• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

1 ton evsel çöp toplama ve bertaraf maliyeti

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
Merhabalar,

Özellikle belediye ve Çöp toplama firmasındaki arkadaşlar bu konularda bana yardımcı olabileceklerini düşünüyorum. Katı atıklar ile ilgili bir rapor üzerinde çalışıyorum. BU toplama ve bertaraf maliyetleri çok çeşitlilik göstermekte olduğunu farkettim. Bu konuda toplama ve bertaraf için ayrı ayrı maliyet belirleyebilirsem rapor daha güzel olacak. Net fiyat istemiyorum aralık olarak verebilirsiniz bölge belirtebilirsenizde sevinirim.

Bu maliyetler konusunda görüşlerinizde benim için önemlidir.
 
İpekyolu Belediyesi olarak tonaj değil süre bazlı ve açık ihale ile toplama ve taşıma işlemi yapmaktayız. Bertaraf sistemimiz maalesef yok vahşi depolama yapılmakta. Ekap sisteminde ilgili belediyelerin ihale bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Ton maliyetleri ile genel bir hesaplamaya gitmek istiyorum @hsyncanceylan bertaraf yöntemleri ile ilgili olarak çok ileri gitmiş şehirler olması ile birlikte vahşi depolamadan ileri gidememiş şehirlerde mevcut mutlaka bu konu üzerinde çalışma yapılması lazım. TÜİK verileri sağlıklı değiller bu konularda araştırma projeleri yapılabilir..

İstanbulda 1 ton çöpün toplanması için çeşitlilik göstermekle beraber depolama sahası veya transfer istasyonu kabul ücreti de dahil olarak yaklaşık 110-130 TL bandında olduğunu öğrendim. bununla birlikte inşaat ve yıkıntı atıkları ayrıca fiyatlandırılıyor.

@surmene1967 Bende o nedenle nokta atışı fiyat istemedim yaklaşık bir aralık istedim. şu şehir lu ilçe şeklinde de belirtmenize gerek yok istanbulda bursada hatta marmarada deseniz de maliyet hesabında kullanılabilir diye düşünüyorum.
 

Ekli dosyalar

  • Tarife_Raporu_2016_MBB_Protokol(1).pdf
    897.8 KB · Görüntüleme: 96
2015 yılı için 1ton çöp maaliyetimiz yaklaşık 333 tl olmuş..yerle ilgili bilgi vermem çok doğru olmaz diye düşünüyorum. ama katı atık toplanmasıyla ilgili gerçek verilerimizden elde edilen fiyattır bu, kırsal bölge için.. maaliyet tablonuzda çöp kamyon sayısı 1 şoför ve arkada 2 toplama elemanı için maaş hesabı yapmalısınız. kamyon sayısı kadar dolaşılan güzergahta km hesabından gidilerek birim lt fiyatı üzerinden yakıt hesabı yapmalısınız..araçların bakım onarım sigorta egzoz ve muayene ücretleri belirlenmeli...ya toplanan ton üzerinden maaliyet hesabı yapmalısınız yada çalışılacak saat üzerinden...biz ton üzerinden yapıyoruz genelde...deponi sahasına götürülüyor toplanan atıklar..bertaraf bedeli ödeniyor ayrıca ton başına...personel giderlerinde iş kıyafetleri de girmeniz gerek..ve fazla mesailer de alacakları ücretlerde belirtilmeli...biz sahada bu işi gerçekleştirdiğimiz için elimizde yakıt işçilik bertaraf bedelleri mevcut işi kendimiz yapıyoruz çünkü...

bertaraf bedelleri değişir deponi sahası kendine göre fyat belirler.bizim çöpleri teslim ettiğimiz tesis aylık teslim edilen çöp tonaj üzerinden her ay farklı birim fiyat belirleyip bize bildiriyor..
 
benim kendimce bir sloganım var "ÇÖP TOPLUYORUZ GÜL DEĞİL" :) bu işler tüm dünyada çok masraflı işler malesef...başka şehirlerde nasıl bilmem ama bizim sırf deponi sahasına teslim ücretleri ton başına 70-80 leri buluyor... bizim maliyetin içinde personel giderleri yakıt araç bakım onarım sigorta muayene, personel çalışma kıyafetleri, bertaraf ücretinin yanısıra birde bu kalemler var yani..alınan konteynerler konteyner tekerlekleri içinde değil bu fiyatın..seneden seneye hasarlı konteylerin tamiri tekerleklerin değişimi pert olan konteynerlerin yenisinin alınması işleri de var

