• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Etkinlik 14 - 15 Kasım 2019 CMNET TBMM ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ziyareti

Bu konu süresiz olarak sabitlenmiştir.
Maksimum katılımcı
5
14 Kasım 2019 tarihinde CMNET Yöneticilerinden Melih Türkay Coşar, Mahmut Akif Yılmaz ve Ecem Demirel ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sayın Mehmet Emin Birpınar ve ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Sayın Ahmet Talha Türkoğlu ile görüşmelerimiz gerçekleşti. Sayın Mehmet Emin Birpınar'a CMNET Yöneticilerimizin ve değerli üyelerimizin hazırlamış olduğu Çevre Mühendislerinin sorunlarını özetleyen bir rapor sunuldu. Kısa süren bu görüşmede Çevre Görevlisi, Kamu İhale Kanunu'nda Çevre Mühendisi kavramı ve BEKRA bildirimleri ile ilgili konulara değinildi.
WhatsApp Image 2019-11-17 at 18.54.27.jpeg

Sayın Birpınar Hocamız ile yaptığımız görüşmenin sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yrd. Sayın Ahmet Talha Türkoğlu ile bir görüşmemiz gerçekleşti. Sayın Türkoğlu ile görüşmemizde Çevre Mühendisliğinin gelecekteki önemi, geri kazanım ve geri dönüşüm kavramlarının mesleğimizdeki önemi ve mesleğimize verdiği ivme ile Kamu İhale Kanunu içeriğinde Çevre Mühendisi kavramı, BEKRA Bildirimleri, yaklaşan Çevre Mühendisi Odası seçimleri gibi konular dahil olmak üzere pek çok konu hakkında uzun süren ve verimli bir görüşme gerçekleştirdik.
WhatsApp Image 2019-11-17 at 18.54.27 (1).jpeg

Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi milletvekilleri ile yapılan görüşmelerde ise Kamu İhale Kanunu ve ilgili mevzuatta iyileştirme yapılarak çevre mühendislerinin özellikle altyapı mühendisliği alanındaki içme suyu, yağmur suyu, atıksu, arıtma tesisi konularındaki hak mahrumiyetinin sonlandırılması gerekliliği izah edildi. Çevre Kanunu'nda yer alan çevre görevlisi ifadesinden dolayı alt mevzuatta devam eden uygulamalara değinildi. Diğer meslek mensuplarına ve çevre mühendisi olmayan Bakanlık çalışanlarına da hâlâ çevre görevlisi olabilmeyi imkan sağlamakta olduğu belirtildi. Asbestli atıklarla ilgili belediyelerdeki uygulamalaların farklı olduğu özelikle yıkım ruhsatının standartlaştırılması gerektiği ifade edildi.


CMNET Yönetimi olarak gerçekleştirdiğimiz bu ziyaretler devam edecek ve siz değerli CMNET üyelerimizin forumda belirtmiş olduğu sorunları ve çözüm önerileri ile birlikte ziyaretlerimizde konuşmaya ve sizlerin sesi olmaya da gayret edeceğiz.
 

Ekli dosyalar

  • ÇMNet RAPOR.pdf
    888.5 KB · Görüntüleme: 140
Moderatörün son düzenlenenleri:
@Chilecash @Oğuz Kaan arkadaşlar merhaba, önemli olan adımların atılmasıydı ve saolsun arkadaşlar onu yaptı. Gerisi en iyi şekilde gelecektir. Hiçbir şey yapmamak daha iyi değildir. En azından arkadaşlar kendilerini gösterdi. Eleştirmek hakkınız/hakkımız ama yapıcı eleştiriler yapalım. Eğer sizler bu arkadaşların yaptıklarını eleştiriyorsanız o zaman er meydanına çıkın bir de sizi görelim. Siz daha iyisini yaparsanız sizi sonuna kadar destekleriz.
 
Merhaba ,

Öncelikle teşekküre karşılık rica ederiz. Bu ziyaretin amacı ve gayesi tamamen sitemizin oluşum gayesinde olduğu gibi mesleğin daha iyi yerlere gelmesi ve daha iyi koşullarda sürdürülebilmesi için elimizden geleni hatta fazlasını yapmak istememiz.
Sunulan raporu yetersiz bulabilirsiniz.Forumda bununla ilgili başlık açamadık çünkü o makamlardaki şahıslarla görüşme imkanı ne yazık ki kolay olmuyor. Bu nedenle sektörde uzun yıllar tecrübesi olan mühendis dostlarımızdan görüşlerini alarak bir rapor oluşturduk.
Özetle dar vakitte bir şeyler çıkarmaya çalıştık.

