• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

3000 ppm lik bir atiksuyu nasil aritiriz

fadıl bulut

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Mart 2014
Şehir
Batman
Firma
mezun
Arkadaslar ben yeni mezun oldum mulakatta 3000 ppm lik bir atiksuyu nasil aritirsiniz diye bi soru yonelttiler Ben de kendimce cevap verdim ama eksik bilgi verdim beni bu konuda bilgilendirirseniz size minettar kalirim simdiden tesekkurler.
 
aslında ilk olarak soruya soruyla cevap vermek gerekir ? tamam debi bellide, atıksuyu nasıl arıtma konusunda ne atıksuyu olduğunu bilmek lazım. ona görede fiziksel mi, biyolojik mi, ileri arıtım mı gibi..
 
3000 ppm KOİ iceren bir atiksuyu aritmak icin nasil bir yol izlersiniz soru bu ilgileriniz icin simdiden tesekkurler
 
ilk önce bahsettiğiniz atık su hangi üretim sonucu açığa çıkıyor bunu bilmemiz gerekiyor. Örneğin yağ yada AKM içeriği var mı ve varsa miktarları mg/L cinsiden ihtiyaç duyabiliriz. Sadece COD 3000ppm demekle ne yazık ki bir arıtma tesisi planlanamaz. Planlayabilirim diyen çevre mühendisi varsa gerçekten üstatsın deyip elini öperim. Bir çevre mühendisi olarak sizde en az benim kadar iyi biliyorsunuzdur bunu. Tam bir analiz raporunun ardından izlenecek yol haritası çıkartılıp arıtma işlemi gerçekleştirilebilir.
 
kubilaytarhan arkadaşıma katılmakla birlikte bu kadar jenerik bir sorunun olsa olsa jenerik bir cevabı olmalı diyor ve aeration(havalandırma) diyorum bol bol blower öneriyorum
 
Arıtma tesisleri genelde KOİ parametresi baz alınarak dizayn ediliyor. 3000 KOİ değerine sahip arıtma once ızgara,yağ sıyırıcı, anaerobik arıtma, havalandırma havuzu(aerobik havalandırma), son çökeltim havuzu :p
 
Bilal Efe Aydın Gerçekten kutluyorum sizi ve "üstatsınız" demek istiyorum. Ben yıllarca bu işi yanlış anlamışım meğerse ve olay bu kadar basitmiş aslında. Anaerobik ve aerobik arıtmayı ardı ardına koymak gerçekten iyi fikir. Neticede işletilmesi zor olan anaerobik arıtmanızın çalışmaması durumunda aerobik arıtmanın sizi kurtarabilme ihtimali vardır. Hatta anaerobik arıtımdan oluşan istikrarsız biyogazıda biryerlerde kullanabiliriz. Haddim olmayarak arıtım şemanıza arıtımla alakalı ne kadar proses varsa örneğin çöktürmeden sonra kum filtre, aktif karbon, reçine, yumuşatma sistemi birde reverse osmoz ekleyerek arıtılan suyun metreküp başına yüksek maliyetle firmanın tekrar üretimde kullanabileceği yapıyada getirebiliriz herhalde. Eğitimini aldığınız Hocalarınız kimlerse onlardan tekrardan 4 yıllık eğitimimi almak isterim açıkçası.

Çevre mühendisliği aslında çok kolay Fadıl Bulut, bunu Bilal arkadaşımızın yorumunda da gayet iyi anlayabiliyoruz.
 
Arkadaşlar,

" fadıl bulut " arkadaşımız hatalı bir ifade kullanmıştır.Yeni mezun oldum diyor arkadaş.Zamanla kendini yetiştirecektir.Bakıyorum,arkadaşa resmen linç kampanyasına dönüştü bu iş!!!Sizleri hoşgörüye davet ediyorum.Linç kampanyasına katkıda bulunan arkadaşlar " fadıl bulut " a iki taş fazla atınca daha zeki,bilgili mi gözüküyorsunuz?Yeni mezun olduğunuzda hepiniz profesör olarak mı çıktı okuldan?Biraz hoşgörü arkadaşlar,biraz hoşgörü...
 
Bu konuda Fadıl Bey'e soruyu soran cahil muhatabın teknik bir konuda yarım yamalak sorular sorma hakkını kendinde bulmasından daha gülünç başka bir detay yok. İş mülakatları ayrı birer tecrübedir. Fadıl Bey'in paylaşımı bir mülakatta denk gelebileceğimiz saçma sorulara bir örnek olduğu için önemli bence.
 
Çağrı bey olay Fadıl bey değil zaten, Yalçın beyinde dediği gibi olay soruyu soran arkadaşın teknik yetersizliği. Fadıl bey tabi ki de yeni mezun olarak arıtmayla alakalı detayları bilmemesi normaldir ve bizlerde burada onu az biraz bilgilendirebilmek için yorum yazıyoruz. Sizinde dediğiniz gibi hiçbirimiz okuldan mezun olduğumuzda pratik olarak tam bir yeterliliğe sahip olmuyoruz ve piyasada pişiyoruz. Ancak Fadıl beye içerlediğim bir noktada yok değil hani. Bir çevre mühendisi olarak o soruyu soran arkadaşın ağzının payını vermesi ve en azından "arıtmayı yapabilmek için tek bir parametre yeterli değil" cevabını verebilmesi gerekiyordu.
 
@kubilaytarhan



alaycı tavrınız için teşekkür ederim. Anaerobik arıtmadan kaynaklanan biogazı balonda biriktirip kazan dairesinde doğalgaz ile karıştırıp yakıyoruz. ben ayrıntısıyla yazmadığım için böyle bir yorum yaptığınızı düşünüyorum. Sacma sapan alaycı konusmalar yerine 4 yıl tekrar çevre mühendisliği okumanıza gerek yok cunku sizin için fayda saglayacagınızı sanmıyorum onun yerine anne ve babanızla biraz daha fazla zaman geçirebilirsiniz.Belki size daha güzel davranışlar öğretebilir. Burası sonuçta forum sitesi ben bu alanda uzmanım demedim sadece mevcut danışmanlıgını yaptığım bir tesis hakkında ayrıntıya girmeden cevap verdim görüşüme katılmayabilir kendi görüşünüzü sunabilirsiniz. Ama alaycı konuşmaya hakkınız yoktur
 
3000 ppm COD yani COD 3000 mg/L diyebiliriz. KOİ/BOİ oranını da bilmek lazım ona göre biyolojik arıtım mı kimyasal arıtım mı yapılacak karar verilebilir diye düşündüm ben
 
fadıl bey sizin cevabınız ne olmuştu bu soruya onuda verirseniz bu konuda tecrübeli arkadaşlar muhtemelen sizin cevabınızdaki eksiklikleri söyleyebilirler.
 
Ben cevap olarak debi ve koi nin parcalanabilir ve parcalanamayan kismini bilmemiz lazim buna bagli olarak biyolojikmi yoksa kimyasal aritim mi ona gore karar verebiliriz ayrica koi ve boi oranini bilmemiz lazim
 
Üst