• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Taslak 2 Mart 2019 Resmi Gazete'de yayımlanan Bekra Yönetmeliği

Bildirim yükümlülüğü
GEÇİCİ MADDE 2 –
(1) Faaliyet halindeki alt veya üst seviyeli kuruluşun işletmecisi, 7 nci madde kapsamında yerine getirmesi zorunlu olan bildirim yükümlülüğünü 1/7/2019 tarihine kadar tamamlar.
(2) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce 30/12/2013 tarihli ve 28867 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmeliğin 7 nci maddesine istinaden yapılmış olan bildirimler, bu Yönetmeliğe göre yapılmış sayılır.

Eski bildirimler güncel yönetmeliğe göre bildirilmiş sayılıyor diyor. Formülasyon değişti mi acaba, inceleyen oldu mu?
 
Formül aynı, ek dosyasında da hiçbir fark göremedim. Kimyasal isimlerinden tehlikelilik ibarelerine, limit değerlerinden notlara kadar hepsi aynı. Yönetmeliğin içeriğine bakmak lazım detaylı olarak.
 
EK-7 önceki yönetmelikte yoktu, yeni eklenmiş. Alt-üst kapsama giren kuruluşların büyük kaza senaryo dökümanı hazırlaması zorunlu. Büyük kaza senaryo dökümanındaki senaryolara dahil olan her kimyasal için de yeni yayınlanan EK-7'deki formata göre bir kart hazırlar diyor.

EK-3 Güvenlik Yönetim Sistemi ve Unsurları ile güvenlik yönetim sistemi bayağı kapsamlı hale getirilmiş. Ancak bunu sistemi sadece alt-üst kapsama girenler mi kuracak, yoksa kimyasal bulunduran her işletme mi kuracak, onu pek anlayamadım

2013 tarihli Bekra Yönetmeliğinde;

"İşletmecinin genel yükümlülüğü

MADDE 6
– (1) İşletmeci, büyük kazaları önlemek ve büyük bir kazanın meydana gelmesi durumunda, bunların etkilerini çevre ve insanlara en az zarar verecek şekilde sınırlamak için gerekli tüm tedbirleri almakla yükümlüdür.

(2) İşletmecinin kuruluş dışındaki uzman kişi veya kurumlardan hizmet alması işletmecinin sorumluluklarını ortadan kaldırmaz."

diyordu sadece. Yeni yayınlanan yönetmelikte ise işletmecinin genel yükümlülüğü olarak;

"İşletmecinin genel yükümlülüğü

MADDE 6 –
(1) İşletmeci, büyük kazaları önlemek ve büyük bir kazanın meydana gelmesi durumunda, bunların etkilerini insana ve çevreye en az zarar verecek şekilde sınırlamak için güvenlik yönetim sistemi ile ilgili asgari olarak Ek-3’te ve ilgili mevzuatta belirtilen yükümlülüklere ilişkin gerekli tüm tedbirleri almakla yükümlüdür.

(2) İşletmeci, büyük endüstriyel bir kaza olma ihtimaline karşı, kuruluşta bulunan, büyük kaza senaryo dokümanındaki senaryolara dâhil olan her bir tehlikeli madde için müdahale yöntemi ile koruyucu donanım bilgilerini içeren Ek-7’deki formata göre bir kart hazırlar. İşletmeci; bu kartı il afet ve acil durum müdürlüğü, il sağlık müdürlüğü, bağlı bulunduğu belediye ve/veya büyükşehir itfaiye teşkilatına ve kuruluşun organize sanayi bölgesi veya endüstri bölgesi içinde yer alması durumunda bağlı bulunduğu bölge yönetimleri itfaiye teşkilatına gönderir.

(3) İkinci fıkrada belirtilen karttaki bilgilerde değişiklik olması halinde, değişikliğin olmasını takip eden bir ay içinde bu kartı güncel duruma göre yeniden düzenleyerek, ilgili kurum ve kuruluşlara gönderir.

(4) İşletmecinin kuruluş dışındaki uzman kişi veya kurumlardan hizmet alması işletmecinin sorumluluklarını ortadan kaldırmaz."

diyor. Burdan anladığım kadarıyla, Ek-3 Güvenlik Yönetim Sistemini bütün kuruluşlar kuracak
 
Son düzenleme:
Yazıyı paylaşabilir misiniz? Çünkü mevzuatı okuyunca böyle bi,r ayrım olmaksızın tabisin anlamı çıkıyor. Nasıl madde yazıyorlar!!!
 
Kapsam

MADDE 2 –
(1) Bu Yönetmelik, Ek-1’in Bölüm 1 ve Bölüm 2’sinde belirtilen sınır değerlere eşit veya üzerindeki miktarlarda olmak üzere; Bölüm 1 ve Bölüm 2’ye konu olan tehlikeli maddeleri bulunduran, bulundurması muhtemel olan veya içerisindeki endüstriyel bir kimyasal prosesin kontrol kaybı esnasında bu miktarlarda tehlikeli madde oluşması beklenen, alt ve üst seviyeli kuruluşlara uygulanır.
 
Üst