• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

50 kilo altı atık taşıma

Serkan PAT

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Haziran 2022
Şehir
Sakarya
Firma
Bilinmiyor
Merhaba iyi günler

Köy bazlı üretici gelişimi ve desteği kapsamında fındık üretimi yapan köylere firmamız tarafından konteynır konumlandırılmaktadır. Konumlandırılan konteynırlara üreticiler zirai alanda kullandıkları kimyasal atıklarını( plastik, kimyasal bidonu, gübre ve türev) atmaktadır. Bu duruma bağlı konteynırlar dolmaktadır. Ağırlık bakımdan 50 kilo altındır. Atığın bulunduğu alandan alınması motat takip sistemine takıldığı için tehlikeli atık firmaları köylerden bu atık konteynırlarını almamaktadır. Atıklar tarafımızca bir şekilde tesisimize getirilmektedir. Daha sonrasında ise tesise gelen atık lisanslı firmalar ile iletişime geçilerek firmamız atık sahasından alınmaktadır.

Tarafımızca taşıma esnasında
Firmamızca atık için herhangi bir belge düzenlenmeli midir.(Düzenlenecek ise nedir)
Atık konteynır boşaltımı esnasında kkd kullanımı neler olmalıdır?
Atık hangi tür paketleme yapılmalıdır(ör: tehlikeli atık poşettleri veya varil)
Atık araca alındığında sızdırmaya ve kazaya karşı ne gibi önlem alınmalıdır,nasıl bir yol izlenmelidir?
Firma bünyesinin atık alanında depolanıp ,firmadan tehlikeli atık tesislerine gönderilmesi doğrumudur?
 
Serkan PATÜstad Merhaba,

Öncelikli olarak şunu belirtmekte fayda var. Atık Yönetimi Yönetmeliği'nin 5. Maddesinin 1. fıkrasının ı bendinde aşağıda yer alan ifade yer almaktadır;

ı) (Değişik:RG-23/3/2017-30016) Atıkların toplanması, taşınması, geri kazanılması ve/veya bertaraf edilmesi işlemleri, Bakanlık ve/veya il müdürlüğünden gerekli izin ve/veya çevre lisansı almış tesisler, üretici/yetkilendirilmiş kuruluşlar, atık taşımaya yetkili/lisanslı taşıyıcılar tarafından izinleri/lisansları kapsamında gerçekleştirilir. Atıkların bu firmalar/tesisler dışında üçüncü kişiler tarafından toplama, taşıma, geri kazanım ve/veya bertaraf faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi, diğer maddelerle ve yakıtlara karıştırılarak yakılması yasaktır.
Sizin Belediye olarak bu atıkları toplayacağını düşünerek; köylerin birbirine olan mesafesi yakın ise atık getirme merkezi tarzında küçük bir yer kurarak atıklar burada birikir ve belli bir miktara geldikten sonra siz de kendi depoladığınız yere taşırsınız ve lisanslı firmalara teslim edebilirsiniz.

Tarafınızca taşıma esnasında;
1- Atık alındı makbuzu tarzı bir belge düzenleyebilirsiniz.
2- Atık boşaltımı esnasında eldiven, maske, koruyucu elbise ve benzeri koruyucu malzemeler kullanılabilir.
3- Tehlikeli atıkları poşette biriktirilmesi sakıncalı olabilir. Çünkü yırtılma, dökülme ve benzeri durumlar meydana gelebilir. Bundan dolayı varil veya ıbc tankı gibi kaplarda biriktirilmesi lazım. Bu sayede dökülme ve sızıntı riski en aza indirilir.
4- Atıklar araca alındığı zaman ağzı kapalı kaplarda taşınması ve birbiri ile etkileşime girmeyecek şekilde dizilmesi gerekir. Ayrıca araçta mutlaka yangın tüpü olsun.
5- Size Belediyelerin sisteminden örnek verelim; Belediyeler atık getirme merkezleri kurarak haneler ve işyerlerinden kaynaklı oluşan tehlikeli ve tehlikesiz atıkları bu merkezlerde depolamaktadır ve atıklar belli bir miktara ulaştıktan sonra depolama süreleri dikkate alınarak lisanslı firmalara verilmektedir. Belediyeler bu tür atıkları alırken entegre çevre bilgi sistemine almış oldukları atıkları kantar sisteminden tartım yaparak sistemde kütle denge işlemlerine giriş yapılmaktadır. Ama özel sektördeki bir firma faaliyetleri sonucu çıkan atıklarını tesis sınırları içerisinde geçici depolama alanında depolamak zorundadır. Bu tür atıklar Bakanlıktan yetki almamış kişiler tarafından toplanması ve taşınması yasaktır.

Aynı yönetmeliğin 13. maddesinin 4. fıkrasında geçici depolama ile ilgili bilgiler yer almaktadır;

(4) (Değişik:RG-23/3/2017-30016) Atıkların geçici depolanması işlemi atığın üretildiği tesis/kuruluş sınırları içinde yapılır. Tıbbi atıklar ile ambalaj atıkları hariç olmak üzere, tesis/kuruluş sınırları içinde uygun yer bulunmadığının il müdürlüğü tarafından tespiti durumunda üreticiye ait il sınırları içerisinde il müdürlüğünden uygunluk alınmış olan bir alanda güvenli bir şekilde geçici depolama yapılabilir. Bu alan için miktara bakılmaksızın geçici depolama izni alınır. Geçici depolama alanına atıkların taşınmasında lisanslı araç şartı aranmaz. Tıbbi atıkların geçici depolanmasında 22/7/2005 tarihli ve 25883 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
 
Üst