Yetkililerden olumlu mesajlar ve görüşler aldık. Daha açıklayıcı bir mesaj tabi ki olacak ancak bunun için görüşmemizdeki konuların iletildiğinden emin olduktan sonra paylaşım yapmak istiyoruz :)

Ayrıca mesleğimizde ciddi anlamda sıkıntı yaşadığımız konular ile ilgili forum içerisindeki başlıklarda dile getirebilirsiniz.

Sonraki dönemlerde de bu tarz görüşmeler ayarlamak için çalışmalar yapacağız. O zaman siz değerli üyelerimizin de görüşlerini ve forumdaki paylaşımlarını dikkate alacağız.

Herkese iyi çalışmalar dilerim..

Saygılar...
 
Değerli üyemiz,

Öncelikle buranın forum sistemi olduğunu hatırlatmak zorunda hissettim kendimi. Forumda çeşitli konularda konuşulan maddeler ve yapılan 10 buluşmada anlatılan sorunlar derlenmeye çalışıldı. "ARKA PLANDA" çalışan yönetici arkadaşlarımız taşın altına elini koydular. Düşünceleriniz varsa; dile getirmekten çekinmeyin. Eleştirin elbette. Ancak 1 eleştiri yapıyorsanız, 1 de katkı bekleriz sizlerden.

Gelelim raporun yetersiz bulduğunuz kısmına. İlgili görüşme farklı bir tarihte gerçekleşeceği için nispeten rahat davrandık. Sonuçta hepimiz işinde gücünde insanlarız. Saat 22.00'da dosyayı açıp sakin kafayla yazmaya, yazılanları düzeltmeye çalıştık. En nihayetinde görüşme öne çekilince; görüşmeden sadece 1 saat önce haberimiz oldu ve elimden gelen en hızlı şekilde, göze hoş görünür bir dosya hazırlayarak Ankara'daki arkadaşlara ilettim.

Sizden de ricam, lütfen bundan sonra katkı sağlayabileceğiniz konuda yazmaktan çekinmeyiniz. Ancak eleştirmiş olmak için de eleştirmeyiniz. Ne tadımız kalır, ne tuzumuz. Ne de yaptığımız şeylerden keyif alırız burada...
 
Görüşmelerde genel yaklaşım olumlu olmuştur. Yakın zamanda detay çalışmaların haberini alacaksınız. Üye görüşleri yıllardır alınıyor. Bunu başlık olarak düşünmeyin sadece. Yüz yüze buluşmalar ve forumda görüşülen tartışılan birçok konu çok kısa zamanda derlenmiştir.

Yetkili kişilerden randevu almak inanın zor, randevu alsanız bile kısıtlı zaman içerisinde görüşmeler oluyor. Arkadaşlarımız bu zamanı en iyi şekilde kullanmıştır, hepsine tek tek teşekkür ederim.
 
@Fatih Koçak Yorumların için teşekkür ederim.
@Cem Yılmaz Eleştirmek aslında bir yandan da katkı yapmak değil midir Cem Bey? Ki yazdığım yorumu tekrar tekrar okudum eleştirmek için eleştirdiğimi nasıl düşündünüz merak ettim. Hem rahat davrandık diyorsunuz hem de son 1 saat kala haberimiz oldu diyorsunuz, böyle bir şey planlamaya alındıysa neden daha öncesinden forumda paylaşılmadı ki? İlerleyen tarihlerde görüşme olacağını belirtmeniz yeterli olurdu. Ayrıca yapmış olduğum bu "eleştiri" ve beklentim Çevre Mühendislerinin sorunlarını daha iyi dile getirmeye katkı sağlamaz mı? Bu da aslında yapıcılık değil midir?
 
