• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yumuşatma işlemi

Refik Ergüç

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Ocak 2012
Su yumuşatma işlemi genel olarak nedir? Nasıl yapılır? Yardımcı olabilirseniz sevinirim...
 
mantıken su yumuşatması bellidir suyun içindeki iyonların alınmasıdır.

Su yumuşatma denilen işlem; su yumuşatma cihazları marifeti ile cihazları saf suyun ihtiva ettiği magnezyum ve kalsiyum gibi elementleri ayrıştırmak ile yükümlüdür. Söz konusu işlem su yumuşatma cihazlarında; iyon değişim mantığı ile görev ifa eden katyonik reçine tarafından gerçekleştirilir. Reçinenin üstlenmiş olduğu görev tam olarak; sudaki magnezyum ve kalsiyum iyonlarını tutup, yerine sodyum iyonlarını suya dahil eder. Reçinenin bir diğer görevi de; litredeki bir mili gramdan fazla ölçekte olan manganez ve demir iyonlarının geçişine izin vermemektir. Manganez ve demir oranı demin bahsettiğimiz orandan yüksek olan sular; muhakkak bir ön artıma sistemine tabi tutulmalıdır. Uzun süre görev yapan reçine “doyma” olarak adlandırılmış duruma gelir. Dolayısı ile reçinede sodyum iyonu kalmaz. Bu durumda reçine; tuzlu su kullanımı ile tekrar sodyum barındırır hale getirilir.

Yumuşatılmamış ( Sert ) Su Kullanılması Durumunda Hangi Problemler Baş Gösterir?
İki hidrojen ve bir oksijenin dizilimi ile meydana gelen su; içinde bulunan magnezyum, manganez, demir ve kalsiyumdan arıtılmaz ise, kullanıldığı mecralara büyük zararlar verebilir. Sanayide ve evlerde kullandığımız suyun yumuşatılmadığı taktirde verebileceği zararları dilerseniz birlikte inceleyelim.

İmalat Yapan Atölye ve Fabrikalarda Sert Su Kullanılması Ne Gibi Problemlere Neden Olur?
Yumuşatılma işlemine tabi tutulmayan su; özellikle sanayi ve endüstri alanında tamir olması zor problemlere neden olur. Yumuşatılmamış su nedeni ile sanayi kazanlarında kireç tabakaları oluşur ve bu tabakalar hem ısı kaybına sebebiyet verir, hem de ısıtma için kullanılan elektrik sarfiyatını arttırır.
Herhangi bir ürünün imalatında kullanılan yumuşatılma işlemine tabi tutulmamış su ise, imal edilmek istenen prosesteki kaliteyi düşürür ve imalat esnasında gerekli olan kimyasal madde tüketimini arttırır.

Evlerimizde Sert Su Kullanılması Ne Gibi Problemlere Neden Olur?
Yumuşatma işlemine tabi tutulmamış sert su, evlerimizde de adeta baş belasıdır. Zira sert sularla temizlenmeye çalışılan kıyafetler bir müddet sonra sertleşir ve renklerinin canlılığını kaybeder. Temizlikte kullanılan kimyasal maddelerin ve sabunun tam anlamı ile görev yapmasına müsaade etmez.
Çalışmalarında suya ihtiyaç duyan; kombi, çamaşır makinası, bulaşık makinası, su ısıtıcısı, çay makinası gibi elektrikli ev aletleri ve beyaz eşyalarda yumuşatılmamış su kullanımı durumunda belli başlı arızaları gösterirler. Sert su ısıtıldığında içinde bulunan magnezyum ve kalsiyum karbonat suyu terk ederek bu cihazların rezistans bölümüne yapışırlar. Bu durumda aynı ısıtma işlemi, bir müddet sonra daha fazla enerji sarfiyatı ile gerçekleştirilir. Yumuşatılmamış su, üzerinden geçtiği her türlü alanı zaman içinde tahrip eder.
Görüldüğü üzere sert suyun yumuşatılma işlemine tabi tutulmaması durumunda birçok olumsuz durum meydana gelerek; hem ülke ekonomisinde, hem de bireysel ekonomimizde ciddi hasarlar oluşur. Bu nedenle küçük bir yatırım gerçekleştirerek su yumuşatma ünitelerine sahip olmamız elzemdir.
 
Merhaba, ilgileneceğinizi düşündüğümüz yeni nesil su arıtma mediaları ilgili bilgilendirme yapmak istedim.
Tuzsuz Su Yumuşatma ile işletme maliyetlerinde %40 tasarruf edin.
 
Merhabalar,
Su yumuşatma sistemlerinin geri yıkama sularını tuz su tankına geri vermem ne kadar mantıklı olur acaba ? Bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar bana yardımcı olabilir mi acil olarak :(
 
Üst