• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Etkinlik 05.12.2016 çevreder toplantısı

Merhaba Arkadaşlar,

05.12.2016 tarihinde ÇEVREDER (Çevre Mühendisleri ve Kuruluşları Derneği) olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzin Lisans Daire Başkanı Sn. Ufuk TÜRKMEN ile Hava ve Gürültü İzinleri Şube Müdürü Sn. Erhan SARIOĞLU eşliğinde Çevre Danışmanlığı, Çevre Danışmanlık Firmaları, ve Çevre İzinleri konularında fikir alışverişlerinde bulunulmuştur. Konuşulan konu başlıkları aşağıda sıralanmıştır:

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


- Tesislerin İnşaat dönemlerinden izleme dönemlerinde ve işletmeye geçiş aşamasındaki sorunlardan bahsedildi (izleme dönemlerindeki yetersizlikler, işletmeye geçilince tamamen farklı yönetmeliklere tabi olma ve işletmenin gfb'siz çalışmaması gerektiğinden olabilecek sorunlar) Bu sorunlar ile ilgili olarak GFB başvurusunda kullanılan uygunluk yazısından ve bununla ilgili süreçten de bahsedildi. Buna cevaben Ufuk Bey yeni bir sistemin geldiğini ve bu sistem üzerinden uygunluk başvurularının yapılacağını söyledi. Ayrıca izleme dönemlerindeki aksaklıklar ile ilgili bir çalışmanın da ilerleyen dönemlerde olabileceğinden bahsetti.

- Tehlikesiz atık geri kazanımda sanayi sicil belgesi alımı zorluğundan dem vuruldu. Konu ile ilgili olarak çalışmaların başlayacağı ve Bakanlık sayfasında yayınlanan Tehlikeli ve Tehlikesiz Atıkların Kontrolü Yönetmeliği için görüş bildirmemizin daha sağlıklı olacağını belirttiler

- Uygunluk başvurularında il müdürlüklerinin birbirlerinden farklı ve başvurular ile alakası olmayan belgelerin istendiği, görüşlerin farklı olduğu, bir yerde "a" belgesi önemli iken başka yerde "b" belgesinin önemli olduğu dile getirildi. cevaben il müdürlüklerine eğitimlerin tekrarlanacağı söylendi.

- Valilik Tespit Raporu ilk defa uygulanmaya başladığı sıralarda emisyon ölçümleri öncesinde düzenlenir, baca ölçüm, emisyon noktaları belirlenir ondan sonra emisyon raporu yazılırdı. Şimdilerde ise bazı illerde bu uygulama aynı şekilde devam ederken geri kalan illerde emisyon raporu sonrası hazırlanan bir rapor olarak uygulanmaktadır. Bu konu ile ilgili çok başlılığın kaldırılması gerekmektedir.

- Mülga olan Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkındaki Yönetmelik Ek-2'sinde "Karışık Endüstriler" kapsamında kirlilik yükü fazla olan tesisler yönetmelik kapsamında değerlendiriliyordu. Bu kapsamın yeniden yönetmeliğe konulması gerekmektedir.

- Çevre Görevlisi, Çevre Danışmanlık Firmaları ve Çevre Yönetim Birimleri Yönetmeliği uyarınca, tesislere çevre görevlileri hizmet vermeye başlandığı aydan itibaren eğitim ve iç tetkik yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Firmalar ve tesisler açısından bu durum oldukça zorlayıcıdır. Revize edilmesi gerekmektedir.

- Danışmanlık firmaları arasında bir asgari fiyat tarifesi olmalı ve herkes bu tarifeye uymalıdır. Bu tarifeye uymayanlar hakkında Bakanlık gerekli cezai işlemi firmaya uygulamalı veya yeterlik belgeleri askıya alınmalıdır.

- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İl Müdürlükleri ile Çevre Danışmanlık firmaları ve tesisler arasında düzen, takip ve denetimin sağlıklı sağlanabilmesi için özel iştirak ile Çevre Ajanslarının kurulması gerekmektedir. Bu ajansların kurulması ile ilgili detaylar sonra konuşulacaktır.

- İzin-lisans web sayfasında firmaların faturalarını yükleyebilmeleri için bölmelerin yapılması gerekmektedir. Konu ile ilgili işlemlerin detaylandırılıp fatura ödemeyen tesisler için yaptırım uygulanmalıdır.

- Geri-Kazanım, Geri Dönüşüm sektörlerine biraz daha kolaylık sağlanmalı, evrak-anlam karmaşası azaltılmalıdır.


Konu ile ilgili olarak sitemizin tüm üyelerinin konu hakkında yorumlarını bekliyorum. Mesleğimiz bizim mesleğimizdir ve ancak bizim verdiğimiz değer ve uğraşlar ile hakettiği yeri bulacaktır.
 
