Arkadaşlar merhaba, Mozilla Firefox kullananlar güncelleme yaptı mı acaba? Ya benim anlamadığım bir şey var şimdi. FF4 çıkıncaya kadar bence her şey mükemmeldi bu tarayıcıda ama 4 sürümü resmen hayal kırıklığı oldu. Hem hatalarla dolu hem insanı gıcık eden görünümü ile gelmişti 4 sürümü bilhassa şu tuş/tab olayı. Daha sonra FF4 araştırması yapınca içler acısı bir tablo ile karşılaştım. Bu tablo ise herkesin gıcık olması durumuydu. Yani yapılan yorumlarda hiç olumlu bir yanıt görmemiştim. Tüm bunların ardından Mozilla sürekli güncellemeye başladı ve öyle hızlandı ki, habire yeni versiyonlar üretmeye başladı. Açıkçası 4 sürüm downgrade sonrası (test harici) hiç güncellemedim. Güncellediysem bile tekrar downgrade (geri adım) yaptım. Aslında en son sürüm biraz güzeldi sanki ama Chrome etkileşimi fark etmedim değil hani. Peki şimdi? İşte o duyuru: http://www.mozilla.org/en-US/firefox/10.0/releasenotes/ Giderilen ve tutulan vb. hatalar ilginç bilhassa Mac çok dikkatimi çekti. Mozilla 10.0 çıkarmış artık sanırım hani güncellemedim ama sormak istiyorum var mı güncelleme yapan ve nasıl diye son durum öğrenmek istiyorum. Açık konuşayım yüksek dozda Safari hastasıyımdır grafik olayı yüzünden. Chrome'u ise daha hızlı olması, açık kaynaklı olması ve modifiye edilebilir olması yüzünden severim. Değişim tabii ki iyidir lâkin 3 sürümden sonra Mozilla Firefox tarayıcısına ne ısınabildim ne de sevebildim bilmiyorum yeni versiyonların sürekli çıkması kafamı karıştırdı ama şu bug yani hata listesi epey ilgimi çekti: http://www.mozilla.org/en-US/firefox/10.0/releasenotes/buglist.html İzlenimlerime göre HTML 5 olayına epey ağırlık verilmiş bu sevindirdi biraz beni çünkü tarayıcıların çoğunda HTML 5 hâlâ stabil değil malesef ama Mozilla buna uğraşıyorsa işte bu güzel diyorum. Güncelleme yapacağım tabii ki ama yine sormak istedim sadece işte. Unutmadan arkadaşlar 9 sürümünde ciddi ciddi hatalar vardı o hataların çoğu giderilmiş sanırım. Son olarak Mozilla Firefox hakkında tartışabiliriz bilhassa kullanan ve güncelleme yapan arkadaşlar yazarsa çok sevinirim herkese saygılar,
FF müdavimiydim zamanında chrome 'daki bazı hatalardan dolayı sürekli bunu kullanıyordum. Chrome denemeye karar verdim tekrar ve sonunda FF unuttum. Sürekli güncelleme çıkarmak o kadarda iyi değil. Chrome 'un %30 'luk pazar payı da bu işi becerdiğini gösteriyor. FF 'a Allah 'tan rahmet diliyorum. İyi tarayıcıydı... Denemedim yeni sürümü ama site dolayısıyla mecburen kuracağız..
Aynen katılıyorum. Önceleri (3 sürüm dönemi) ciddi ciddi FF fanıydım ama 4 ne zaman çıktı nefret ettim üstte açıkladığım gibi. Tamam güncelleme elbet olur ama Mozilla'nın bunu hızlandırması iyi olmamakla birlikte bana bir şeyleri çağrıştırıyor. Sürekli güncelleme yapan bir şey neden yapar bunu? Ya bocaladığı için ya açık oluştuğu için ya iyice içine ettiği için. Öyle düşünüyorum ben ayrıca Opera'da öyle sürekli güncelleme çıkarıyorlar. Mesela Safari sürümlerine gözatın güncelleme çok nadir çıkıyor çünkü bir kere çıkıyor tam çıkıyor ki zaten hata olayı çok nadir. Keşke Mozilla'da böyle olsaydı diyeceğim ama yeni sürümler aldı başını gitti.
