• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

2015 yılı asgari fiyat tarifesi

    Konu Sahibi
2015 YILI ÜCRETLİ ÇALIŞAN MÜHENDİS MİMAR VE ŞEHİR PLANCISI ASGARİ ÜCRETİ 3000 TL. OLARAK BELİRLENDİ

TMMOB Yönetim Kurulu ücretli çalışan mühendis mimar ve şehir plancıları için 2015 yılı ilk işe giriş bildirgesinde baz alınacak asgari brüt ücreti 3.000 TL olarak belirledi.

Yönetim Kurulumuz ayrıca; odalarınca belgeli çalışmanın koşul olduğu uzmanlık alanlarında, mesleki deneyimin arandığı alanlarda, şantiye şefliği, sorumlu müdürlük, iş güvenliği uzmanlığı, yapı denetim elemanı, teknik nezaretçi, uzak yol kaptanlığı gibi hizmetlerde asgari ücret uygulanmayacağını, bu durumda olan mühendis, mimar, şehir plancılarının ücretlerinin alınan sorumluluk gereği belirlenen asgari ücretinin üzerinde olmak zorunda olduğunu da karar altına aldı.

Hatırlatmamız gerekirse:

31 Temmuz 2012 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurulu ile Birliğe bağlı odalarımızın üyelerine yönelik bir protokol imzaladık.

Karşılıklı mutabakata vararak imzalanan bu protokolün amacı: "Sosyal güvenliğin toplumun tüm bireyleri için temel bir hak olduğu gerçeğinden hareketle, sosyal güvenlik hakkından yoksun bırakan kayıt dışı istihdam ve emeklilik haklarının eksik tesisine etki eden ücretlerin SGK`ya eksik bildirimini önlemek, sosyal güvenlik kavramının temel bir hak olduğunun toplumumun tüm bireyleri tarafından bilinmesini ve bu hakkı koruyan kurumların tanıtılmasını sağlamak, vatandaşlarımızı yeni düzenlemeler ile ortaya çıkan hak ve yükümlülükler konusunda bilgilendirmek, toplumda sosyal güvenlik bilincinin oluşmasını sağlamak amacıyla işbirliği yapılması"dır.

Bu protokolün dayanağı; 31.05.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu`nun 100. maddesi ile 16.05.2006 tarihli ve 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu`nun 13. maddesinin (g) bendi ve 14. maddesinin (d) bendidir.

Bu protokole göre Birliğimiz "ücretlerinin eksik bildirilmesini önlemek amacıyla mühendislik, mimarlık ve şehir planlama alanlarında meslek icra eden disiplinlere ilişkin olarak yıllık bazda asgari ücret seviyeleri belirleyerek SGK`ya iletecektir".

Yine bu protokole göre SGK; "Sosyal güvenlik bilincinin artırılması amacıyla TMMOB tarafından dağıtımı sağlanacak dokümanların hazırlanmasına yardımcı olmayı, mühendis ve mimarların ücretlerinin, TMMOB tarafından belirlenerek kuruma iletilen asgari ücretlerin altında olmaması için gerekli tedbirleri almayı, diğer konularla ilgili olarak teknik destek sağlamayı ve TMMOB ile iyi niyet ve uyum içinde işbirliği yapmayı kabul ve taahhüt etmektedir".

Birliğimiz açısından bu protokolü imzalanmasının dayanağı ise 24-25 Eylül 2010 tarihlerinde gerçekleştirilen TMMOB 41. Dönem Olağanüstü Genel Kurulu`nun aldığı karardır:

"Mühendis, mimar ve şehir plancıları meslek örgütleri ile birlikte tüm emekçilerin insanca yaşamaya yetecek asgari ücret hakkı mücadelesine katılırlar. TMMOB, üyeleri olan emekçi mühendis, mimar ve şehir plancıların da aralarında bulunduğu tüm işçi sınıfı için insanca yaşam ücretinin belirlenmesi mücadelesini diğer emek ve demokratik kitle örgütleri ile birlikte verir. TMMOB ve bağlı odalar yasa ve yönetmeliklerden aldıkları yetkiyi emekten yana değerlendirerek, insanca yaşanılacak ücreti mühendis, mimar, şehir plancıları için asgari ücret olarak ilan eder ve uygulanmasını sağlar.

"Biz biliyoruz:

İlk işe girişte TMMOB tarafından belirlenmiş asgari ücretin altında ücret alan meslektaşlarımızın durumları örgütümüzün bu çabayı güçlendirmesi ile düzelebilecektir.

Birliğe bağlı Odalarımızın Yönetim Kurulları, olası yanlış uygulamaların düzeltilmesi için yoğun çaba sarf etmektedir, sarf edecektir.

"Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz" sözümüzden hareketle; sorunu olan üyelerimizin başvuracağı yer başta Odası olmak üzere TMMOB‘dir. Açık deyimiyle örgütlülüğümüzdür.

Mehmet Soğancı

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı

2015 YILI ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

A Grubu Çevre Mühendisi (10 yıl ve üzeri deneyimli) 7500 TL.

