• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

19 l'lik su damacanalarının tekrar kullanımları

Ümit Mert

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Nisan 2013
19 l'lik damacanalar PET malzemelerden yapılan 0,5-1-1,5-5 l 'lik PET şişelerden farklıdır. Piyasalarda dolanan (bir defadan fazla kullanılan - iadeli) damacanalar “polikarbon” denilen malzemeden yapılıyor. Polikarbon ile üretilen damacanalara sertlik vermek, kullanım süresini uzatmak için Bisfenol A (BPA) denilen bir kimyasal madde katılıyor. Bisfenol kullanılan damacanaların kullanım ömürleri 30-40 tekrardan 100-150 tekrara çıkabilir. Günümüzde bir çok firmanın damacanaları daha serttir ve 100-150 kullanmaya uygundur.

Su damacanaların tekrar kullanılması için evlerden toplayıp temizleyen firmaların TAT ve GFB belgelerine sahip firmalar mı olması gerekiyor? Sonuçta arındırma işlemi var. İş ve dış arındırma.

Atık, kullanım ömrünü tamamlamış maddeler olarak tanımlanır. Su damacanası veya depositolu herhangi ambalaj boşaltımdan sonra tekrar kullanılabilir özelliklerde ise, bu ambalaj malzemelerinin sevkiyatlarını TAT ve GFB olan firmalar mı yapmalıdır?

Su damacanaları ömürlerini tamanladıklarında (delinme, kırılma, çatlama, incelme) Geri Dönüşüme yetkili firmalara verilmekte. Ancak sorum şu; kullanım ömrünü tamamlamamış olan damacanaların sevkiyatını da çevre lisansı olan firmalar mı yapmakta?

Güncel...
 
Su damacanaların tekrar kullanılması için evlerden toplayıp temizleyen firmaların TAT ve GFB belgelerine sahip firmalar mı olması gerekiyor? Sonuçta arındırma işlemi var. İş ve dış arındırma.
ümit bey izlenimlerime göre , Bir işten dolayı 4 ay önce bulunduğum trabzon- taşkıran ilçesinde geçici olarak kaldığım şantiye 19 lt lik damacana dolumu yapan tesisti. Burada tekrar dolum işlemi için damacanalar geri gelir. otomatik sistemlerinde ilk ünitelerde boş damacanalar bir kimyasalla(hipokl..) yıkanıp su püskürtme ve final denilen durultma işleminden sonra ozonla dezenfekte edilen kaynak suyu damacanalara belli sıcaklıkta doldurulup en son etiketleme ve kapak yapılarak servise hazır hale getirilirdi. burada ;firma her iki işide(üretim ve pazarlama) üstlendiği için ilgili belgelere sahipti.
 
Üst