• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

2013 mühendis asgari ücreti hakkında

Hakan Bedel

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Nisan 2011
Şehir
İstanbul
Firma
Sigma Çevre Laboratuvarı Ölçüm ve Analiz Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti.
''TMMOB ile SGK arasında imzalanan işbirliği protokolüne göre SGK bildirimine esas olacak mühendis, mimar ve şehir plâncısı asgari ücretinin 2013 yılı için brüt 2700 TL olarak belirlenmesine karar verilmiştir.''
Arkadaşlar bu karar sadece kağıt üstünde kalmasın.Herkes bağlı olduğu oda şubelerine ve ya il temsilciliklerine bir mail ile ; çalıştığı iş yerine TMMOB ile SGK arasında imzalanan protokolü göndermesini ve bu protokolün uygulanmaması durumunda verilecek cezaları bir mail,faks,posta yoluyla bildirmesini rica etsin.Ben kendi attığım mail örneğini sizlere iletiyorum umarım gönderirsiniz.

ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI .............. İL TEMSİLCİLİĞİ/ŞUBESİ' NE
2013 yılı için TMMOB ile SGK tarafından imzalanan mühendis, mimar ve şehir plâncısı asgari ücretinin brüt 2700 TL olduğunu belirten protokolün ve protokolün uygulanmaması durumunda uygulanacak cezai işlemlerin odamızda kaydı bulunanların iş yerlerine faks,mail,posta,telefon yolu ile iletilmesini istemekteyim.
Gereğinin yapılmasını bilgilerinize arz ederim.
TARİH





AD SOYAD

SİCİL NO
Unutmayın!
Bu ülkede hak verilmez.Ancak ve ancak Hak Alınır!...
 
Merhaba, katıldığım bir panelde konuşmacı olarak İstanbul SGK İl Müdür Yardımcısı Ersin Umdu Bey vardı. Kendisine imzalanan bu protokolü sordum. Bu konuda SGK nasıl denetleyecek şeklinde. Çevre Görevlisi, İş Güvenliği Uzmanı gibi yeni kavramların meslek kodu listesinde yeri var mı diye?
İlk Söylediği şu anda, ilk etapta bu protokolün uygulanmasında ŞİKAYET sisteminin verimli olacağını, işe girişlerde meslek kodu giriş uygulaması başlattıklarını, eczacılık gibi mesleklerde sistemden otomatik olarak ODA tarafından belirlenen asgari ücretten az ödenen ücretleri tespit edebildikleri söyledi...
Ayrıca SGK nın mesleklerde asgari ücret belirlemek gibi bir görevi, niyeti olmadığını da belirtti, yasada bir tane asgari ücret vardır dedi. Bu cevaptan benim anladığım, SGK ŞİKAYET olmadığı sürece henüz bir tespit yapamaz, SGK nın derdi mühendislik, mimarlık gibi mesleklerde eksik aldığı primleri (ücretin asgari ücretten gösterilmesi gibi) önlemek, en azından bunun önüne geçebilmek.
ODA üyesi olmasam bile sağlamış oldukları hukuksal destek için tebrik ediyorum. Ayrıca unutulmamalıdır ki, yeni çıkan yönetmeliklerle kurulan Çevre Danışmanlık firmalarının sahipleri de genelde Çevre Mühendisi, yani işveren konumundalar ve oda yönetimlerinde (Temsilciliklerde) tecrübelerinden dolayı görevli ve nüfuzlu kişiler diye düşünüyorum. Fabrikalardan, Geri Dönüşüm Tesislerinden, Analiz ve Ölçüm Laboratuvarlarından önce bu işverenlerin bu konudaki düşünceleri ve uygulamaları da önemli!
İyi günler.
 
Arkadaşlar herkes hakkını arasın bu konuda. Umarım ki herkes hak ettiğini alır.
Yalnız 2700 brüt ücret, elime ayda 2700 tl geçecek diye düşünmeyin. Bunun sigorta primi var, vergi dilimi var, var oğlu var...
 
