariş ettim,pzt melasla beslemeye başlıycam,bakalım ne olacak.bu arada havalandırma havuzu yüzeyinde hala çamur birikiyor,onu da temizliyorum,acaba bakteri aşılarken çamur atımına devam etsem mi etmesem mi tam karar veremedim
 
Bence iyi bir başlangıç yapmışsınız. Şimdilik sistemden çamur atma işini yavaş yavaş yapalım. Zaten kaçacak çamur varsa çöktürme havuzundan yavaş yavaş kaçacaktır. Durumunuzu zamanla burada yazarsanız biz de çözüm üretmeye devam ederiz.
 
Cuma günü havalandırma havuzunda ;AKM 1460 mg/l,ÇÇH 200,SVI 136 ,geri devir AKM 1700mg/l,ÇÇH 350,SVI 206 idi ve havalandırma havuzu yüzeyinde biriken çamur vardı,günde normalde 250-300 m3 çamur atımı yapıyorduk,cuma günü aynı şekilde çamur atımı yaptıktan sonra OSB arıtmasından 2 vidanjör çamur alıp havalandırmaya döktük,bugün havalandırma yüzeyinde biriken çamur yok ,çok az miktarda çamur biriken yerlerde toplanan köpük kümeleşmeleri var,havalandırmada AKM 1640mg/l,ÇÇH 220,SVI 134,geri devir AKM 2800,ÇÇH 200,SVI 71 ,bugün melasla da beslemeye başladım,günde 40 kg. kadar melas vermeyi düşünüyorum,yarın bakalım sonuçlar ne olacak.
 
Havalandırma giriş ve çıkışından alınan 2 sa. lik numunelerin analiz sonuçları ;
Giriş ; KOİ :548,BOİ:206,NH4-N:17,PO4-P:0,79
Çıkış : KOİ:136,BOİ:58,NH4-N:16,2,PO4-P:0,29
 
Bu sabah yine havalandırma havuzu yüzeyinde toplanan çamur var,yüzeyden alabildiğimi almaya çalışıyorum,bu durumda normal çamur atımı yapmalımıyım,neden hala yüzeyde toplanıyor anlamadım.
 
Besin maddesi eksikliği görünüyor. Tek bir analize göre cevaplandırmak doğru olmaz. Bir kaç analiz daha yapabilirseniz sonuçları daha doğru yorumlayabiliriz.
Ayrıca resim eklerseniz daha da iyi olur.
 
Merhaba Pınar Hanım,

Ben yine sisteme toksik madde girişi olduğunu düşünüyorum.Toksik madde yüzünden ölü bakteriler havuz yüzeyine çıkıyor.Problem budur veya başka nedendir bilemiyorum ama AKM'yi tutturabilmeniz için geri devir pompalarınız yeterli kapasitede mi?Belki de geri devir pompalarınızdan birisi arızalıdır.Dünkü X=1640 mg/l Xr=2800 mg/l değerlerinizde sistemin AKM konsantrasyonunu sabit tutmak için %155 geri devir oranına göre çamur geri devrettirmeniz gerekecektir.Geri devir çamuru konsantrasyonunuz ne kadar düşük olursa bu oran o kadar artacak.Dolayısıyla gerekli pompa kapasitenizde artacaktır.

Siz sistemi stabil hale getirmeden çamur atımı yapmayın derim.Çamur atımını, sistemin kütle dengesini bozmamak için üreyen fazla çamuru uzaklaştırmak için yapıyoruz.Zaten sizin AKM'ye ihtiyacınız var.İnşallah en kısa zamanda sorununuzu çözersiniz.Gelişmeleri heyecenla takip edeceğim.
 