Bir kitapta okumuştum sizinle de paylaşmak istedim :)
Eleştirmek
Hindistan’da çok ünlü bir ressam varmış. Herkes bu ressamın yapıtlarını kusursuz kabul edecek kadar beğenirmiş ve onu “Renklerin Ustası” anlamına gelen Ranga Geleri olarak tanısa da kısaca Ranga Guru derlermiş. Onun yetiştirdiği bir ressam olan Racigi ise artik eğitimini tamamlamış ve son resmini bitirerek Ranga Guru’ya götürmüş ve ondan resmini değerlendirmesini istemiş. Ranga Guru;

“Sen artık ressam sayılırsın Racagi. Artık senin resmini halk değerlendirecek.”
diyerek resmi şehrin en kalabalık meydanına götürmesini ve meydanda en görünen yere koymasını istemiş. Yanına da kırmızı bir kalem koyarak halktan beğenmedikleri yerlere çarpı koymalarını rica eden bir yazı bırakmasını istemiş. Racigi denileni yapmış.

Racigi birkaç gün sonra resme bakmaya gittiğinde görmüş ki tüm resim çarpılardan neredeyse görünmüyor. Çok üzülmüş tabii. Emeğini ve yüreğini koyarak yaptığı tablo kırmızıdan bir duvar sanki. Resmi alıp götürmüş Ranga Guru’ya ve ne kadar üzgün olduğunu belirtmiş. Ranga Guru üzülmemesini ve yeni bir resim yapmasını istemiş. Racigi yeniden yapmış resmi ve yine Ranga Guru’ya götürmüş.

Ranga Guru resmi tekrar şehrin en kalabalık meydanına bırakmasını istemiş. Ama bu defa yanına bir palet dolusu çeşitli renklerde yağlı boya, birkaç fırça ile birlikte insanlardan beğenmedikleri yerleri düzeltmesini rica eden bir yazı bırakmasını istemiş. Racigi denileni yapmış…

Birkaç gün sonra gittiği meydanda görmüş ki resmine hiç dokunulmamış, fırçalar da boyalar da bırakıldığı gibi duruyor. Çok sevinmiş ve koşarak Ranga Guru’ya gitmiş ve resme dokunulmadığını anlatmış. Ranga Guru demiş ki;

“Sevgili Racigi, sen ilk resminde insanlara fırsat verildiginde ne kadar acımasız eleştirebileceklerini gördün. Hayatında resim yapmamış insanlar dahi gelip senin resmini karaladı… Oysa ikinci resminde onlardan hatalarını düzeltmelerini istedin, yapıcı olmalarını istedin.

Şunu hiç unutma sevgili Racigi, kötü yönde eleştirmek kolaydır, yapıcı eleştiride bulunmak ise eğitim gerektirir.”
 
Sakinim kardeşim. Biz de sinirlenme olmaz. Bu arada sana kargo geldi mi:)
 
Daha önce çeşitli yollarla temaslarimiz oluyordu. Bu buluşmayla birebir temaslara başlamış olduk. Sanırım kastı bu Olgaç beyin.
 
@Oğuz Kaan dikkat ederseniz öne çekilmiş diyor , bir de böyle bakanlık görüşmelerinde tarih , saat değişebilir. Arkadaşlar o kısa sürede bence ," işini yapması gereken kurumların" yapamadığını yapıyor. Ha eleştiri konusunda eleştirelim ben de eleştireyim. Ama bir forum sayfası üyelerinin buluşup ,plan yapıp , randevu alması ve görüşmeyi gitmesi bence çok güzel bir adım . Emek varsa , emeğe bakmak gerekir . Bir sonraki görüşme için bence düşünceleriniz belirtmen daha iyi olacaktır. İyi günler .
 
@Fatih Özcan Verilen emeğe saygım sonsuz. Bundan sonrası için dikkat edilmesi adına yorum yapıyoruz. Yazdığımız şeyler neden bu kadar abartılıyor ki? Yok yapıcı eleştirmek eğitim gerektirir mesajlı kıssadan hisseler, er meydanına davetler? Yapılan eleştiriyi ağır bulanlar daha kaba üslup kullanıyor ama kimseye faydası yok.
 
@Oğuz Kaan ilk görüşmeyi yoruma açacak kadar vaktimiz olmadı maalesef. Özellikle ... görüşme vardan ziyade genel olarak sorunları toplayıp rapor yapma yolunu seçiyoruz. Yapıcı eleştirilere her zaman açığız rahat olun. Ama rapor ne şartlar altında hazırlandı bildiğim için karşılıklı tepkileri anlayabiliyorum.
 
