• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yüzen çamur ve köpük

Mustafa Parlayıcı

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Temmuz 2009
fabrikada 10m3/sa debiye sahip evsel bir atıksu arıtma tesisinde çökeltme havuzunda yüzen çamur problemim var benden önce tesisle kimse ilgilenmemiş ve gecen hafta çökeltme havuzunun yüzeyinden 50 cm kalınlığında çamur keki aldık. ben bu olay sonunda oksijen miktarını arttırdım bu kez havalandırma havuzunda kahverengi köpük oluşmaya başladı ve çökeltme havuzunda hala yüzeyde çamur var. tamamen temizlememize tekrar yüzeyde çamurlar birikmeye başlıyor. çıkış suyumda renk sarımtırak ph kontrolümde giriş 6,76 çıkış 7,12 değerlerinde ne yapabilirim. ilk aklıma gelen flamentli bakteriler oluyor ama tesisi nasıl kurtarırım bilmiyorum. yardım ederseniz sevinirim :confused:
 


çökeltme havuzundan çamur çektireyi düşünüyorum çamur kabarması problemiyle karşı karşıyayım hemen hemen tamamını böşaltacağım bunun yanında da havalandırma havuzundan da aşı örneği alacağım ve havalandırma havuzunuda boşaltacağım geri devir pompası olarak mamut pompa kullanıyoruz bununda değiştirilmesi konuşunda başkı kuruyorum elektrikli pompa kullancağız şuan yapabildiklerim bunlar :)
 


Son Çökeltim Havuzunda dip çamurun çok uzun beklemiş olabilir. Denitrifikasyon işlemi SÇH devam etmiş ve yüzen çamur problemin olmuş olabilir. Dip çamuru çekme süreni kısaltabilirsin.
 


Bence eğer imkanın varsa son çökeltim havuzundan 1'er metre arayla tabana kadar numune alıp AKM lerine bak. Eğer analiz yapamıyorsan bile çamurun renginden yoğunluğundan farkları anlayabilirsin. Tabandaki çamur durumunu öğren. Bütün çamur yukarımı çıkıyor. yoksa çamur çekimin az geldiği için son çökeltimde fazla çamur mu var? Çamurun tabana doğru yoğunlaşması gerekiyor. eğer durum böyle ve tabandaki çamur yoğunluğu çok fazla ise muhtemelen çamur çekimin yeterli gelmiyordur. Havalandırma havuzundaki oksijen değerinin yüksek olması muhtemel eğer oksijenmetren varsa havalandırmadaki oksijen değerini 1 - 1,2 değerlerinde tutmaya çalış. Ve şeker ilavesi yapmadan önce suyundaki organik madde mikatarından emin ol. Havalandırmadan sonra hala yeterli miktarda organik madde bulunursa ve bekleme sürende uzunsa denitrifikasyon başlar.Bu nedenle şeker ilave etmeden önce ihtiyaç olup olmadığından emin ol. Bence tesisin düzeltilebilir ve çoğu zaman boşaltıp tekrar işletmeye almak hem daha uzun zaman sürer hemde neyin bu soruna neden olduğunu bulmadığın için aynı şeyleri tekrarlayacaksın ve sorununda tekrarlanacak.
 


yardımlarınız için teşekkürler. tesiste çamur alma işlemini 15 gün önce yapmıştım önce yüzün çamur problemim vardı bugün çamur yüzeyde kek halini almış. problem nerden kaynaklanıyor bilmiyorum ama dipte çamur kalmıyor ve çamurun tamamı yüzüye çıkıyor dipte ise şuan su var. ayrıca havalandırma havuzundan aldığım örneklerde çamurun çökelmesi çok iyi.arıtma tesisi kafamı karıştırıyor. ne yapabilirim bilmiyorum. :(
 


Çöktürme ünitesini flotasyon ünitesi gibi çalıştıralım...çamuru bir sıyırıcı yardımıyla üstten toplayalım..olmaz mı :p Hem sizinkinde sisteme hava vermeye de gerek yok, yüzdürme hava vermeden de gerçekleşiyor zaten:) Paket arıtma mı bu tesis? Dizayn problemi olabilir.. Hesaplarınızı kontrol etmeyi deneyin derim.
 


Maverik tesisin uzun havalandırmalı proses olduğundan bahsediyorsun.Nitrifikasyon-Denitrifikasyon prosesi ise denitrifikasyon bölgesini yani anoksik bölgenin hacmini artır.Sadece KOİ giderimi yapan bir prosesse çamur yaşını düşürün.Bence bu nitrifikasyona uğrayan azotun son çökeltim havuzunda denitrifikasyonla azot gazına dönüşmesi sonucu oluşuyor.