IBirlikte mucadele sart herkes kendi calistigi kurumu alo 170 e telefon acarak bildirirse sikinti kalmaz.Odanin sirketlere yaziyi ogondermesi demek noterden onayli ihtarname demektir.Yani siz bizim uyelerimizi bizim belirledigimiz fiyatin altinda calistirirsaniz dogacak yukumluluklere katlanirsiniz demektir.Buda bizler icin bi koz dur.Mahkegeye gittiginiz zaman hakim kararini etkileyebilir yada daha kisa surede sonuc alinabilir.Esas nokta odanin bu yaziyi gondermesi.
Bizlerin amaci net 2700 lira beklemek digil ileride emekli olunca alacagimiz maasida yukseltmek.Benim onerim.Kazanilmis haklar 5 yil geriye donuk alinabiliyormus.
 
Öte yandan işverenlerin uymaması konusunda şöyle de bir konu var. Diyelim bugün bir işveren 800-1000 TL teklif etti. Eleman da işe girdi. 3 ay sonra, yeterli tecrübeyi edinince bu kişi maaşına zam veya daha iyi maaş veren bir yere geçmek istemeyecek mi ? İsteyecek, çünkü bu hep böyledir. Ama bu sefer işten ayrılırken iş yerine çelme atma gibi bir şansı da ortaya çıkıyor. Dese ki "sen misin beni bunca zaman bu paraya çalıştıran, istiyorum hakkımı işten de ayrılıyorum" ve bir de şikayette bulunursa işveren kâr edeyim derken zarar eder.
Burada kişinin üzerine düşen meslek kodları konusunda diretmesi olacak biraz.
 
Alo 170'den şikayet bırakanlar var ancak sonuçlanmadı henüz.
 
Daha oda şirketlere bilgilendirme yazısı göndermedi. Bırakın onu web sitesinde duyurusu yok. Gerçekten şu oda eleştirilerine fazla girmiyordum ancak bu doğru bir yaklaşım değil. Bugün bana bir kere alışveriş yaptığım market her hafta mesaj atıyor neredeyse, koskoca oda Çevre sektöründeki şirketlere ulaşıp bir bilgilendirme yazısı neden atmıyor ?
 
Oda Yönetimlerinde firma sahipleri olduğundan da pek girmiyorlar işveren konumunda oda yöneticileri var ondan 3 maymunu oynuyorlar sanırım. Duymadım görmedim bilmiyorum.....
 
Açıkçası benim bildiğim iş veren konumunda oda yöneticisi var şimdi bu konuda çalışma yapması için ilk başta kendi elemanlarına asgari ücret uygulaması gerekiyor kendisi yapmadan da böyle birşeyi oda da savunması imkansız birşey. Bilemiyorum Sonumuz Ne Olacak.....
 
Çevre Mühendisleri Odası Olay Biraz Daha Net Anlamaya Başladı ve Açıklamyı Yayınladı.
MÜHENDİS MİMAR VE ŞEHİR PLANCISI ASGARİ ÜCRETİ ÜZERİNE
TMMOB ÖRGÜTLÜLÜĞÜNE

