• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

2019 Yılı Ambalaj Belgelendirme Yükümlülüğü

Evrem Yeşil

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Mayıs 2013
Şehir
Adana
Firma
AMBALAJ
Merhaba arkadaşlar, çevre kanununda değişiklik yapılmasına dair kanunun ilk maddeleri meclisten geçti.
açıklama da "Teklifle, üretici, ithalatçı ve piyasaya sürenlerin bireysel olarak atık toplama faaliyetlerini yapabilmeleri ve yetkilendirilmiş kuruluş oluşturma yükümlülüğü zorunlu olmaktan ?çıkarılıyor. "bu şekilde bir açıklama vardır. 2019 yılında belgelendirme nasıl olacaktır? toplama ayırma firmaları belgelendirmeden kazanç sağlayacak mı? bu durumlar hakkında fikirleriniz nedir?
kolay gelsin
 
@Evrem Yeşil Aslında yurt içinde piyasaya sürülen ambalajların atıklarını toplama ayırma firmaları toplasa ve onlara tam yetki verilse daha iyi olacak. Senelik olmasına gerek yok. Piyasaya süren firmasının göndermiş olduğu ambalajlı ürünü karşı firma aldıktan sonra oluşan ambalaj atıklarını geçici depolama alanında biriktirerek her 2 veya 3 ayda bir lisanslı firmaya vermesi gerekir. Lisanslı firma ise toplamış oldukları ambalaj atıklarının ne kadar aldığına dair Çevre ve Şehircilik veya İl Çevre Müdürlüğüne belgelendirme adı altında belirli periyotlar ile bilgi verilirse gerçek anlamda belgelendirme işi olmuş olur. Toplama ayırma firmalarına bu şekilde önem verilirse sistem çok daha iyi işler. Gerçek anlamda piyasaya süren firmaları ambalaj atıklarını toplattırma yükümlülüğünü yapmış olur.
 
Bakanlık Aylin Hanımla bu konuyu konuşmuştuk. Şuan meclisten geçti ama bize herhangi resmi bir paylaşım yapılmadı denildi. Mevcut yönetmeliğimize göre sadece yetkilendirilmiş kuruluşlar, belgelendirme yapabilir dedi. Değişiklik olduğunda resmi olarak paylaşılacaktır ve değişikliğe gidilecektir denildi...
 
"Teklifle, üretici, ithalatçı ve piyasaya sürenlerin bireysel olarak atık toplama faaliyetlerini yapabilmeleri ve yetkilendirilmiş kuruluş oluşturma yükümlülüğü zorunlu olmaktan ?çıkarılıyor. " bu kısmı anlayamadım, yetkilendirilmiş kuruluşla anlaşma yükümlülüğü mü bitiyor demek istemiş, yetkilendirilmiş kuruluş oluşturma bu kısım kafamı karıştırdı.
 
EVT Bİ ANLAM KARMAŞASI VAR AMA YETKİLENDİRİLMİŞ KURULUŞ OLUŞTURMA DEĞİLDE YETKİLENDİRİLMİŞ KURULUŞ YÜKÜMLÜLÜĞÜ BİTTİĞİ İÇİN PİYASAYA SÜRENLER TARAFINDAN YKLAR DA ORTADAN KALKIYOR SANIRIM.BAKANLIK KENDİ İÇİNDE SANIRIM KENDİ YAPILANMAYA GİDECEK @Gülay
 
@dilek kaya
Belgelendirme yükümlülüğü nasıl ilerleyecek acaba? YK lar dürüst olmak gerekirse bana hiç mantıklı gelmiyor. Piyasaya süren ve toplayan bu işin muhatabı, tabi belediyeler de sorumlu ancak YK lar bu işin neresinde, gerekli mi, komisyoncu gibi geliyorlar bana.
 