- Tehlikesiz atık geri kazanımda sanayi sicil belgesi alımı zorluğundan dem vuruldu. Konu ile ilgili olarak çalışmaların başlayacağı ve Bakanlık sayfasında yayınlanan Tehlikeli ve Tehlikesiz Atıkların Kontrolü Yönetmeliği için görüş bildirmemizin daha sağlıklı olacağını belirttiler
@Melih Coşar tam da bu konuda sıkıntı yaşamaktayız , tesis yerimizi değiştirdik , sanayi sicil belgesi yenilemeye başvurdum şimdi vermiyorlar üretim yapmıyorsunuz sadece toplama -ayırma ve presleme yetmez diyor sanayi il müdürlüğü...
 
@Melih Coşar

Bu kısımda dikkatimi çeken "Buna cevaben Ufuk Bey yeni bir sistemin geldiğini ve bu sistem üzerinden uygunluk başvurularının yapılacağını söyledi." cümlesi oldu.

İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısının amacı tesisin fiziksel şartlarının sağlanıp sağlanmadığını tespit etmek içindir. GFB başvurusunda istenen evrakların eksiksiz olarak uygunluk yazısında da istenmesinin aslında yanlış bir uygulama olduğunu düşünmekteyim. Fakat o kadar amatörce başvurular yapılıyor olmalı ki bu evraklar uygunluk aşamasında da isteniyor yada istenmeye başladı. Burada asıl söylemek istediğim Uygunluğun esas amacı doğrultusunda sadece tesis fotoları üzerinden uygunluk verilmesi gibi bir uygulamaya gidilmez umarım. Yerinde denetleme olmaz ise çok kolay istismar edenler çıkacaktır. Ancak bu cümle tek tip uygunluk fiziksel şartlarda v.s. farklı uygulamaları ortadan kaldırmaya yönelik olur ise gayet olumlu bir adım olur diye düşünüyorum.
 
@Arif Öztürk
Fotolarla uygunluk başvurusu işlemine geçilirse, aykırı yada yanlış olduğu farkedilen ilk denetimde belge iptal edilir denilirse bence istismar ortadan kalkar.Belge bedelini tekrar ödemek, belli bir süre tekrar başvuru yapamamak...
 
Sistemle ilgili şu anda aldığımız tüm bilgiler duyum ve yorumların tamamı varsayımlarımız üzerine. Yine bir klasik olarak "önce yapalım, sonra hatalarını düzeltiriz" mantığında yürüyecek sanırım :)

Ben şahsen bir kapalı beta uygulamasının açılmasını ve bunu işin ehli çevre mühendislerinin denemesinden yanayım. Mesela her sektörden bir-iki kişi bunu deneyebilir. Bu konuda sanırım cmnet üyeleri olarak Bakanlığa yardımcı olabileceğimizi düşünüyorum. Ancak bu şekilde sistemi doğru bir şekilde işletebileceğimize ve kullanabileceğimize inanıyorum.
 
@Melih Coşar
Allah da sizi güldürsün :) atık ambalaj sistemi hala komik :) 1 yıl geçti üzerinden, düzelir mi? Cık, hiç sanmam.Oturalım bakanlık yetkilileriyle ben söyleyeyim onlara; onlarca hata, problem, uygulanamayacak olan istekler, yanlış istekler, asıl neleri istemeliler, sistemin şakaları neler :)
 
Bir cok prosedürün değişmesi gerekli. İlk başta çevre mühendisi olanlar için çevre görevlisi belgesinin kaldırılması ve diğer mühendislere bu belgenin aldirilmamasi gerekir. Tehlikesiz atık toplama ayırma belgesi alırken eğer bir firma prosesinde ve üretiminde su kullanmiyorsa işveren tarafindan bir taahhütname imzalanması gerekir. Bu tür firmalara kanal bağlantı izin belgesi alınmaması gerekir. Ambalaj atığı toplama ayırma tesislerinde toplama ayirma bandının kaldırılması gerekir. Gaziantep için konuşayım hic bir tesiste band kullanılmaktadır ve ambalaj atıkları türlerine ayrılmış şekilde geliyor. Cevre ve şehircilik bakanlığı firmaların yaptığı işe göre bir fiyat tarifesi belirleyecek ve danışmanlar o fiyatın altında fiyat veremeyecek şekilde danışmanlık yapacaklar ve bir birim kurularak danışmanlık sözleşmesi yüklenirken fiyat kismida eklenecek ve buna uymayanlar ceza puani düşürülmesi uygulanması gerekir. Ulusal atik tasima formlari, cevre izin ve lisans belgesi vb il cevrenin kendi biriminde depolanacak şekilde bir sistem kurulması lazım. Örneğin ulusal atik tasima formunu tarayip gönderdiğimiz de kendi sistemlerinde kalacak. Bir eksiklik oldugunda karşı tarafa mail yoluyla bilgilendirme yapılmalı. Mesela tesis ek 1 kapsaminda yer aliyor ama ankara disinda bir yerde faaliyet gösteriyor. Lisansını iptal ederken bakanliga dilekçe yazmayi bilgisayar ortaminda hazirlayip e imza veya elektronik imza ile imzalayıp göndermesi gerekir. Bedelli işini ise firmalara bırakması lazim. İsteyen parayla isteyen bedelsiz alsin.
 