Diğer bir alternatif son çökeltim havuzundan çürük yumurta kokusu geliyor mu?Geliyorsa son çökeltim havuzunda çamur çok bekliyor bunun sonucunda septik koşullar oluşuyor ve H2S gazı oluşuyor.Eğer sorun buysa çamur geri devirini ve atık çamur atımınızı düzenli yapmanızı öneririm.

Bunun yanında en güzeli arıtma çamurunuzu mikroskopik bir incelemeye tabi tutun bakın bakalım değişik,zararlı kültürler üremiş mi?Aklıma gelenler bu şekilde.Anlattıklarınız kadarıyla sorununuz üstteki iki madden birisi gibi gözüküyor ama siz bir tedbir almadan bir mikroskopik inceleme yapın derim!
 


Benim de işlettlğim tesis uzun havalandırmalı.Ben konudan biraz uzaklaşıcam;çamur tabakalaşması görülmemekte.Sülfür miktarım normal ama sülfit miktarım biraz fazla.
Kısaca tesis hakkında bilgi vereyim;dengeleme+ızgara+nötralizasyon+havalandırma(geri devir)+çöktürme ve ordan çıkışa sevk ediliyor.Bir de çöktürmeden sonra yoğunlaştırmaya ve filtreprese ayrı bir hat var.Burdan çıkan sızıntı suları dengelemeye tekrar giriyor.Yani çöktürmeden sonra hiçbir işlemden geçmeden su çıkışa veriliyor.

Bu tesis dizaynın dezavantajlarını öğrenebilirmiyim bir de sülfit miktarının fazla çıkması anearobik koşullardan mı kaynaklıdır?
 


Merhaba Tuğba Hanım.Anaerobik koşullarda Sülfür S[SUP]-2[/SUP]ve HS[SUP]-[/SUP] formlarında bulunur.pH 8 in altında H[SUB]2[/SUB]S gazına dönüşür.H[SUB]2[/SUB]S gazıda ekipmanlara ve personele zarar verir bunun yanında biyolojik arıtmaya zarar verebilmektedir. Bu yüzden sülfürün atıksuda S[SUP]-2[/SUP]ve HS[SUP]-[/SUP] formlarında bulunması istenmez.Bunun için atıksu içerisindeki sülfür, havalandırılarak oksijenle yada kimyasal oksitleyicilerle oksidasyona uğratılır.Bunun sonucunda ürün olarak sülfit,sülfat ve tiyosülfat açığa çıkar.Bu formların çok yüksek konsantrasyonlarda olmadıkça arıtma verimine bir zararı olacağını zannetmiyorum.
 


havalandırma havuzundan aldığın numuneyi beklet. ne zaman kopma olduğunu, yüzeye çıkma olduğunu gözlemle. son çökeltim havuzunda bekleme süren ne onuda belirle. bide çamurun sıkışması nasıl, kopması nasıl, bi süreden sonra gaz çıkışı oluomu, floklar gazla berabermi çıkıo, yoksa sıkışmış çamur koparakmı yüzeye çıkıor. görsel gözlemler önemli. mesela çamur senin deneyinde 2 saatte yüzeye çıkıyorsa fakat son çökeltimde bekleme süren 4 saatse çamurun yüzeye vurur. o zaman havuzda bekleme süreni düşürmelisin. gaz çıkış oluosa muhtemelen denitrifikasyon vardır. flok yapısınıda gözlemle ordanda fikir edinebilirsin. eğer imkanın varsa gipcik arkadaşımızın dediği gibi mikroskobik test yaptır veya imkanın varsa kendin bak.
Bizim işlettiğimiz tesisinde 1. hattında karbon gideren klasik aktif çamur sistemi, 2. hattında ise azot fosfor gideren uzun havalandırma sistemi var. Eğer tesisde nitrifikasyon denitrifikasyon varsa bence düzenli olarak içsel kontrol yapılması en iyisi. sorun daha başlarken tespit etmiş oluyorsun. her bölümün giriş orta ve çıkışından aldığın çamur numunelerine NH4-NO3-TopN ve KOI analizi yapıosun. çıkan sonuçlardan nitrifikasyon - denitrifikasyon ne durumda, neyi gideriosun, neyi gideremiosun sorunun nerde direk tespit etmeni sağlıyor. Biz bu içsel kontrolü her hafta yapıyoruz. Laboratuar şartlarını bilmiorum ama imkanın varsa (azot giderimi yapıyorsan) sana tesisinin işletmesi hakkında oldukça iyi bilgiler verir.
 
Üst