4 sürümü süreli çoklu sayfalarda çökme yaşıyordu ve yeniden başlıyordu buda baya sinir bozucu oluyordu. Bu yüzden Mozilla bir çok güncelleme çıkardı. Savaşın'da dediği gibi neredeyse firefox'u her açtığımda yeni bi güncelleme indiriyordu. Gene de vaz geçemediğim özellikleri yok değil. Web Çıktıları daha düzgün, eklenti özellikleri hala diğer tarayıcılardan daha üstün. ( Her ne kadar gereksiz eklentiler bellek kullanımını arttırsa ve hızını düşürse de ), Cookie Manager ki vazgeçilmezim hala, birde istediğim web sayfasından istediğim içeriği hiç bir extra programa gerek kalmadan indirebilmem yada direk web linkini bulabilmem aklıma gelen güzel özelliklerinden. Ama bende her zaman chrome kullanıyorum. Firefox'u sadece ihtiyacım olduğunda kullanıyorum. 10 sürümünü az önce güncelledim, gayet hızlı geldi bana ama deneyeceğim tabi biraz.
Açık konuşmak gerekirse, Mozilla'nın çok sevdiğim bir eklentisi var. O eklenti ise AdBlock Plus eklentisidir. Bilhassa şu spam tarzı reklamlar konusunda çok iyi oluyor çok iş görüyor. Hatta gezinirken isteği karşılıyor bence. Tabii bu sadece verdiğim tek bir örnek. Yani Murat, ben dediğin gibi aynen lazım olursa yani ihtiyacım olursa Mozilla kullanıyorum uzunca zamandır. Haa, eklenti konusunda tartışmasız müthiş bir kavramı var. Dolayısıyla Mozilla eklenti geliştiricileri çok ilgi çekiciler güzel iş çıkarıyorlar ve her yaptıkları eklenti tutuyor. Keşke güncellemeler abartılmasaydı veya keşke 3'ten sonra hiç güncelleme çıkmasaydı hehe. Şimdilik yorumlar devam etsin bakalım sağda solda da izlenimdeyim yorumlara bakıyorum kimisi 'güzel ama önce kasıyor, gezinti için hızlı' şeklinde yorumlar yazmış. Bakalım 1 hafta 10 güne kadar neler olacak. Bir diğer konu ise Opera vakasıdır gerçi konumuz Mozilla ile ilgili ama değinmeden duramadım. Opera'da çok ama haddinden çok güncelleme yapıyor. Ne zaman Opera'yı açsam update çıkıyor sıktı beni biraz. Opera eskiden en hızlı tarayıcıydı bilhassa DNS olayını çok severdim çok güzeldi ama sonra tadı kaçtı. Gerçi benim için sorun yok kullanabilirim ama buton olayını sevmiyorum biraz Opera'nın. Hız konusunda hâlâ çok iyi derecesi var download yaparken Opera ile yaparım bazen. Şu an en stabil ve hoş tarayıcıların Chrome ve Safari olduğu bariz ortada. Gerçi Safari sevme nedenimi söylemiştim. Grafik konusunda en güçlü tarayıcı Safari'dir. Bilhassa orijinal dili İngilizce olması benim hep işime yaramıştır. Kaldı ki, Safari eklentileri mükemmel ve güncellemesi abartı değil. Ama işte Safari'yi malesef herkes kullanamıyor. Son olarak, artık herkes Chrome ile devam edecek sanırım çünkü şu an en popüler tarayıcı Chrome.. Mozilla'nın gerçekten pek tadı kalmadı diye düşünüyorum işte hehe, ne diyelim hayırlısı : )
FF ye destek olur chrome ile birlikte kardeşçe kullanırım. apple donanım ve yazılımlarından ise tiksinirim, net.
Evet son sürüme güncelleme yaptım ve şu an inceliyorum.. İlk etapta biraz kasar gibi oldu ama sonra sorun kendi kendine düzeldi ve hızlandı. Demek ki, ilk etapta oluyor sonra düzeliyor ya da kişiye göre değişiyor. Performans konusunda aşmış bir sürüm olmuş yani gördüğüm bu ama diğer konuda pek içli dışlı ve köklü bir değişim yok. Bu sürümde gerçekten hatalara önem vermişler listede görüldüğü üzere ve HTML 5 konusunda ısrarcı olmuşlar hehe. Çok kritik bir kaç bug (hata) vardı o halledilmiş sanırım bunlar sevindirici. Eh ne diyelim en kısa sürede 11 - 12 - 13 ... diye uzayacak şekilde, güncellemeler nasıl olsa çıkacaktır benim gibi çok kişiyi baymıştır bu mevzu. Eklentilerin yeni sürümle birlikte tam stabil olmaması biraz kötü oldu ama onların güncellemeleri çıkar her halde hiç bakmadım. Gerçi genel kullanıcı değilim ama genel kullanıcılar için en az bir hafta 10 gün kadar daha zaman lazım her halde.