kırsal bölge engebeli arazi olduğu için çalışma alanımız araçların bakım onarım masraflarını da çok artırmakta...geri dönüşüm henüz uygulayamıyoruz.. bu konuda resmi kurumlar malesef çok geriden takip ediyoruz birçok etken var bunda....ben geri dönüşümü elzem görüyorum çöp konusunda...yakma tesisi yada eski tip karışık çöp toplama çalışmalarının artık kaldırılması gerektiğine inanıyorum..bu işler ancak o zaman her yönden zararsız hale dönecektir. Yakma tesisleri ilk kullanan ülkeler arasında olan japonya bu sistemlerin sakıncalarından dolayı yakma olayından vazgeçmeye başladı bile biz ise denenmiş tecrübelenmiş bir sistemi ısrarla ülkemize sokmaya çalışıyoruz...tek çözüm geri dönüşüm ve kaynağında ayrı toplama kanımca..organik çöpleri ayırıp kompost tesisinde gübreye dönüştürülünce geriye zaten kuru ve geri dönüştürülebilir çöp kalıyor...çok zor olmasa gerek ama olmuyor işte neden olmuyor bilemiyorum..o sebeple biz halen karışık topluyoruz eski sistem..ve bu herşey içinde maliyet çok gibi gözükse de esasında az bile...
 
@T.Türüt Söyledikleriniz = Sıfır Atık. Tamamen geri dönüşüm ve yeniden kullanım. Hatta + enerji. Aynı zamanda her gün tonlarca çöp gömdüğümüz alanlarında farklı amaçlar için kullanılabilmesi yanımıza kâr.
 
Çöp bertarafında ana kalemlerden biride toplanması sırasındaki yakıt ve insan gücü, Ülkemizde malesef günlük çöp toplama alışkanlığı var bunun yerine her konut çöpü belli bir süre evde biriktirip (balkon v.b.) belli aralıklarla kapının önüne çıkarsa bu maliyetten kurtuluruz. Gelişmiş ülkelerde uygulanan bu yöntemle haftada bir çöp toplanması sağlanabilir ve maliyetler ciddi şekilde aşağıya çekilebilir.
 
@O.GENÇ Bu söyleminiz güzel lakin iklim şartlarının etkisi ve insanlarımızın kurumlara bakış açıları bu anlamı yitiriyor maalesef. Aman evime koku gelmesin belediye niye çöpleri zamanında almıyor gibi söylemlerle saatlik sıkıntı yaşıyoruz nerde bir hafta bekletmeleri...
 
@O.GENÇ
arkadaşlar söylediğiniz işlemler doğru ama eksik. çöp! dediğiniz şeyi evde 1 gün bile bekletmek sorun. 1 hafta imkansız. çok doğru bu işte en büyük maliyet toplama ve taşıma. özellikle yakıt fiyatları çok pahalı olan bizim ülkemizde. unuttuğumuz ve halen (bakanlıkçada) ihmal edilen ambalaj atıkları, geri dönüşüm atıkları ve işi bitmiş Çöpleri ayrı olarak ve kaynağında ayrı toplamaktır. biz evde ne varsa bir kaba koyuyoruz. Avrupa denilen yerde bunu 1975 yılında başarmışlar. bunu başarmamız lazım. bu olaya ciddi bakan belediyelerin sayısı çok çok az. yok denecek kadar. bakanlıkta mevzuat çıkarmış ama takip edemiyor. özel sektörde bu işten para kazanmak isteyen firmaların gayreti ile olay biraz olsun ilerleyebiliyor. o zaman bertarafa giden atık miktarı az olur, depolama/bertaraf alanları çabuk dolmaz. ekonomiye katkısı olur. vb...
birde sayın T.Türüt yukarıda güzel bir açıklama yapmış. fakat yakma konusundaki fikirlerine katılamadım. çünkü bir şekilde bertaraf şekli veya alanı lazım. elde kalan mutlaka bir son ürün oluyor. eski sistem yakmalara günümüzde herkes karşıdır zaten. ama günümüzde en çok ihtiyacı hissedilen enerji üretimi için yakma tesisleri inşa ediliyor artık. hal böyle olunca ve çoğu bölgede özellikle bizim karadeniz'de depolama sahası bulma sıkıntısı nedeniyle biden fazla belediyenin ortak kullanabileceği ve elektrik enerjisi üreten bir yakma tesisi ekonomik ve katma değerli gibi gözüküyor.

http://aa.com.tr/uploads/Contents/2016/08/22/thumbs_b_c_202ff0d99c2510cd697a7bd4e2ac9f59.jpg
 
Üst