• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

14001:2015 tedarikçi denetimleri

busra kuzu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Ağustos 2018
Firma
Otomotiv Yan Sanayi
Merhabalar,

Firmamızda ki mevcut sistemde 2004 versiyonuna göre tedarikçi denetimlerine ait 14001 kapsamında soru listesi oluşturulmuştu. IATF 16949 a göre yaptığımız şekilde 14001 de de bu şekilde bir şart var mı ? Farklı firmalarla konuştum ancak kimse böyle bir denetim yapmıyor. Konu hakkında yardımcı olabilir misiniz ?
 
Merhaba

Iso 14001:2015 versiyonunda dış tedarik değerlendirmesinde firma bazlı değerlendirme yapılıyor. Kontrol kriterleri firma proseslerine göre değişkenlik gösterse dahi değerlendirmelerde ürünlerin çevre boyutları ve bu boyutlara karşı alınan tedbirler, bu tedbirler neticesinde
istenen belgelerin varlığı gibi parametrelerin sorgulanması yapılıyor.

Bunun haricinde standardın zorunlu tuttuğu tedarik zinciri ile alakalı koşul bulunmuyor. Zorunluluk bulunmasa dahi sistem iyileştirme adına yapılan her ek işlem tabiki sisteme fayda sağlıyor.
 
Maalesef bulamadım. Çevre danışmanımız da araştırdı ancak çalıştığı hiç bir firma bu şekilde denetim yapmıyormuş.

Bizden istenen aynı 9001 ve 16949 da olduğu gibi soru listesi oluşturup, gidip yerinde tedarikçi denetimi yapmamız. 16949 için soru listemiz mevcut ancak 14001 için hiç bir örnek bulamadım.
 
Geçen sene geçirdiğimiz ISO 14001 Belgelendirme denetiminde bu konuyu bizimle de eksiklik olarak paylaşmışlardı. Satınalma departmanımız tedarikçi değerlendirmelerini yapıyordu ancak çevre ile ilgili hiçbir madde yoktu. Tedarikçi değerlendirmelerinde kullandıkları formlara ve yapılan sözleşmelere birkaç tane çevre ile ilgili madde ekleyerek bu konuyu hallettik. Bu seneki denetimde bir uygunsuzluk yaşamadık. Siz de böyle bir yol düşünebilirsiniz.
 
Merhaba,

Konuyla ilgili Beril Hanım'ın yaşadığına benzer bir durum yaşamıştık. Biz de Tedarikçi Çevre Bilgi formu oluşturup firmalara doldurtuyoruz ve aynı zamanda sözleşmelerimiz de de mutlaka Çevre ile ilgili konularda maddeler oluyor. Geçen yıl 2015 geçiş denetimimiz oldu. bu şekilde herhangi bir sorun yaşamadık. Ayrıca Atık firmaları ve Çevreyle direk alakalı firmaların birebir saha denetimleri için de raporlama yaptığım evraklar ve fotoğraflar yeterli oldu.
 
Tedarikçi değerlendirme formundaki yanıtlara yönelik nasıl bir değerlendirme yapıyorsunuz? Örneğin 14001 belgesi olmayan firma ile çalışmıyor musunuz? Veya böyle bir hedef mi belirlediniz? Örneğin 2021 yılında tüm tedarikçilerimi 14001 belgeli olarak belirleyeceğim şeklinde. (14001 belgesi örnek olarak verilmiştir, çevre izin belgesi vb. de olabilir)
 
Funda Hanım,

Tedarikçi Çevre Bilgi formu Örneği ekteki gibidir. Maalesef Rapor paylaşamıyorum. Raporları Pdf şeklinde sunum gibi üst yönetime hazırlıyorum. Bu form Satınalma birimine aittir. Umarım işinize yarar. Sorular arttırılabilir.
 

Ekli dosyalar

  • FR-SAT-007 Tedarikçi Çevre Bilgi Formu_Örnek TR.XLS
    42.5 KB · Görüntüleme: 269
Çalıştığımız firmalar genellikle ISO 14001 sertifikasına sahip firmalar. Bu sertifikaya sahip olmaları direkt olarak ankette çevre temelli sorulardan muaf olmalarını sağlıyor. ISO 14001 sertifikası olmayanlara ise, üretimleriniz sonucu ne gibi atıklar çıkıyor ve bu atıkları uygun lisanslı tesislere iletiyor musunuz, atıkları kaynağında ayırıyor musunuz gibi sorular soruluyor ve cevaplara göre puanlandırma yapılıyor. Puanlandırma sadece çevreye değil diğer konulara da bağlı, çevre bunun ufak bir kısmı. Belli bir puanın altında kalırlarsa o tedarikçiyle birdaha çalışılmıyor. Ancak henüz belirttiğiniz gibi bir hedefimiz yok, ilerde böyle bir hedef koyulabilir.
 
Arkadaşlar ISO 14001 , ISO 45001 ve ISO 14064(Sera gazı emisyonlarının izlenmesi ve raporlanması) eğitimleri almayı planlıyorum almayı planlıyorum. Bu eğitimler sonucunda tarafımıza katılım sertifikaları veriliyor. Bu eğitimler 2-4 gün arasında gerçekleşiyor. Bakındığımız iş ilanlarında bu yönetim sistemleri hakkında bilgisi olan adaylar diye şartlar oluyor. Kısacası bu eğitimler bu iş ilanlarındaki beklentiyi karşılıyormu? En güvenilen bu eğitimleri verenler kimler? ÇMO sera gazı üzerine eğitimler veriyor ancak yeterli sayıyı yakalayamadıklarından gerçekleşmiyor.
 
Merhaba ,

Firmalar bu ISO belgelerini dışarıdan alarak sahip oluyorlar. Ondan sonrası belirlenen standartlarda firmayı uygun tutmak için çalışma sürdürmeleri gerekiyor. Yapılacaklar aslında basit çünkü formatlar ve istenilenler var.
E bunun içinde belgesi olan insanlarla çalışmak istiyorlar.
Sizin belgeyi almanız CV niz açısından ve ISO konusu açısından size katkı sağlayabilir.
Mühim olan çalışılacak konuyu uygulayabilmek. Belge sadece tescilleme gibi birşey. Çoğu insanın alma sebebi de bu aslında
 
ÇMO daki Seragazı eğitimi diğer belgelendirme firmalarının belgesi kadar etkin değil bilginiz olsun. Ama bu belgeleri almanız sizin açınızdan iyi olur. ISO 14001 VE ISO 14064'ü tavsiye ederim ISO 45001 isg olduğu için pek önermiyorum.
 
Üst