Sevgili Arkadaşlar,
31 Temmuz 2012 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurulu ile Birliğe bağlı odalarımızın üyelerine yönelik bir protokol gerçekleştirdik.
Karşılıklı mutabakata vararak imzalanan bu protokolün amacı: "Sosyal güvenliğin toplumun tüm bireyleri için temel bir hak olduğu gerçeğinden hareketle, sosyal güvenlik hakkından yoksun bırakan kayıt dışı istihdam ve emeklilik haklarının eksik tesisine etki eden ücretlerin SGK‘ya eksik bildirimini önlemek, sosyal güvenlik kavramının temel bir hak olduğunun toplumumun tüm bireyleri tarafından bilinmesini ve bu hakkı koruyan kurumların tanıtılmasını sağlamak, vatandaşlarımızı yeni düzenlemeler ile ortaya çıkan hak ve yükümlülükler konusunda bilgilendirmek, toplumda sosyal güvenlik bilincinin oluşmasını sağlamak amacıyla işbirliği yapılması"dır.
Bu protokolün dayanağı; 31.05.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu‘nun 100. maddesi ile 16.05.2006 tarihli ve 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu‘nun 13. maddesinin (g) bendi ve 14. maddesinin (d) bendidir.
Bu protokole göre Birliğimiz "ücretlerinin eksik bildirilmesini önlemek amacıyla mühendislik, mimarlık ve şehir planlama alanlarında meslek icra eden disiplinlere ilişkin olarak yıllık bazda asgari ücret seviyeleri belirleyerek SGK‘ya iletecektir". Yine bu protokole göre SGK; "Sosyal güvenlik bilincinin artırılması amacıyla TMMOB tarafından dağıtımı sağlanacak dokümanların hazırlanmasına yardımcı olmayı, mühendis ve mimarların ücretlerinin, TMMOB tarafından belirlenerek kuruma iletilen asgari ücretlerin altında olmaması için gerekli tedbirleri almayı, diğer konularla ilgili olarak teknik destek sağlamayı ve TMMOB ile iyi niyet ve uyum içinde işbirliği yapmayı kabul ve taahhüt etmektedir".
Birliğimizin bu protokolü imzalanmasının dayanağı ise 24-25 Eylül 2010 tarihlerinde Ankara‘da gerçekleştirilen TMMOB 41. Dönem Olağanüstü Genel Kurulu‘nun aldığı karardır:
"Mühendis, mimar ve şehir plancıları meslek örgütleri ile birlikte tüm emekçilerin insanca yaşamaya yetecek asgari ücret hakkı mücadelesine katılırlar. TMMOB, üyeleri olan emekçi mühendis, mimar ve şehir plancıların da aralarında bulunduğu tüm işçi sınıfı için insanca yaşam ücretinin belirlenmesi mücadelesini diğer emek ve demokratik kitle örgütleri ile birlikte verir. TMMOB ve bağlı odalar yasa ve yönetmeliklerden aldıkları yetkiyi emekten yana değerlendirerek, insanca yaşanılacak ücreti mühendis, mimar, şehir plancıları için asgari ücret olarak ilan eder ve uygulanmasını sağlar."
Sevgili Arkadaşlar,
Konu ile ilgili olarak TMMOB Yönetim Kurulu gerekli ve yeterli bir dizi örgüt içi toplantıyı gerçekleştirdikten sonra 24 Kasım 2012 tarihinde 110 no‘lu kararı aldı ve SGK‘ya "Kurumunuz ve Birliğimiz arasında imzalanan protokol gereğince, 2013 yılı ilk işe giriş bildirgesinde baz alınacak asgari brüt ücret, Orman, Orman Endüstri, Ağaç İşleri Endüstri Mühendisleri (Meslek Yasası gereği daha önce ayrıca hazırlanmıştır) hariç 2.700 TL olarak belirlenmiştir. Uzmanlık alanlarında odalarınca belgeli çalışmanın koşul olduğu alanlar, arazi çalışmaları, mesleki deneyimin arandığı alanlar ile şantiye şefliği, sorumlu müdürlük, iş güvenliği uzmanlığı, yapı denetim elemanı, teknik nezaretçi, uzak yol kaptanlığı gibi hizmetlerde asgari ücret uygulanmaz. Bu durumda olan mühendis, mimar, şehir plancılarının ücretleri alınan sorumluluk gereği asgari ücretin üzerinde olmak zorundadır" şeklinde iletti.
Sevgili Arkadaşlar,
Hepimiz şimdi elbirliği ile bu uygulamayı yaşatmak ve büyütmek zorundayız. TMMOB tarafından belirlenmiş ücretin altında çalışan arkadaşlarımızın durumları örgütümüzün bu çabayı güçlendirmesi ile düzelebilecektir. Oda Yönetim Kurulları, üyelerimizi bu konuda mutlaka bilgilendirmeli ve olası yanlış uygulamaların düzeltilmesi için çaba sarf etmelidir.
"Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz" sözümüzden hareketle; sorunu olan üyelerimizin başvuracağı yer başta Odalarımız olmak üzere TMMOB‘dir. Açık deyimiyle örgütlülüğümüzdür.
Hepimize kolay gelsin.

Mehmet Soğancı
 
Bazı firmalar KOSGEB, TUBİTAK kurumlarından nitelikli eleman desteği alıyorlar. Bu desteklerle ilgili kapsamlı bilgi sahibi değilim ancak bildiğim kadarıyla, destek üniversite mezunlarına ve belli sayıda personele sağlanıyor. Bu konu oda tarafından KOSGEB ile de görüşülse ve bu destek kriteri olarak TMMOB ile SSK protokülünün uygulanması da şart koşulursa, en azından biraz daha etkili olabilir diye düşünüyorum.
 
Alo 170şikayetlerinden olumlu cevap alan varmı?
 
