• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

2018 YKS Yerleştirme Sonuçları Çevre Mühendisliği Bölümü

KAPLAN Y.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Haziran 2011
Şehir
Ankara
Firma
Belediye/Kamu
2018 YKS yerleştirme sonuçlarına göre yerleştirme yapılan Çevre Mühendisliği Bölümü olan Üniversite sayısı (İkinci Öğretim ve Burslular hariç) 23 ve bu bölümlerden sadece 10 tanesi genel kontenjanlarını tamamen doldurmuş, geri kalanlar ise yarı yarıya veya daha az, puanlar ise 7 üniversite hariç hep 300 puanın altında kalmış, geleceğin bir türlü gelemeyen mesleği olma yolunda ilerliyoruz galiba. Yüksek puanla tercih gören ilk 5 üniversite dışında kalan bölümlerin bir gözden geçirilmesi işsiz mühendis ordusuna daha fazla katkı yapmamaları açısından iyi olacağını düşünüyorum. Sizce?
 
@KAPLAN Y.

Öncelikle zaman ayırıp konuyu açtığın için teşekkür ederim. Fakat eleştirini anlayamadım? Bölümün fazlalığından mı , öğrencilerin azlığını mı eleştiriyorsun , yada yerleştirilme taban puanın yetersiz oluşunu mu ? Yoksa bunlardan tamamen bağımsız Eğitim sistemini mi ? Bunları eleştirmemiz güzel, fakat sadece sorgulamakla görevini yapmış olmuyorsun. Mesleki olarak bizler üzerimize düşeni yapabiliyor muyuz? Sen bu eleştirileri yaparken çözüm yolunu düşünüp, daha sonrasında uygulanabilirliğini hesap edebiliyor musun? Sadece eleştiriyoruz.. Çözümü kim bulursa bulsun. Bundan vazgeçmeliyiz. Bence sistem evet çok kötü, fakat 300 puanın altında olan okullardan mezun olup mesleki anlamda kendini diğer kafa 5 deki okuldan mezun olan öğrenciden kendini daha iyi yetiştirmiş insanlar var. Burada ki kriter ne Puan ne okul ne de bölüm sayısı nede mezun sayısıdır. Hepsi etken olabilir fakat en önemlisi mesleği benimsemek. Eminim ki sende bu yorumu yaparken gözden geçirilmesini istediğin okullar arasından mezun olmuşsundur. Bu bir tek bizim mesleğimiz için değil diğer tüm meslekler için geçerli bir durum ama benim kısaca söylemek istediğim SADECE ELEŞTİRMEYİN. Çözüm üretin, üretelim uygulayalım. Uygulanabilirliğini tartışalım. Gözden geçirilmesi iyi olacağını düşünüyorum derken neyi gözden geçirmeliyiz sence?

- Öğrenci sayısının fazlalığı mı ?
- Okulun fiziki yeterliliği mi?
- Öğrenim kadrosunun yetersizliği mi?
- Yeterli envanterin sağlanamaması mı?
- Öğrencinin niteliği mi?
- Mezun olduktan sonra ki iş yetersizliği mi ?... ben sana bir sürü daha madde sayabilirim. Bu soruları sormak çok kolay. Eleştirelim hep birlikte en kolayı eleştirmek. Çözüm? büyük bir soru işareti .. Benim açımdan bir çoğunun çok basit çözümleri var ama uygulunabilirliği Türkiye'nin şuanki standartlarına göre zor. bu yazıdan sonra senin fikrini merak ediyorum.

Gene uzun yazdım zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkürler...
 
Yazmasinlar ne değer gören meslek mesleğim ne de ataması olan. Gitsinler hemşirelik okusunlar 60-70 alıp istedikleri yere atansinlar ohh miss. Valla başka bişey yapmasinlar. Gitsinler hemsirelik okusunlar.
 
1-öğrenci sayısı ( bölümden mezun olanları da hesaba katarsak) gayet yeterli
2-işsizlik hat safhada (istihdam sahası dar ve çevre mühendisleri sıfatsızlaştırılmış )
3-üniversitenin (mezun olduğum okul için konuşuyorum) kadrosu harika ama öğretim konuları yetersiz ve uygulama yok
4-puanlar çok düşük standart yok ( barajı geçen mühendis malum!!!)
5-çözüm üretecek olan ben ya da burada ki arkadaşlarımız olsaydı devlet erkanı kadrosunda olurduk biz ancak karşılaştığımız sorunları dile getirebilir uygulaması gereken birimlere fikir açısından çözüm ortaklığı sağlayabiliriz. Yaptırımlar devletin ilgili kollarıyla olmadığı sürece biz pek de bir şey yapamayız.
 
