• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

10 Kasım Atamızın Ölümünün 81. Yılı...

  • Konuyu başlatan Silinen üye 2641
  • Başlangıç tarihi
    Konu Sahibi
10 KASIM 1938...

Atatürk yoğun ve yorucu hayatının son günlerini de aynı yoğunlukla yaşıyordu. Savaş alanlarında, mecliste ve yurt gezilerinde geçen yorucu hayatı, genç sayılabilecek bir yaşta sağlığının bozulmasına yol açtı.
1573214358740.png

Ancak, bu dönemde de çalışmalarına devam etti. 2 Eylül 1938'de Hatay Devleti'nin kuruluşunu bir başarı olarak saydı ve kutlama mesajı yayınladı. Aynı günlerde vasiyetnamesini yazdı.


Cumhuriyetin 15.kuruluş yıl dönümü törenlerine katılamadı. Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Türk ordusuna bir mesaj yayınladı. Mesajında Türk ordusuna duyduğu güvenden bahsetti.


1 Kasım'da TBMM'nin yeni yasama yılının açılışına da katılamadı. Mesajı mecliste Celal Bayar tarafından okundu. Atatürk, 10 Kasım 1938'de saat dokuzu beş geçe öldü. Ölümü bütün dünyada geniş yankı uyandırdı. Bütün yurda yas hakim oldu.


Atatürk'ün ölümünden bir gün sonra toplanan TBMM, İsmet İnönü'yü Cumhurbaşkanı seçti. Atatürk'ün cenazesi 16 Kasım'da Dolmabahçe Sarayı'na getirildi. Burada halkın ziyaretine açıldı.


19 Kasım'da Prof. Dr. Şerafettin Yaltkaya tarafından cenaze namazı kıldırıldı. Daha sonra tabut Gülhane Parkı'na getirildi. Buradan da bir torpidoya (bilgi yelpazesi.com) alınıp Yavuz Zırhlısı ile İzmit'e oradan da trenle Ankara'ya getirildi.


Ankara'da önce TBMM'ye getirildi. 21 Kasım'da da tabut Etnografya Müzesi'ne getirilerek geçici mezara konuldu.


10 Kasım 1953'te Atatürk'ün naşı, görkemli bir törenle, Türk mühendisleri ve işçileri tarafından yapılan Anıtkabir'e nakledildi.


1573214333144.png
 
Üst