Melih CoşarDaha önce bir forumun bir meslek odası gibi çalıştığına rastlamadım. Tüm forum yöneticilerine ve bu ziyareti (sonucu ne olursa olsun) gerçekleştiren CESUR YÜREKLERİ tebrik ederim :) Dileklerimizin gerçekleşmesi için neler mümkün diyelim ve sonuçları evrene bırakalım :) yukarıdaki kare hedeflerimize giden yolda atılmış ilk adım. umarım yeni adımlar da eklenerek süreçleri yönetmede "oda" ile :) paralel şekilde ilerleriz.
 
Yönetim Grubu tarafından bir arkadaşın üstüne cullanma olmuş sanki :) . Burada Oğuz Arkadaşın üstüne gidilmesi bence biraz olmamış gibi. Oda da aynı şeyi yapıyor kendi başlarına gidiyor ve bunlar bunlar konuşuldu diye bize bilgi veriliyor. Bakanlık ile yapılan görüşmeler sadece bu forumda olan arkadaşları değil ülkede bütün Çevre Mühendisleri etkiliyor ve o yuzden biraz içerlemiş ve fikirlerini soylemek istemiş.

Rapor için teşekkür ederim. Çok güzel konular var.

Olgaç arkadaşımız er meydanına çağırmış, bu biraz fazla olmuş arkadaşım üzülerek söylemek istiyorum sadece. Yönetim biraz daha ılımlı olmalı bence. Kimse yaptığınız işleri kasıtlı eleştireceğini düşünmüyorum. :)

Son olarak şunu söylemek isterim. Yaptığınız her şey bu mesleğin gelişmesi için ise her zaman arkanızdayım.
 
Yorumlarınız için teşekkürler ,

Yapıcı eleştiriler her daim başüstüne tabi ki :)
Yaptığımız çalışma sizin de dediğiniz gibi bütün Çevre Mühendislerini etkileyebilme ihtimali olan bir çalışma.
Ancak bir durumda sizlerden ayrım yapmanızı rica ediyorum. Oda da aynı şeyi yapıyor demeniz biraz farklı olmuş çünkü biz bu işi gönüllülük esasına dayanarak yapıyoruz. Oda bu çalışmaları yapmak adına bizlerden ücret talep ediyor bildiğiniz üzere :)
Sadece eleştri yapılırken bunun göz önünde bulundurulması gerektiği kanaatindeyim (şahsi görüşüm :) )

Önce ki mesajlarda da belirtildiği üzere rapor kısıtlı zamanda hazırlanmış bir rapor.
Bunun için özellikle bir başlık açarak siz değerli üyelerimizin de fikirlerini aldığımız bir raporla bu tarz çalışmaları sürdürmek istiyoruz.
Destekler her daim önemlidir. Her zaman dediğimiz gibi gayemiz mesleğin ilerlemesi ve daha iyi yerlere gelmesidir.
 
@Maunvan Öncelikle merhaba,

kesinlikle amacımız birini kırmak ya da sitem etmek değil. Bu mesleği beraber geliştireceğiz ve ilerleteceğiz. Arkadaşlarımız emek vermiş ve görüşmeler sağlanmıştır. Fatih Bey'inde dediği gibi rapor kısıtlı bir zamanda harcandı. Eleştiriler elbette olacak ama yapıcı eleştiri olursa hem işi yapan zevk alır hem de işi yapmak isteyende... Bu forum da herkes birbirinden birşeyler öğreniyor ve öğretiyor. Elbette bilmediğimiz durumlar olacak. Birbirimize yardımcı olunca her şey güzelleşir. Kesinlikle şunu belirtiyorum kızgınlık ve kırmak asla olamaz. İnsanlarımız değerli. Meslektaşlarımızla olan birliktelik daha da değerli.
 
Yapılan emekler için herkese teşekkür ederim. En güzel tarafı bu sitenin kimse de egonun olmaması ve en basitten en sıkıntılı konu da herkes cevap veriyor. Gerisi önemli değil benim.

Teşekkür ederim herkese o yüzden.
[automerge]1574689335[/automerge]
Beni yanlış anlamayım asla oda da aynı şeyi yapıyor derken. Burada odanın neden tepki gördüğü konusunda fikrimi paylaşmak istedim ve bu konu da sizin tepki görmenizi asla istemem. Biraz önceki yorumda da dediğim gibi hepiniz çok emek veriyorsunuz ve her konuya geri dönüş yapıyorsunuz. bunun için çok teşekkür ederim sizlere.
 
Üst