@asudecvdr

Benim burada kimsenin düşüncesini yargılamak gibi bir niyetim kesinlikle yok öncelikle bunu altını çizerek belirtmek istiyorum. Diğer konu ise ; ''Yaptırımlar devletin ilgili kollarıyla olmadığı sürece biz pek de bir şey yapamayız.'' demişsiniz, bunun üzerine bende şu soruyu yöneltiyorum size, Çevre Mühendisleri Odası bu devletin ilgili bir kolu, kaç kere bu konu ile ilgili toplanıp hadi mail atalım diye organize olduk sayabildiğiniz her bir konu hakkında ? yada siz kendi meslek örgütlülüğünüz içerisinde mesleki haklarınızı savunabileceğiniz kaç platformda katılım sağladınız ? Kaçımız Çevre Mühendisleri Odasının çalışmaları hakkında bilgisi var ya da bu konu hakkında ki planlamaları nedir, neden bu süreçler bu kadar yavaş işliyor? Bunları sorgulamamız gerekiyor. Söylediklerinizde kesinlikle sizle aynı düşüncedeyim tekrar tekrar söylüyorum. Fakat bizler kendimiz için yeterince taşın altına elimizi koyuyor muyuz? Bunu size hitap ederek yazıyorum ama genel olarak soruyorum bu soruyu... Yerellerimiz deki Belediye veya İlgili birimlerin kaç tanesinin bilgilendirilme toplantılarına katılıyoruz. Bunları yapmak için ÇMO ' ya üye olmaya gerek yok. Hepsi merak ve ilgi... Bizler bu toplantılara katıldıkça mesleğimizi temsil ettikçe orada ki Sizin söylediğiniz ifadeyle yaptırım yapacak olan devletin ilgili kollarının aklında 1 şeyi değiştirirsek çark farklı dönmeye başlıyacak. Bunları yapan meslektaşlarım var yok değil ama çok çok yetersiz. Belki bunları sizde yapıyorsunuzdur sadece ben sizin üzerinizden hepimize söylüyorum kendimde dahil... Bu dediklerim en basit şuan aklıma gelen. Oturup düşündüğümüzde o kadar çok çözüm üretebileceğimiz şeyler var ki .. Hepimiz siyasilere karşıyız ama bir şeyleri çözmek istiyorsak onlarla masaya oturup düşüncemizi bilim altında ifade etmeliyiz diye düşünüyorum.

@Zehra Yenideniz

Bu yorumu okurken gerçekten kendi adıma ben üzüldüm ama düşüncenize de saygım var , fakat Mesleki olarak bu mesleği seçecek olan her kişiye yol göstermek adına sonuna kadar yardımcı olabilirim ve kesinlikle bu mesleği benimseyecek sevecek olan herkese iş var. benim düşünceme göre.
 
@Mert Uğraşkan
Bende herkesin kendi mesleğini yapması düşüncesindeyim. Ben çevre görevlisi olmak istemiyorum.Ben iş güvenliği uzmanı olmak istemiyorum. Ben çevre mühendisligini bitirdim. Ben çevre mühendisi olmak istiyorum. Ama malesef diploma hiçbir işe yaramıyor. Sürekli saçma sapan meslek kollarına bolunuyoruz. Sistem.. bişey diyemiyorum..
 
@Zehra Yenideniz
Kesinlikle haklısınız , bende aynı fikirdeyim . Diploma tek başına maalesef yetersiz oluyor , yeni mezun mühendis ilk önce çevre danışmanlığı yapmak durumunda kalıyor. Bunun içinde cevre görevlisi belgesi şart bakanlık yılda 2 kere eğitim açıyor , mezun olduktan sonra bekleyip çevre görevlisi belgesini alıyor sonra danışmanlığa yöneliyor. Danışmanlık maaşları yetersiz .
 
Tıp fakültelerinin kontenjanını 50.000 e cikarsınlar Kpss ile atansınlar gör bakalım tercih eden varmı.

Bence bölümlerin kapanması cok yerinde olmuş 4-5 bölüm yeter.
 
Liseden beri Çevre Mühendisi olmak istiyordum. İkinci senemi okuyorum .. İyi ki bu mesleğe yönelmişim. Sevdiğim için bu mesleğe yapılan kötü yorumlar hiç umrumda olmamıştı. Seviyorsanız gerisi gelir. İnanç ve sevgi çözüm bu.
 
