• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre boyutları

Aysun Kurt

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Mart 2011
Arkadaşlar çevre boyutlarını en kpsamlı şekilde nasıl belirleyebilirim önerileriniz var mı ?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


3.1.3 ÇEvre Boyutları Kısmını İnceleyebilirsiniz Ayrıca Döküman ISO 14001 yönetim sistemleri ve bir metal saniyine uygulanması . bir arkadaşımız arıyordu geçöen çevre risk değerlendirmesi metal sanayi için oda umarım bu linki görür .
 
Havacılık sektöründe çalışmaktayım. Green Airport (Yeşil Havaalanı) kapsamında şirketimize yeşil kuruluş ünvanı kazandırmayı hedefliyoruz. çalışmaların daha çok başındayız. il olarak çevre boyutlarını belirlememiz gerektiğine karar verdik. bu çalışma şimdilik sadece havaalanında bulunan istasyon ofisleri kapsamında yapılacaktır. Çevre boyutlarını belirlemede ve buna bağlı çevresel risk analizi formu oluşturmada takıldık. Bu konu hakkında bir bilgisi olan ya da yardım edebilecek olan arkadaşlar, yardımlarınızı varsa mevcut örnek teşkil etmek üzere taslak olarak tablo örneklerini bekliyorum.
 
Çevre boyutlarını en iyi şekilde belirleyebilmeniz için öncelikle iş akış şemaları (üretim, bakım-onarım, sevkiyat, depo, bilgi işlem, vb. için) oluşturmalısınız. Bu şemalarda, her bir giren yardımcı malzemeyi ve çıkan atıkları/emisyonları/deşarjları detaylı bir şekilde gösterin. Burada elde ettiğiniz atıklar/emisyonlar/deşarjlar sizin normal durumda oluşan çevre boyutlarınız olacaktır. Bunların dışında birde anormal ve acil durumlar için çevre boyutlarınızı belirlemeniz lazım. Burada anormal durum diye adlandırılan durumumdan kasıt, her zaman gerçekleşmeyen ancak beklenen durumlar. Örneğin bir laboratuvarda günlük 200 test yapılabilme kapasitesi var ancak her gün 30 test yapılıyor ve bir gün 150 test isteyen bir müşteri çıkıyor. İşte bu anormal durum. Acil durumda ise bildiğiniz gibi, yangında kimyasal dökülmesinde, sel, deprem, yıldırım düşmesi gibi durumlarda oluşabilecek ve çevreye zarar verebilecek boyutları incelemeniz gerekir. ( Örneğin yangında emisyon).


Yukarıda anlattığım şekilde belirlediğiniz çevre boyutlarını daha sonra havaya, suya, toprağa, floraya, faunaya ve insan sağlığına etkisi yönünden irdelemeniz, puanlandırmanız ve önemli çevre boyutlarını belirlemeniz gerekiyor.

Daha sonrası aksiyon planı ve risk değerlendirme dediğimiz başka bir prosedüre giriyor. :)
 
Arkadaşlar önemli çevre boyutlarını belirlemede nasıl bir yol izliyorsunuz? Her sene yeni bir şey mi olacak bu, geçen sene bize sorun çıkaran çevre boyutlarıyla ilgili alınan aksiyonar tamamlandı ama bu sene nasıl yapacağımı belirleyemiyorum.
 
İş akış şeması üzerinden hareketle normal, anormal ve acil durumları belirttiyseniz bitmiş demektir. Ancak kullanılan malzemeler, çalışma şekli, yeni makine/ekipman durumlarında gözden geçirmeniz gerekmekte... Herşey tamamsa performans artırımı yapabilirsiniz.
 
herkese merhaba,

Çevre boyut ve etkileri tablosunu hazırlarken etki puanında baraj nedir? kaç puandan sonra aksiyon alıyoruz? ve bunun belirtildiği bir yer var mı? yönetmelik gibi? diğer bir sorumda ; katlanabilir çevre boyutu artık kullanılmıyor mu? neden?
 
@m_mpeath

Bir baraj söz konusu değil, önemli olan makul bir skala seçmek. 5 veya 10 lu skala seçebilirsiniz. çıkan sonuçlar mantıklı olmalı buna dikkat edin. aksiyon alacağınız değeri de yine siz belirleyeceksiniz. ama bu konuda tayin edilmiş hazır bilimsel metodlar var onlardan faydalanabilirsiniz. Bunlar için google da risk analiz yöntemleri diye arayarak ulaşabilirsiniz.
 
Üst