B Grubu Çevre Mühendisi (5 -10 yıl deneyimli) 5300 TL.

C Grubu Çevre Mühendisi (1-5 yıl deneyimli ) 3000 TL.

Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

 
ben bir A Grubu Çevre Mühendisi olarak Mehmet Soğancı beyin şirketinde asgari ücret (7.500 TL) ile çalışmak istiyorum. Mehmet bey cevabınızı bekliyorum
 
asgari mühendis maaşı yıllardır var fakat alabilen mühendis sayısı az bunun nedeni şikayet olmadıkça yaptırım olmuyor şikayet edince de işverenle karşı karşıya geliniyor. Çünkü şikayet eden bilgisine işveren ulaşabiliyor. İşte bu yüzden kimse hakkını arayamıyor. Oysaki bütün meslek gruplarına kod verildi. Bu meslek kodlarından kime ne kadar maaş verildiğini online bir sistemle bile kontrol etseler birçok sorun ortadan kalkacaktır. En azından benim düşüncem bu
 
İşte adet yerini bulsun diye her sene odamız zahmet edip yayınlıyor böyle bir fiyat listesini, gerisi hikaye...
 
@cevremuhendisi
işte bu kadar beceriksiz oda ve bu odaya üye olmamaktan mutluluk duyuyorum. Bunu yayınladığı gibi birde mühendsilerin haklarını korusa bende üye olurdum.
 
Şu listeyi yayınlamanın mantığını bile anlamak mümkün değil, ya çevre mühendislerinin piyasadaki durumlarından haberleri yok (ki bu mümkün değil) yada sorunları görmemezlikten geliyorlar. Millet 1300 TL için sabah 8 akşam 5 çalışıyor üstelik sigortalarıda yarım yatıyor. Ama ben artık mesleğimiz adına pek birşey beklemiyorum, Allah bugünlerimizi aratmasın. Odada kendince bir yol tutturmuş gidiyor işte :)
 
Şurada odaya saydıran arkadaşları bir gün odaya beklerim. Tabi teşrif ettiklerinde buraya yazdıkları mesajları aynı sertlikte odada da söylemelerini diliyorum.

Not: Şimdiden tepkilerinizin önüne geçmek adına bir şeyi açıklığa kavuşturalım: Tepkilerinize diyecek tek kelime lafım yok. Lafım eleştirilerinizin asla ete kemiğe bürünmemesi, oda toplantılarında olmamanız, odaya hiç uğramamanız. Eleştirileriniz kapsamında belirttiğiniz noktaların neticesinde odaya gelmek istememeniz "tavşan dağa küsmüş" atasözünü hatırlatmaktan başka bir şey değil.

"Odanın adamısın" tepkisine şöyle cevabım var: Odanın adamı değilim. Odadaki yönetim kurulu ile önceden tanışıklığım da yok. Odaya gidip gelen, faaliyetlerine katılan üyelerden birisiyim. Orada yapılan emek verilen şeylere böyle çemkirilmesine, oradaki faaliyetlerde odanın bu kadar yalnız bıraklımasına karşıyım. Göz var izan var. Sizin mesleki haksızlığa karşı olmanız benim ve bir çok kişi için, hatta hepimiz için siz odaya gitmedikçe, odayı bu konuda taciz etmedikçe hiç bir anlam ifade etmiyor.

İş hayatında, okul hayatında ve hatta günlük yaşamımızda bile değişmez bir kural vardır. Bir şeyleri yapmak istiyorsan. Bir şeylerden şikayetçiysen elini taşın altına koyacaksın! Bugün iş hayatınızda patronunuza para kazandırmak için kan ter içinde çalışıp efor sarfediyorsunuz ama olay kendimize geldiğinde sarfedilen eforun yerini "adam sendecilik", "ben mi kurtaracağımcılık" alıyor. İş yerinde iki kuruş maaş veya bir terfi için dökmüş olduğunuz terin onda birini meslek için harcasanız bugün başka yerlerde olurduk.

Hepinize iyi çalışmalar dilerim. Bir gün güzel bir meslek geleceği ile...
 
@Melih Coşar
melih bey odaya geldim kaydımı bir işletme mezunu yapmak isteyince bu kadar çevre mühendisi açıktayken bir işletme mezununu aldıklarını görünce geri döndüm ayrıca odayla olacak diye bir şart yok cmnet üyeleri odadan daha güçlü bir konuma gelse daha iyi olur
 
Oda kayıtlarında üyelerde çevre mühendisi olacak diye bir koşul bulunmamaktadır benim bildiğim kadarıyla. Ayrıca odaya kayıtla açıkta olan çevre mühendisi sayısı arasında nasıl bir bağlantı kurabildiniz anlayamadım.

Cmnet odadan daha farklı bir oluşumdur. İkisinin kulvarları farklıdır. Ayrıca cmnette taslak bir yönetmeliğe yorum yapılması istendiğinde, meslek ile bilgi-video paylaşımında bulunulduğunda veya en basitinden bir buluşma bile düzenlendiğinde durum ortada.