@Gülay Hanım;
yeni çevre kanunu ile belgelendirme diye bir sistem olamayacak zaten(Geri kazanım katılı payı gelecek) piyasaya sürenler her ay piyasaya sürdükleri ambalaj miktarlarını bildirimi yapacaklar ve takip eden ayın 15 inde ödemesini gerçekleştirecekler.
YK lar aslında bu yüzden bana kalırsa biraz da olsa olma önemi artıyor.
Çünkü artık piyasaya sürenler sadece ödemelerini yapacaklar,piyasaya sürmüş oldukları atıkların toplanıp toplanılmadığı konusunda bir bilgisi olamayacaktır bana kalırsa.
Sıfır atık taslak yönetmeliğine göre de atık toplama faaliyetleri belediyelere geçecek tamamen.Bedelli ambalaj atık satışı artacak artık tat tesisleri bedelsiz ambalaj atıkları toplamayacak hale gelecek.
bunların hepsi benim çevre mühendisi olarak görüşümdür çalıştığım kurumla bir alakası yoktur bunu da söylemem lazım.
 
YÖNETMELİKTE PİYASAYA SÜRENLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ ONLARA DEVREDİLMİŞTİ. TOPLAYAN ZATEN VARDI DA YOKTU YÖNETMELİKTE . SADECE YKLARIN YAPTIĞI İŞİ BAKANLIK YENİ YAPILANMASI YAPACAK.BİR SÜRÜ SIFIR ATIKLA İLGİLİ ŞİMDİDEN BAŞLADI FARKLI YAPILANMALAR KURULUYOR. YKLAR İŞİN EĞİTİM AYAĞINDA YER ALIYORDU @Gülay
 
@dilek kaya aslında devredilme gibi bir yüküm yok piyasaya süren kendi atık işleme ve toplama sistemini kurarak da bu yükümlülüğü yerine getirebilir,ama maliyet açısından fazla olduğu için YK lara devretme gibi bir yol izleniyordu.
farklı yapılanmalar nedir acaba?
 
Konuyla ilgili bir açıklama yapılır umarım. Tam kavrayamadım çünkü.
 
Bu belgelendirme meselesi özellikle bu seneki bildirimlerde firmalarım tarafından çok tepki toplayan bir şeydi. Ayrıca firmalarım bununla alakalı olarak CİMER'e başvuruda bulunacaklarını, Bakanlık'ta ilgili kişiler ile konuşacaklarını da söylüyorlardı. Sanırım bu hepimizin danışmanlığını yaptığı firmalarda karşılaşılan durum. Tepki büyük olunca kanun yolu ile değişiklik olacak demek.
 
@Melih Coşar Bey belgelendirme devam edecek hatta maliyeti bile artacak şimdiden firmalarına belirtin 2018 yılı için birim bedel fiyatı ton başına 130-150 tl olan plastik grubu 250-300 tl lere birim bedeli ton başına 30-40 tl arasında olan kağıt-karton ambalajlarının ton fiyatları 200 tl lere kadar çıkabilir.Geri kazanım katılım payı tutarlarında ki ücretlendirmeyi incelerseniz ordan bir ton fiyatı listesi çıkabilir.
fakat bunu bakanlık ne türde bir uygulamayla piyasaya sürenlere yansıtma yapacak orası karmaşık hala.
Ama belgelendirme ücreti alan tat firmaları artık yk lardan belkide belgelendirme ücreti alamayacaklar artık bu konuda karmaşık.
 
@Hüseyin Can CEYLAN

Anladım Hüseyin Bey, ben yanlış yorumlamışım maddeleri. Teşekkür ederim.
 
belgelendirme olmazsa yk da çalışanlar ne yapacak kaç kişi işsiz kalacaktır. tat firmaları mühendislerini çıkartacak. satın alma yoluna gidilirse tat firmaları sokak toplayıcıları ile anlaşır mal al mal sat buna döner bu iş. yanlış mı düşünüyorum.
belediyeler ihaleye çıktı ihalelere verilen paralar var. nasıl olacak bu durum?
 
Üst