Çamur atımı yapmadığımda havalandırma yüzeyinde daha fazla birikme oluyor,ölü bakteriyi sistemde sürekli dolaştırmak da doğru mudur bilemiyorum,ikisi cuma günü ,üçü dün olmak üzere toplam beş vidanjör çamur deşarj ettim havalandırmaya,yüzeyde yine birikme var,havalandırmada AKM:1420,ÇÇH:210;SVI:148 ,geri devirde AKM:2020,ÇÇH:500,SVI:247 ,geri devirde dün SVI 71 idi,geri devirde SVI neden yükseliyor,geri devirde bir sorun var gibi geliyor
 
geri devir pompası 150 m3/sa, günde 12 saat çalışıyor (15dk.duruyor,15 dk. çalışıyor),iki adet son çöktürme havuzumuz var,iki havuzda toplanan çamur aynı hattan havalandırma havuzuna geri devir ettiriliyor,sağdaki 1.havuzdan gelen çamur vanası,soldaki 2.havuzdan gelen çamur vanası,ortada üstteki vana havalandırma havuzuna giden hatta ait,allta ortadaki vana da fazla çamuru yoğunlaştırmaya aldığımız hat,burada geri devir debisini ve fazla çamur debilerini net olarak bilmiyoruz,1. ve 2. çöktürmeden gelen vanalar 15 tur açık,ana vana 30 tur,biz fazla çamuru almak için 10-12 tur açıyoruz vanayı,daha önce o şekilde yapıldığı için ben de aynı şekilde devam ettim.
 
Çamur atımı yapacaksanız mümkünse yüzeydeki ölü bakterileri sistemden atarak yapabilirsiniz.Onun dışında geri devirinizi 12 saatle sınırlandırmayın,şu an olağan üstü bir durumla karşı karşıyasınız.Geri devrettirek havalandırma havuzundan çıkan AKM miktarının geri kazanılmasını sağlıyorsunuz.Şimdi atıyorum havalandırma havuzundan çıkan AKM günlük 1000 kg dolayısıyla geri devretmeniz gereken AKM miktarıda 1000 kg olacaktır.Ama pompaların çalışmasını 12 saatle kısıtladığınız için atıyorum 600 kg geri devrettiriyorsunuz.O zaman havalandırma havuzundan hergün 400 kg'lık AKM kaçışı oluyor.Buda havalandırma havuzundaki AKM konsantrasyonunu her geçen gün azaltıyor.Birde ekstradan bakterileriniz ölüyor,yüzeyde birikiyor birde oradan kaçış var.Fazla çamur vanasını tamamen kısarak diğer bütün vanaları tamamen açarak,geri devir pompanızı son çökeltim havuzlarından su çekmeyecek şekilde gerekirse 24 saat çalıştırın.Sistem istediğiniz verime ulaşınca geri devir ve çamur atımı politikanızı gözden geçirerek durumunuzu sabitleyebilirsiniz.
 
Fotoğrafdaki çamura baktınız mı sayın gipcik? Ölü çamur var havalandırma havuzunda... Geri deviri şu an için arttırmak hatadır derim ben.. Çöktürme havuzlarından çamur alımı bir süre artırılmalı... Geri devir kademeli olarak azaltılmalı ve tesis bi süre gözlenmeli...Çözünmüş oksijen konsantrasyonuna da dikkat edin derim ben. Sonuçta işletmenin başıda olan sizsiniz ve en iyi çözüme de yine siz ulaşabilirsiniz Pınar Hanım. Biraz deneme yanılma yoluyla optimum şartları oluşturabilirsiniz inancındayım. Kolaylıklar dilerim.
 
Havalandırma havuzunda gerekli oksijeni sağlamak için 37 KW 'lık bir blower çalışıyor ,oksijen seviyesini havuzda 2-2,5 arasında tutmak üzere otomatik devreye girip çıkıyor,oksijen seviyesi zaman zaman 2'nin altına hatta 1'in altına bile düşüyor,şu anda 0.8,oksijeni yükseltmek için devreye alabileceğim herhangi bir ekipman yok,oksijen değerinin düşük olması yeni birşey değil,tesis yıllardır bu şekilde işletilmiş ve şimdiye kadar herhangi bir sorunla karşılaşılmamış.
 
Melike Hanım biz mühendis olarak olaya tek yönden bakmamamız gerekir.Siz ölü çamurdan kurtulma fikrine takılıp bu sistemin deşarj standartlarını tutturması gerekliliğini unutuyorsunuz.Bende sistemin bu olumsuz durumda olabildiğince verimli çalışmasının sağlanması ve bu aşamada mikroorganizmaların ölümüne neden olan faktörün ortadan kaldırılması gerekliliğine göre hareket ediyorum.Çamur atımının artırılmasıyla, havalandırma havuzunun yüzme havuzuna çevirilmesinin:) verim açısından faydasını göremiyorum.
 
Üst