O yüzden yukarıda yazdığım mesaj halen geçerliliğini korumaktadır.
 
odaya kayıt olurken geçmiş yılların bile parasını almak istemeniz konusuna ne diyorsunuz @Melih Coşar ?
 
Ben bu konuda odaya çok girişimde bulundum en son bana önerileri şu oldu çalıştığınız yere dava açın mahkeme masraflarını biz karşılayalım.

dava ettiğim iş yerimde nasıl çalışmaya devam edecem? nasıl birbirimizin yüzüne bakacaz?
 
@Burak Dumlu
Çok haklısınız, bizimde eleştirdiğimiz noktalar bunlar. Oda gerekiyorsa üyelerden yıllık maaş bodrosu istemeli, eğerki bir hukuksuzluk görüyorsa odanın avukatları dava açmalı. Asgari fiyat tarifesi kanuni bir belge ise ve iş verenler buna uymuyorlarsa gerekli hukuki işlemleri oda yerine getirmeli, işverenle çalışanı karşı karşıya getirmek çirkin bir durum.

Aslında bu maaş konusundan öte odanın yapması gereken çok daha önemli bir iş var. CMO, TMMOB bünyesinde bir karar alarak çevre mühendislerinin çalışma alanlarını kesin ve net bir şekilde belirlemeli, diğer mühendislik alanlarını bizim işlerimizi yapmaktan alıkoymalıdır. İkinci adım olarak tüm üniversitelerde çevre mühendisliği müfredatı net bir şekilde bu çalışma alanlarına göre belirlenerek standart hale getirilmelidir. Bir bakıyorsunuz üniversitelerden birinde su getirme dersi zorunlu diğerinde ise seçmeli, böyle kepazelik olur mu? Bizim işimizi bizden başkası yapamamalıdır. Esas sorunun kaynağı işte bahsettiğim bu ikinci husus.
 
@Melih Coşar
benim odam meslektaşımı işe almazken işletme mezunu alırsa imam cemaat meselesine döner. burda söylemek istediğim bu
 
ÇMO kendi bünyesinde hangi pozisyonda eleman çalıştıracak ise o elemanı alır işe. Muhasebe içinse muhasebe mezunu almıştır, işletme mezunu almıştır. Siz işe başvurduğunuz kişilere gidip muhasebeye işletmeden mezun eleman aldıkları ve çevre mühendisi almadıkları için söylenebiliyor musunuz?

Bir çevre mühendisi olarak kendine mühendislik disiplininin gerektirmediği işleri reva görüyorsan ve bunu da savunabiliyorsan biz çok yanlış şeyleri tartışıyoruz burada.
 
@Melih Coşar
Allaha şükür geçinebilecek bir işte 5 yıldır çalışıyorum. ben zaten çmo ya iş aramaya gitmedim ama dalga geçilen rakamlara mühendislik yapan arkadaşlar varken bana cevap veren kişinin (muhasebeyle ilgili hiçbir soru yokken) işletme mezunu olması size matıklı geliyor olabilir ama benim mantığıma yatmıyor. Ayrıca Yanlışta olsa ben sorunların tartışılmasını her zaman isterim. Sorunlar susarak çözülmez. ayrıca herhangi bir şekilde birbirimizi rencide etmedik. bu şekilde tartıştığınız için ben size teşekkür ederim.
 
Yukarıda ki tartışmayla ilgili fikrimi sunayım evet kayıt işlemleri için muhasebe işleri için işletme mezunu olması çok normal gidipte bir çevre mühendisi yıllarca okuyup sonra oraya gelenleri kayıt yapacak değil bu konuda @Melih Coşar haklı fakat @zaferedizer 'in bahsettiği bir başka konu var ki odaya gelen veya arayan bir kişinin meslekle ilgili oda ile ilgili bir sorusu olduğu zaman bu kişi cevap veremez ne soru hakkında bilgisi vardır ne de cevap verme hakkı ancak kayıt işlemleri için odalarda seçim öncesinde ve sonrasında eski yönetim zamanında çalışmış kişiler yeni yönetimi beğenmiyorsa ya sorulara cevap vermiyor yada saçmasapan yanlış cevaplar veriyorlar bunlara bilhassa şahit oldum.

Asıl açılmış olan konuya gelince evet yukarıda çok mantıklı bir cevap vardı. Oda kayıtlı olan mühendislerin maaş bordrolarını inceleyerek oda avukatları aracılığıyla dava açabilir eğer bu maaş konusunda belirtilen maaşlar işleyecekse bu şekilde gerçekleştirilmeli. Fiyatlar veriliyor çok güzel maaşlardan bahsediyorlar ancak bu konuda bir başka açık var danışmanlık firmasında çalıştırılan bir mühendise bu maaşlar nasıl verilebilecek piyasada danışmanlık ücreti olarak dönen serbest piyasa fiyatları bahsi geçen maaşlarla mühendis çalıştırmayı zorlaştıracak şekilde bununla ilgili sektörler için danışmanlık ücretlerinin taban fiyatları olarak bir listede yayınlanmalı bir çok meslekte bu şekilde taban fiyatlar bulunmakta bizim mesleğimizde neden böyle sistem yok ?
 
Üst