• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

28 Temmuz 2020 Tarihli GEKAP Duyurusuna İlişkin Ortak Bildiri

Cem Yılmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Aralık 2009
Şehir
Tekirdağ
Firma
Güneş Çevre Danışmanlık
Merhaba arkadaşlar,

28 Temmuz 2020 tarihinde, ÇYGM üzerinden GEKAP ile ilgili akla mantığa sığmayacak bir duyuru yayımlandı.
İlgili duyuru:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Duyurunun son paragrafı, bu bildirinin temelini oluşturmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çevre görevlilerine yüklemeye çalıştığı "saçma sapan" sorumluluktan bir an önce dönmesi gerekmektedir. Vergi dairesine yapılan bildirimi, faturalardan çekilen veriyi bizler temin etmek zorunda değiliz. BİZLER MALİ MÜŞAVİR YA DA MUHASEBECİ DEĞİLİZ! Bu nedenle ekte yer alan bildiriyi, Demirhan Küçük başta olmak üzere tüm ilgililere mail yoluyla iletmeyi amaçlamaktayız. Cimer üzerinden de aynı bildiriyi yollayabiliriz. Sizlerin de duyarsız kalmamasını rica etmekteyiz.

Not: Bu sorumluluk bizlere yüklenirse, işletmelere kesilecek ekonomik cezalar bizlere yansıtılmaya çalışılacaktır. Bunun yanında zaten beyan yapmamak ya da hatalı beyan yapmak kısmından çevre görevlisine de puan cezası uygulama hakları bulunuyor.
 

Ekli dosyalar

  • GEKAP - Çevre Mühendisleri Açıklaması.pdf
    194.7 KB · Görüntüleme: 166
Bu iş entegreli bir şekilde yapılırsa sıhhatli olur yoksa iş meydancıya kalacak. Hukuki boyutu sıkıntıya sokacak. İyi Çalışmalar olsun.
 
İyi geceler arkadaşlar yeni gördüm bende şikayette bulundum. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı biz Çevre Mühendisleri hariç herkeze fayda sağlıyor. Resmen üvey evlat muamelesi görüyoruz.
 

Ekli dosyalar

  • 20200730_010610.jpg
    20200730_010610.jpg
    109 KB · Görüntüleme: 12
Var mı bi sonuç arkadaşlar? Muhasebe birimini aramaya çekinir oldum, yazıyı okumuş olmalarından ve konuyu üzerime yıkacaklar her an böyle hissediyorum.
 
Herhangi bir onay ekranı bulunmuyor , Mail üzerinden veya sizin hazırlayacağınız bir evrak (yazı ) ile onayı yapabilirsiniz.
 
Başvuruya bugün gelen cevap:


"T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ ne 29.07.2020 tarihinde yapmış olduğunuz 2003437170 sayılı başvurunuz 17.09.2020 tarihinde Sıfır Atık ve Ambalaj Atıklarının Yönetimi Şube Müdürlüğü tarafından cevaplanmıştır:

Sayın İlgili,

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne yapmış olduğunuz başvurunuz incelenmiştir. Başvurunuzda yer alan görüş ve öneriler tarafımızca kayıt altına alınmış olup, ilgili birimlere gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır.
Çevrenin korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik düzenlemelerin yer aldığı Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 10.12.2018 tarih ve 30621 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunun uygulanmasına ilişkin olarak da Bakanlığımızca hazırlanan Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik 31/12/2019 tarihli ve 30995 (4. Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Söz konusu uygulama, ambalaj atıkları ile bazı özel atık grubunda yer alan atıkların yönetiminde bu atıklara esas ürünleri üreten/piyasaya süren işletmelerin Çevre Kanunun 11. Maddesinde yer alan “Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu” ilkesi kapsamında 2005 yılından beri mevcut olan finansal sorumluluklarının yerine getirilmesindeki yöntemin değişikliğini içermektedir.
Diğer taraftan, Çevre Kanunu ve Kanuna göre yürürlüğe konulan düzenlemeler uyarınca denetime tâbi tesislerin faaliyetlerinin mevzuata uygunluğunu ve alınan tedbirlerin etkili olarak uygulanıp uygulanmadığını değerlendirmek ile tesis içi yıllık denetim programları düzenlemekle görevlendirilenler çevre görevlisi/çevre yönetim birimi olarak tanımlanmışlar olup Faaliyetleri sonucu çevre kirliliğine neden olacak veya çevreye zarar verecek kurum, kuruluş ve işletmeler çevre yönetim birimi kurmak, çevre görevlisi istihdam etmek veya Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlardan bu amaçla hizmet satın almaları zorunlu tutulmaktadır.
Aynı doğrultuda, Çevreye ilişkin kanun ve ikincil düzenlemeler ve bütün çevre yönetimine ilişkin işlemlerin çevre görevlisi, çevre mühendisi, çevre yönetim birimi veya firmaları tarafından yürütülmesine yönelik hizmet vereceklerin taşıması gereken şartlar, bunların belgelendirilmeleri ve mükellefiyetlerine ilişkin usul ve esaslar ise Çevre Yönetimi Hizmetleri Hakkında Yönetmelik ile belirlenmiş olup bu Yönetmelik ile de çevre görevlilerine;
- Çevre yönetimi hizmetlerini çevreye ilişkin kanun ve ikincil düzenlemelere uygun bir şekilde yürütmek, koordine etmek, çevre yönetimi hizmeti çalışmalarını düzenli aralıklarla izleyerek ilgili mevzuatta belirtilen mükellefiyetlerin yerine getirilip getirilmediğini tespit etmek,
- İşletme çalışanlarına ve sorumlularına yönelik düzenlenecek eğitimleri, işletmenin faaliyet gösterdiği sektöre, üretim yöntemine, çevresel etkilerine ve tabi olduğu çevreye ilişkin kanun ve ikincil düzenlemelere uygun olarak yapmak,
- İşletmenin çevreye ilişkin kanun ve ikincil düzenlemeler uyarınca yapılması gereken beyan ve bildirimlerini belirtilen formatta, zamanında ve eksiksiz olarak yapmak,
- Yetkili makam tarafından istenecek bilgi ve belgeleri belirtilen formatta, zamanında ve eksiksiz olarak sunmak,
- Yürüttüğü bütün çalışmaları imzalı belgeler halinde, işletmeye hizmet verdiği sürece işletmede muhafaza etmek ve bu süre içinde yetkili makam tarafından istendiğinde sunmak,
- İşletme ile ilgili öğrendikleri ticarî sır mahiyetindeki bilgileri saklı tutmak,
gibi mükellefiyetler verilmiştir.
10.12.2018 tarih ve 30621 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak Çevre Kanuna giren Geri Kazanım Katılım Payı uygulaması ile bu uygulamaya İlişkin olarak 31/12/2019 tarihli ve 30995 (4. Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik bazı işletmelere bir takım idari ve mali yükümlülükler getirmiş olup Çevre Kanunu kapsamında getirilen bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi sürecinde de çevre görevlilerinin sorumluluğu gerek Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik ile gerekse de bu yönetmeliğin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslarda gösterilmiş ve yine çevre görevlilerinin bu sorumluluklarının şart ve sınırları da aynı mevzuat içerisinde belirtilmiştir.
Bakanlığımızca 28 Temmuz 2020 tarihinde yapılan “Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamelerine İlişkin Duyuru” ile de Çevre Kanunu uyarınca verilecek olan Geri Kazanım Katılım Payı beyannamelere esas bilgi ve belgelerin hazırlanması / oluşturulması / doğrulanmasına yönelik işlemlerin “Çevre Görevlileri” ile “Piyasaya süren / İthalatçı ve Satış Noktası” vasfına haiz gerçek veya tüzel kişilerin sorumluluğunda olduğu hatırlatılmıştır.
Diğer taraftan, çevre görevlilerinin bu konudaki yükümlülüklerine esas bilgi ve belgelerin (fatura, makbuz, irsaliye gibi) temini ve derlenmesi noktasındaki görev Muhasebe Sorumlusu olarak tanımlanan ve hizmet verilen işletmelerin sorumluluğunda olan kişilere, geri kazanım katılım payı beyannamesinin hazırlanması ve ilgili merciye verilmesi noktasındaki görevde Hazine ve Maliye Bakanlığınca yetkilendirilmiş kişilere verilmiş olup bu noktada çevre görevlilerinin muhasebe/muhasebecilik /mali müşavirlik gibi konularda görevli/yetkili/ sorumlu olmadıkları da açık bir şekilde tanımlanmıştır.
Bu kapsamda; Çevre Kanununda açık bir şekilde tanımı yer alan, görev ve sorumlulukları alt mevzuat ile gösterilen ve Bakanlığımızca da yetkilendirilme amaçları açık bir şekilde ortada olan Çevre Görevlileri, “çevreye ilişkin kanun ve ikincil düzenlemeler uyarınca yapılması gereken beyan ve bildirimlerin belirtilen formatta, zamanında ve eksiksiz olarak yapılmasında ve hizmet verdikleri işletmelerce çevre mevzuatı kapsamındaki mükellefiyetlerin yerine getirilip getirilmediğini tespitine yönelik işlemlerde” görevli /yetkili/sorumludurlar.
Duyarlı yaklaşımınız için teşekkür eder, saygılarımızı sunarız."
 
Üst