• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

2013 mühendis asgari ücreti hakkında

Hakan Bedel

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Nisan 2011
Şehir
İstanbul
Firma
Sigma Çevre Laboratuvarı Ölçüm ve Analiz Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti.
''TMMOB ile SGK arasında imzalanan işbirliği protokolüne göre SGK bildirimine esas olacak mühendis, mimar ve şehir plâncısı asgari ücretinin 2013 yılı için brüt 2700 TL olarak belirlenmesine karar verilmiştir.''
Arkadaşlar bu karar sadece kağıt üstünde kalmasın.Herkes bağlı olduğu oda şubelerine ve ya il temsilciliklerine bir mail ile ; çalıştığı iş yerine TMMOB ile SGK arasında imzalanan protokolü göndermesini ve bu protokolün uygulanmaması durumunda verilecek cezaları bir mail,faks,posta yoluyla bildirmesini rica etsin.Ben kendi attığım mail örneğini sizlere iletiyorum umarım gönderirsiniz.

ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI .............. İL TEMSİLCİLİĞİ/ŞUBESİ' NE
2013 yılı için TMMOB ile SGK tarafından imzalanan mühendis, mimar ve şehir plâncısı asgari ücretinin brüt 2700 TL olduğunu belirten protokolün ve protokolün uygulanmaması durumunda uygulanacak cezai işlemlerin odamızda kaydı bulunanların iş yerlerine faks,mail,posta,telefon yolu ile iletilmesini istemekteyim.
Gereğinin yapılmasını bilgilerinize arz ederim.
TARİH





AD SOYAD

SİCİL NO
Unutmayın!
Bu ülkede hak verilmez.Ancak ve ancak Hak Alınır!...
 
Bunun takibi meslek kodu ile yapılacaktır büyük ihtimalle. Tabi ki olay şikayet etmeye giderse o başka meslek kodu yazıp maaştan çalan işveren ile ilgili soruşturma başlatılabilir belki ancak gerçekten orada yaptığınız iş önemli. Arkadaşın da yukarıda dediği gibi, her şeyden önce çalışanlar olarak biz dik durmak zorundayız belki de.
 
Tarih: 28.01.2013

Sayı : 2013/ÇMO/0113
Konu: Hukuki Destek Hk.