Benim bu toplantıdan haberim yoktu. Ankara'ya gittiğimde ÇEVREDER'e gittim. Volkan Beyle görüştüm. sektörel sorunlarla ilgili toplantı yapıldığını söyledi.Genel olarak danışmanlık firmalarının asgari ücret politikaları hakkında ilden ile verilen fiyatların değişiklik gösterdiğini konuştuk. Ayrıca genel olarak bakanlığın söylemleri ile bazı uygulamalar arasındaki farklılıkları konuştuk. Ayrıca sistemin verdiği hataların bizler için zaman kaybına yol açtığını ve bunların giderilmesi için bakanlıkla iletişimin devamını konuştuk Ayrıca üyelik başvurumu da yaptım
 
@Gülin Ç.
Muaf yazısı da mı vermiyor? Muaf yazısını kabul eder diye düşünüyorum bakanlık. Ama muaf bile bu kadar angaryayı çekmek zorunda kalmazsınız umarım.

@Melih Coşar

Bakanlığın bunu kabul edeceğini bilsem gönüllü çalışma grubunda olurum.

@Gülay

Bakanlığın sistemleri taşeron firmalar yaptığı için sıkıntılar oluşuyor. kendi bünyesinde Bilgisayar Mühendisi vs. teknik elemanı yoktur. Firmalarla olan sözleşme bittiğinde yenilenmediğinde yeni gelen firma, eski firmanın kodlama sistemini alamıyor. eski firma inadına paylaşmıyor. hal böyle olunca ceremesini biz çekiyoruz. şu anki AMBALAJ SİSTEMİNDE OLAN SIKINTILARIN HİKAYESİ de bu arkadaşlar.
 
sistemin nasıl kullanılacagı veya nelerın yapılması gerektıgı hakkında suanlık bır sey dıyemem ama @Olgaç Sürmelihindi abimin dediği gibi Ambalaj Atığı Toplama Ayırma tesislerinde ayırma bandlarının kaldırılması gerekır. kullanan yerler vardır tabiki de çoğu kapasıtesı karsılamayacak sekılde yapılmıs .kaldırılmasından zıyade zorunluluk olmasa cok daha ıyı olur .ötekı turlu verım daha ıyı oluyor .hem işçilikten hemde zamandan kazandıgımız ıcın bır fırma kar getırısı yuksek olacaktır .eger sıstemlerın daha saglıklı kullanılmasını ıstıyorlarsa bence bıraz yönetmelık bunu gerektırıyor demeyı bırakıp azda olsa bazı yerlerın revıze edılmesı gerektıgını gormelerı lazım . son olarak dıyecegım bır sey bakanlıkta calısan ınsanların bıraz daha pozıtıf yaklasması lazım ınsanların gorusune .kendılerını bılmıse vuranlar yuzunden cok sorunlar yasıyoruzdur .ınsallah pozıtıf dusunceyle herseyın altından kalkarız :) .
 

OSB ile görüşüp durumu izah edebilirsiniz. İl müdürlüğünden daha anlayışlılar bence :)


OSB ile görüşüp durumu izah edebilirsiniz. İl müdürlüğünden daha anlayışlılar bence :)
 
Çevre ve şehircilik bakanlığının kendisi problem alt yapısı(insan kaynakları açısından yeterli olmayan bir bölüm) çevre ve orman bakanlığından ayrılan çevre bölümü malesef tecrübeli elemanlarını orman bakanlığına kaptırdı daha dogrusu orman bakanlığını tercih ettiler. çünkü daha rahat bir bakanlık ve çalışma ortamı idi. Eski memurlar tecrübeli olanlar ormanda kalırken idalist genç çevre mühendisleri ben çevre mühendisiyim çevre bakanlığında kalıp mesleğime devam edeceğim dedikleri için , yeni atanan tecrübesiz işi bilmeyen çevre mühendislerine kaldık, bugun 30 35 yaş aralığında olan bu arkadaşlarımız işi götüremedi yönlendiremediler çünkü çok genç ve tecrübesizlerdi. işi ögretecek örnek olacak işler nasıl yürür yol gösterecek kimse yoktu. birde çevreci abilerimiz tüm kurum binalarını alt yapılarını ormana bırakınca nasıl olsa bizde para cok biz yenisini yaparız dediler ama avuçlarını yaptılar insan tüm mal varlığını binalarını ormana bırakınca alt yapısız bir bakanlık dogrusu daha dogrusu çevre ve şehirciliğin alt yapısız çevre bölümü.
en acı örneği kocaeli il çevre ,
 
Üst