• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisinin görevleri ve kimler çevre görevlisi olabilir?

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Çevre görevlisi: Faaliyetleri sonucu çevre kirliliğine neden olan ve/veya neden olabilecek ve Çevre Kanununa göre yürürlüğe konulan düzenlemeler uyarınca denetime tâbi kurum, kuruluş veya işletmelerin faaliyetlerinin mevzuata uygunluğunu, alınan tedbirlerin etkili olarak uygulanıp uygulanmadığını değerlendiren, tesis içi yıllık iç tetkik programları düzenleyen tesiste veya çevre yönetim hizmeti veren firmada çalışan görevlidir.

Tesis veya faaliyetlerde, tesis veya faaliyetlerin çevre yönetim birimlerinde veya yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarında çalışacak çevre görevlisinin en az dört yıllık yükseköğretim kurumlarının mühendislik, fizik, kimya, biyoloji bölümlerinden veya veteriner fakültesinden mezun olması zorunludur.



Eğitim ve yönetmelik mahkemeliktir bu konuda bilginiz olsun eğitimi alan kişiler hak kaybına uğrayabilir mahkeme sonucuna göre. Ayrıca eğitimden sonra iş bulma şansınız konusunda da birşey diyemeyeceğim.
Sorularınız olursa bu konu altında sorabilirsiniz.

Selamlar
 
Bir kaç tane iş ilanında Çevre görevlisi eğitimini alması tercih sebebidir gibi ibarelere rastladım.

Bunun dışında hak kaybıyla ilgili birşey söylemek istiyorum. Mahkeme bizim istediğimiz şekilde sonuçlanırsa eğitimi alan kişilerin Bakanlığa yatırdığı paraların geri ödenmesi gibi birşey söz konusu olacaktır. Ama sadece resmi olarak bakanlığa yatırılan paralar için geçerli bu durum tabii.
 
Paralar geri ödenir muhtemelen fakat zaman kaybıda cabası olur. Ayrıca mahkemelerin durumuyla ilgili de bilgilendirirseniz memnun olurum..
 
Eğer bu uygulama kaldırılır ve sadece çevre mühendislerine bu hak tanınırsa öyle sanıyorum ki bu güne kadar bu eğitimi almış olanlar çevre denetçisi olmuş olacak, onların haklarının geri alınması bir şey söz konusu olacağını sanmıyorum. Ama ilk dileğim bir an önce bu yanlış düzeltilir.SAYGILARIMLA.
 
Dava metninde eğitime ve yönetmeliğe itiraz edilirken çevre denetçisi/görevlisi gibi tanımlara da itiraz edildi bu tanımlar yerine çevre mühendisi ibaresinin kullanılması gerektiği söylendi. Dediğim gibi eğer mahkeme bizim istediğimiz gibi sonuçlanırsa evet eğitime gidenlerde ister istemez bir mağduriyet durumu yaşanacak. Zaman ve ücret kaybı gibi. Çünkü her ne kadar Bakanlığa ödenen paralar bu durumda geri verilse de otel masrfaları vs. başka bir yere yatırıldığı için geri ödenmesi söz konusu olmayacak.

Mahkemeye gelince, dava gününün gelmesini bekliyoruz. Herhangi bir gelişme olduğunda gerek odanın sitesinde gerekse mail grubunda duyurulacaktır. Ben hayriyetten buradan da haberdar ederim tabii ki.
 
bu yönetmelik tamamen dışarıda işsiz bulunan insanları işe alma amaçlı bir yönetmeliktir...oysa bu dalda mühendislik eğitimi alan çevre mühendisleri işsiz kalırken....bizler çevre mühendisleri olarak neden hep sessiz kalıyoruz....anlamıyorum..bizim odanında siyaset ten başka bir amacı olmadığı kesindir...işi gücü sol kesimlere destek olmak yazıklar olsun bu odaya...
 
Ne yazık ki odamız bir diğer odalar yanında güçsüz durumda, bildiğiniz gibi eskiden çevre mühendislerinin 4-5 katlı yapıya imza atma yetkisi vardı ama bunu inşaat müh. odası elimizden aldı, ama biz hiç bir şey yapamıyoruz. En son eczacılar birliğinin yaptıklarını sanırım hatırlıyorsunuzdur. Bizim birleşmemiz, aktif olmamız ve bunlarda birlikte gelecek gücü elde etmemiz gerekiyor.
 
4 yıllık eğitimimizi 1 haftaya sığdırabilen bunun sonucunda sınava girip gecenlerin çevreye dost prosesleri denetleyebilecek geliştirebilecek konuma sahip olmalarını sağlayan bilinç ve düşünce ancak bizim ülkemizde ve bizim yöneticilerimizde olur. daha da üzüldüğüm nokta ise bunu onaylayan bakan eroğlu da bir çevre mühendisidir. aslını inkar etmiş aldığı eğitimin tüm türkiyeye 1 haftada öğretilebileceğini bu yaptığıyla onaylamıstır. sımdı bizlere demezlermi sizin aldığınız eğitimi istersek 1 haftada alırız. parasıyla değilmi!!!
 
ayın 19 antalya atso da düzenlenen ab sürecinde çevre adlı panelde çevre görevlisi sorusu soruldu çevre orman bakanlığının müsteşara ülkemizde mezun 9000 tane cevre mühendisi olmadığı için bu uygulamaya başladıklarını ve küçük işletmelerinin sadece 1 elemaının maaşını karşılayabildiklerini çevre mühendisi alamayacaklarını söyledi.Yapılması düşünülen bir değişik ile çevre mühendislerinin çevre görevlisi olabilmeleri için sadece sınava girmeleri yeterli olacaktır diye bi açıklama da bulundu. tabiki bu cevaplar bizi tatmin etmedi.
ayrıca bugüne kadar yapılan çevre görevlisi sınavına giren çevre mühendislerinin %53 başarılı olmuştur bu da bizim için düşündürücüdür.
 
Üst