ODAMIZDAN ÜYELERİMİZE HUKUKİ DESTEK
Meslektaşlarımızın iş hayatında yaşadıkları hukuki sorunlar, meslek örgütümüzün öncelikli çalışma konuları arasında yer almaktadır. Odamıza gelen bildirimlerde, meslektaşlarımızın çalıştıkları iş yerlerinde düşük ücret aldıkları, haksız yere işten çıkarıldıkları, sigortasız çalıştırıldıkları, çevre görevlisi ve iş güvenliği uzmanlığında bir takım sorunlar yaşadıkları görülmektedir. Oda Yönetim Kurulumuz, üye meslektaşlarımıza hukuki destek vermek için bir dizi çalışma yürütmektedir. Bu çalışmalardan biri de, meslektaşlarımızın bireysel mücadelelerinde yanlarında olabilmek adına, hukuki destek çalışmasıdır.
Bu kapsamda her hafta Salı günü saat 14:30 ile 17:30 saatleri arasında Genel Merkezimizde Hukuk Müşavirliğimizce ücretsiz hukuk müşavirliği desteği verilecektir. Hukuk müşavirliği hizmeti randevu usulü ile gerçekleştirilecek olup randevu almak için aşağıdaki formun doldurulması gerekmektedir.
Aşağıdaki başlıklar ile ilgili hukuki destek almak isteyen meslektaşlarımızın, Hukuki Destek Talep Formu‘nu doldurduktan sonra formu odamızın hukukdestek@cmo.org.tr adresine e-posta ile göndermeleri gerekmektedir. Karşılıklı görüşme talep eden üyelerimize Genel Merkezimizce Salı günleri ile kısıtlı olmak kaydı ile randevu verilecektir. Böylece meslektaşımız kendisine verilen saatte Oda Genel Merkezimize gelerek hukuk müşavirliğimizde görevli avukatlar ile yüz yüze görüşerek ücretsiz destek alabileceklerdir. Telefon ile görüşme talep eden üyelerimiz, hukuk müşavirliğimizde görevli avukatlar tarafından Salı günleri saat 14:30 ile 17:30 saatleri arasında başvuru sırasına göre aranacaktır.
Odamız tarafından gerçekleştirilecek olan hukuk desteği 05.02.2013 tarihinden itibaren başlayacak olup 05.08.2013 tarihine kadar devam edecektir.
Aşağıda çeşitli hukuki sorunlar konu itibari ile sıralanmış olup örnek niteliği taşımaktadır dolayısıyla bu konular dışındaki her türlü hukuki sorun için de başvuru yapılabilecektir.
· İş akitleri ve işyeri personel yönetmeliğinin hazırlanması, mevcut olanların gözden geçirilip, gerektiğinde 4857 sayılı İş Kanunu ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde revize edilmesi,
· İş davalarının açılmasının hukuki şartları konusunda bilgi verilmesi,
· Haksız fesih sonucu işe iade davası açılması,
· Fazla mesai davası,
· Kıdem tazminatı davası,
· İhbar tazminatı davası,
· Yıllık izin ücreti v.s her türlü işçi alacağı davası,
· İş kazası ve meslek hastalıklarından doğan maddi ve manevi tazminat davaları,
· Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve SGK ile ilgili konularda hukuki ihtilafların çözüm yollarının saptanması,
· Çeşitli tip sözleşmelerin hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verilmesi,
· Ortaklık sözleşmesi,
· Hizmet sözleşmesi,
· İş sözleşmeleri,
· Kamu Kurum ve Kuruluşları, noter ve adli makamlar nezdinde her türlü resmi yazı, müzekkere ve ihtarnameler hakkında gerekli cevabi yazıların hazırlanması hususunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verilmesi
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Çevre Mühendislerinin daha iyi şartlarda çalışması ve haklarını korumaları konusunda destek vermeye devam edecektir.

HUKUKİ DESTEK TALEP FORMU *
Adı Soyadı

Sicil Numarası

Telefonu

e-posta Adresi

Tercih edilen görüşme şekli
(Lütfen X ile işaretleyiniz.)
Telefon
Karşılıklı Görüşme
Danışılacak Hukuki Sorunun Özeti:











* Hukuki Destek Talep Formu‘nun hizmetin verimi ve zaman kaybı yaşanmaması açısından eksiksiz bir şekilde doldurulması son derece önemlidir. Talebin, her hafta Salı günü saat 14:30 ile 17:30 saatleri arasında yapılacak çalışmalarda gündeme alınabilmesi için, bir önceki Cuma günü saat 17.00‘a kadar hukuk@cmo.org.tr adresine e-posta ile gönderilmesi gerekmektedir.
 

Ekli dosyalar

  • 7180b344308616f_ek.doc
    124.7 KB · Görüntüleme: 11
14:30 ila17:30 arasi kac avukat calistirqcaklarda 10000 den fazla uyesi olan oda 3 saatte kac sikayete bakacak.Konuyu onceleyecek ve yaptirim yapacak.her halde 5 yil sonra !dalet gelir.Ben 1 haftadir odanin avukatini bekliyorum.Sabirla bekliyorum
 