@Mert Uğraşkan
Mert Bey, ben Uludağ Üniversitesi mezunuyum. Mezun olduktan sonra arkadaşlarımla beraber bölümümüz ile eksik gördüğümüz düzeltilmesini istediğimiz her hususu zaten hocalarımızla görüştük, görüşüyoruz, görüşeceğiz bu meslek bu bölüm bizim amaç daha da ileri taşımak sadece ve kendi adıma ben fırsat bulduğum her platformda zaten dile getiriyorum.
Bence gözden geçirmemiz gerekenler,
1. Bölüm sayısının fazlalığı (yeterli altyapı olmadığı için bizim bölüm için sayısı arttıkça kalite düşüyor bence-bu benim fikrim) .
2. Öğrenci sayısının fazlalığı (mezun olduktan sonra hem kamuda hem de özel sektörde iş istihdamı eksik, kamuda alım yok denecek kadar az,)
3. Taban puanların bazı üniversite bölümlerinde gün geçtikçe düşmesi (demek istediğim sebebi araştırılmalı, bölüm yöneticileri öz eleştiri yapmalı, taban puanı düşük olup kaliteli eğitim veren bölümler, kendini geliştiren öğrenciler elbette var önemli olan bu işe gönül vermek)
4. Eğitim sistemi ve içeriği (güncel yaşama ihtiyaca ve sektöre özgü olarak içerik ve sistem sürekli yenilenmeli, teknoloji, çizim programları vs. aktif kullanılmalı)
Ben eleştirimi bu bölüme gönül veren/verecek arkadaşlar için gelecek yıllarda olumlu bir gelişmeye vesile olur umudu ile yazdım.
5. Öğretim kadrolarını sadece sayı anlamında eleştirebilirim, hocalarımızı eleştirmek haddim değil bir harf öğreten her birey başımızın tacıdır. Söylemek istediğim aynı sayıda öğrenci alan iki üniversitedeki bölümlerden bir üniversitede sekiz Prof. eğitim veriyorken diğerinde bir Prof. eğitim verebiliyor.
Amacım farkındalık oluşturmak çözümü gerekli yetkili merciler yapmalı, yapacaktır birey olarak biz değil, eleştirilerinize saygı duyuyor teşekkür ediyorum.
 
Devletin hiç bir koluna ya da odasına bağlı değilim @Mert Uğraşkan zaten yazımda da fikir ortaklığı yaparız diye belirtmişim.Yalnız bizler fikirlerimizi gayet açık ve net bir dille belirtiyoruz.Odadan arkadaşlarda sitemizde yazdıklarımızı okuyordur eminim.Duyarsız kalmazlarsa sevinirim.Yok illa yüz yüze belirtilecekse sıkıntılar sorunlar ondan sora hallolacaksa buyrun ortak zaman ve alanlarda bulusalım konusalım.
 
İtü için konuşmak gerekirse her sene kontenjan arttırdıklardan dolayı sürekli sıralamalar ve puanlar düşüyor. İtü’den bile bir dönemde 100+ kişi mezun olurken diğer üniversitelerden mezun olan insanların iş bulamaması kadar normal bir durum yok.
 
32 üniversitede toplam 1345 kişilik kontenjan. giren sayısı 884. Bu rakam Türkiye için yeterli midir yetersiz midir olaya bir o açıdan bakmak lazım. birde kontenjan 70 kişi iken yerleşen nasıl 72 oluyor ben onu çözemedim. Şunu da merak ediyorum bu puanlar şuan ki sistemde orta mı yüksek mi düşük mü?
 
Ben Odtü İtü Yıldızı da tanımıyorum.. Onlarda isim yapıp kenara çekilmiş olan üniversiteler artık gözümde. Bu sözüm çevre mühendisliği bölümünedir. Diğer bölümlerle ilgili yorum yapamam
[automerge]1565266354[/automerge]
elimizde kesinlikle okul birincisi olan 14 kişi var yani. Acaba ne düşünerek geldiler çok merak ettim. Kimin gazına sebep geldiler.
 
@yarabandı sağlam lobileri var, mezunları birbirlerini müthiş kolluyorlar, bundan dolayı diğerlerine Allah yardımcı olsun demiştim. Eğitimi belki ingilizce becerisi dışında diğerlerinden farklı değildir.
 
Üst