Alo 170 e bildirilen sikayetler 15 gun ile 6 ay arasi (yogunluga gore ) sonuclanmasi suruyormus.
Oda fax gonderebilmesi icin sizin mail atmanizi bekliyormus.Isin garip yani maile maille cevap geliyor :)
Is yerime onayli faks cekin diyorum israrla mail atiyorlar bana.Halbuki isyerime isverene faks cekilmeli.
Gerci ben isten ayrildim.Sonra ne oldu bilmiyorum.170 i sabirla beleyecegim sonucuda burda yazacagim.Haziran da da sonuclansa yazacagim.
Birde mail attiktan sonra oda sekreteri Sema hanim i arayin.Benimle birlikte onunda bu konuda tecrubesi artti.Sema Hanimla muhakkak gorusun.
 
Bazı arkadaşlarımız şu olursa iyi olabilir bu olursa iyi olabilir. O dediklerinizin hiçbiri işe yaramayacak. İşveren yine bildiğini yapıyor emin olun. KOSGEB mühendisine 1750 TL maaş yatırcaksın diyor. Öle yatırmış gösteriyorlar. Bir de mühendise soruyorlar yatıyor mu diye. O da evet yatıyor diyor. Halbuki bu kadar maaş bile yatmıyor. Aldığı maaş 1000 TL' dir. Yani anlayacağınız herşey hikaye. Ayrıca Büro Tescil Belgesi meselesinde bile normalde çevre mühendisinin brütü 2700 TL olması gerekiyor. Ama işveren ne yapıyor ne ediyor. 2700 TL olarak gösteriyor. Büro Tescil Belgesini tepe tepe kullanıyor. Çevre danışmanlığını da yapıyor. Bir de mühendisini 1000 TL' ye çalıştırıyor.
 
Is veren icisinin maasini 2700 tl uzerinden bankaya yatiriyor.Sonra aradaki fark kadar isciye senet imzalatiyor.Eger parayi getirmezse aradaki fark kadar seneti isleme koyuyor.Bunu bile duydum.Giyim sektorunde calissak daha cok maas aliriz.En azindan sattiginin uzerinden komisyon aliyorsun .Yemek yol sigorta prim bizim aldigimiz maastan daha cok ediyor.
 
evet meslektaşlarım gayet bizler için iyi olmuş diyebilirim,
ama şöyle bir sakınca gördüm kendimce ,
mağlum brüt 2700 TL olması durumunda işveren min. 1.925 TL Net vermesi gerekiyor, hal böyle olunca acaba Danışmanlık firmalarından danışmanlık almaları kaçınılmaz gibi gözüküyor sonuç itibari ile çoğu yer danışmanlık alıyor ve çok düşük bir ücretle ve herhangi bir vergi kesintisi vs. olmuyor diye biliyorum acaba bu şekilde olduğu zaman kişi olarak istihdam azalmaz mı ?
herkes danışmanlık firmalarına yönelmezmi ?
şahsen ben olsam danışmanlık firmasına yönelirim?
danışmanlık firmalarında herhangi bir ücret uygulaması mevcutmu acaba ?
sonuç itibari ile örnek vermek gerekirse;
şuanda iş değiştircem ve orada gözüken
1. emisyon konusu
2. ambalaj atıkları ile alakalı düzenleme
3. tehlikeli/tehlikesiz atık yönetim planı hazırlanması
iş kolları bu gibi
danışmanlık firmasından teklif almış danışmanlık fiyat teklifi 1.500 tl demiş tabiki bunların yaptırımları için ayrıca ücret var ama 1.925 Tl verip 2700TL brüt vermektense 1.500 Tl Danışmanlık firmasına vermek daha cazip olmaz mı ?

paylaşımlarınız için teşekkür ederim,
 
@unutulmaz


Valla haksız sayılmazsınız ama işletmeler çok farklı bakış açılarına sahip dedikleriniz küçük işletmeler için çok daha geçerli olabilir ama atık üretiminin fazla olduğu, arıtma tesisleri bulunan çevresel konuların ciddi şekilde takip edilmesi gereken büyük işletmeler yine de istihdamdan yana olabiliyor. Kimisi şöyle düşünüyo ayda 2 gün 3 gün gelen adama niye o kadar para vereyim alırım bi çevre mühendisi çevresel işlerin yanında başka şeylerde takip ettiririm diyor. Bunun en popüleri iş güvenliği tabi
 
Üst