merhaba arkadaşlar; az önce bir iş görüşmesinden geldim. sonuç herzamanki gibi hüsran. inatla ve azimle iş aramaya, düşük ücretlerde çalışmamaya devam. konuşulan maaşı kabul etseydim belki bir işim olacaktı ve ben bu mesajı yazmıyor olacaktım ama gururuma yediremedim. söylenen rakam net 1500- 1750 TL. arasında birşey tam öğrenemedim. bu ücret İstanbul şartlarında. sigorta da bu ücret üzerinden değil biraz yakın olacakmış ne kadar yakın olacaksa artık. ve personelin yabancı dili de akıcı olacakmış ayrıca da tecrübeli olması firmanın işine gelecekmiş çalışma saatleri sabah 8 akşam 6 cumartesi yarım gün. mış miş müş..... görüştüğüm firma sgk nın bu asgari ücreti belirlediğini ilk defa benden duydu haberi yokmuş. sgk istediği kadar odayla masaya oturup bir asgari ücret belirlesin bu politika çok uzun sürmez ya da sürse bile sistemin oturması çooooook uzun bir zaman alacak gibi görünüyor. bir işte gerçekten çevre mühendisine iş yoksa, varsa bile bu işi teknikere yaptırırım düşüncesi etkin ise, farklı iş yüklerini bir personele yükleme düşüncesi varsa, üniversite okumadıkları halde kendi bilgi birikimini mühendisle kıyaslama cesareti varsa, biz mühendisleri etiket namına yanımızda çalıştırıyor ve taşıyoruz diye pişkin pişkin söyleyebiliyorsa iş arama çalışmaları görüşmekten öteye geçemez. iş arayan, iş değişikliği düşünen arkadaşlar boşuna heveslenmesin oturun oturduğunuz yerde iş miş yok. ( iş var da para yok demek daha doğru)
 
Direkt 170 i arayin arkadaslar yazili ihbar yerine geciyormus.Mufettisler benim sikayetimi inceliyor.Oda yi bekleyip stres yapmayin.
Odayi kac haftadir bekliyorum guya avukat bey arayacak beni,hala ses yok.Oda baskanina protesto amacli sirt yaslama yeri su an kinden daha yuksek olan bir koltuk alacagimki rahati bozulmasin
 
Herkesin kendine göre haklı olduğunu düşünüyorum ama odaya da bu kadar yüklenmemek gerekiyor, üye sayısının çokluğu itibariyle hızlı bir şekilde yetişemiyor olabilir ama yatıyor şeklinde konuşmayı kendi adıma çok da doğru bulmuyorum. Bunu söyleme gereği duyma sebebim de başka meslek dallarından arkadaşları(ancak mühendis) bu durumdan haberdar etmem ve onların odalarının konuyla hiç bir şekilde ilgilenmemesi. Çevre Mühendisleri odası hukuki danışmanlık hizmeti vererek bile bir şeyler yaptığını gösteriyor. Eleştiriler daha yapıcı bir dil ile yapıldığı takdirde gelişmelerin daha olumlu olacağına inanıyorum :))
 
Ayşegül hanım
Oda çevre görevlisi olayı çıktıgında nasıl bir tepki gösterdi?2009 yılında meydanlara çıkıp siz bizi yok sayamazsınız böyle bir uygulama sıkıntılara yol açıp hizmet kalitesini düşürecektir demiş midir?
Eski yönetimleri es geçelim.Şimdi ki yönetim bakanlığın düzenlemesine neden sadece kendi sayfasında yayınladıgı ''yönetmelik hakkında odamızın görüşü'' ne yer vermiştir.Neden üyelerini sessiz kalmamaya davet etmemiştir.
Bakanlığın yeni yönetmeliği istediği gibi geçireceği kesindir.Çevre mühendisine sınav zorunlugu kalkmıştır ama yönetmelik çevre mühenislerini gereksiz görüyor .Oda hukuksal mücadele yanında örgütlenmeyi de niçin önemsemiyor.(Ayrıca geç gelen adalet adalet midir ?)Niçin diğer sivil toplum kuruluşlarının desteğini alarak bu yönetmeliği protesto etmek için bakanlığın önünde miting düzenlemiyor.İnternet sitelerinde gösteriş için çevre ve şehircilik bakanlığı müsteşar yardımcısı odasında ziyaret edildi yok akademisyenlerden de imza toplanıyor bilmem ne.Banane makamında ziyaret etmişseniz.Bana ne artısı var ?Akademisyenler emin olun o yazıyı sadece kendilerinin CED yeterliliğide havada kalıyoır diye imzalarlar.
Bizler Türkiyede yaşıyoruz.Türkiyede hak ancak mücadeleyle alınır.
Odaya defelarca oda başkanıyla konuşmak istediğimi bildirdim.Oda başkanı niçin e mail adresini odanın sayfasında yayınlamıyor.?
ÇMO nun üye sayısı 10000 lerde diğer odaların üye sayısı fazlalıgını dikkate alırsak ÇMO nun ilgilenmesi için bu sayı yeterlidir.
Oda avukat a 3 saat vermiş ve 1 gün 3 saatte 10000 üyenin sorununu tek bir avukat kaç günde çözecektir?
İsg de yine Çevre mühendislerinin emeği göz ardı edilmiş bakanlık gerekli düzenlemeyi yapacaktır.Bekleyin yapar.Adamlar cevre mühendislerini hiçe sayıyor siz daha oda geregini yapacaktır diye bekleyin.
Bu tür sorunlarla karsılasılmaması için mücadele en basından verilir arkadaslar.Olaylar olduktan sonra lanet olsun ben mi bu sistemi değiştirecem moduna bağlar.
Diğer bir konu eğitimler.Odanın verdiği eğitimlerin fiyatları el yakıyor.En ucuz kurs 100 tl. ben nasıl katılayım bu kurslara.kurslarda ceyrek altın mı takılıyor da bu kadar yuksek?
Normal şartlarda odanın bu eğitimleri çok az karla yapması gerekmekte.Hatta kar almamalı.Çünkü odaya bağlı her üyenin kendini geliştirmesi odaya artıdır.Odanın boş olmadıgını üyelerini gerçekten eğittiğini çevre mühendislerinin gereksiz olmadıgını anlayacaklardır.
Ben oda başkanını bir defa tv de gördüm oda kitahyadamı ne maden ocagının atıksularını depoladıgı baraj yıkıldı orda gördüm o kadar.
 
@CMNet Okuru
Ayrıca bakanlıgın sayfasında çed ve çevre danışman firmalarının adresleri telefonları mevcut.Orada kaç cevre mühendisinin çalıştığı yazıyor. Neyi bekliyorlar şikayete ne gerek var.Kaç kişi işini kaybetme korkusuna şikayette bulunabilecek.Bunları oda başkanı bilmiyor mu düşünemiyor mu.
 
Çevre ve sehircilik bakanlıgına erdogan bayraktar geldiğinden beri cevre mühendisi alımı durmus hatta eski cevre mühendislerini emekli etmek için resmen cıkartılan yönetmelikte alın size yönetmelik işinizde hazır gidin şirketinizi kurun diyor.Oda buna niye ses çıkarmıyor.
Toki her şehre aynı binaları kuruyor.Çevre yapısına uygunmu iklime uygun mu diye düşünmüyor.
Buda suç niçin tepki gösterilmiyor.Çevresel etki değerlendirmesi nerde bunun? diyebiliyor mu oda .?
 
Çok sevgili iş verenlerimiz alışacaklar yeni protokole, alışmak ZORUNDALAR. Ortada bir protokol kısacası bir kanun var ve Türkiye'deki herkesi bağlar. Bu mücadele bitmeyecek...
 
Baglayana kadar dusuk ucrete talim yaptirim guclu olmali.Ve herkesin tepki koymasi lazim.Bazi arkadaslar 500 tl yi bile kabul ediyorlar(kucuk sehirlerde).Hem bizlerin piyasasini olduruyor hemde kendilerine haksizlik ediyorlar.
 
@sefertunca
Sonuna kadar hak veriyorum size. Odaya üye oldum ama bu durumları gördükçe bu oda niye var diye sorgulamaya başladım.
 
Siz de kendinize göre haklısınız demiştim zaten ve ben sadece yYATIYOR İFADESİNİ doğru bulmadım. Size komple odayı eleştiremezsiniz demedim. Çevre Danışmanlığı işinde çalışmıyorum zaten. Siz bana neden bu mevzu üzerinden cevap verdiniz ki? Normalde forumlarda bu tür tartışmalardan hoşlanmıyorum, bazı insanlarında gelip orada ''şimdiye kadar beğenmemiştim şimdiden sonra böyle böyle'' gibi tetikleyici itici yazılar yazdığını farkedince kısa bir cevap vereyim dedim. Bir de çok uzun ve 3 ayrı parça yazma olma sebebiniz var tabi :) Size iyi çalışmalar dilerim. Umarım haklarınızı alırsınız
 
Üst