• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

584 Günde "Elektrikli" Devr-i alem

Murat Kubilay

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Mayıs 2011
Firma
KUBİLAY ARITMA
slide.jpg
5 kişilik mürettebatla dünya turunu tamamlayan elektrikli katamaran, güneş enerjisiyle dünya turunu tamamlayan ilk gemi oldu.
Solar panellerinin elektrik üretme kapasitesinin hızla artması, ulaşımda yeni seçenekleri gündeme getiriyor.İsviçreli bir grubun 584 güne yayılan deneyimi güneş enerjisinin önemini gösterdi.
Denize kıyısı olmayan İsviçre 'nin PlanetSolar isimli katamaranı, güneş enerjisiyle dünya turunu tamamlayan ilk gemi oldu. PlanetSolar isimli katamaran, Fransa'nın güneyindeki Monako limanında coşkulu bir kalabalık tarafından karşılandı.

planetsolar.jpg

PlanetSolar, 2010 yılının eylül ayında başladığı yolculuğunu 60 bin kilometre yol katederek tamamladı.Projenin şefi 40 yaşındaki Raphael Domjan, denizde geçirdikleri anları, Samanyolu'nda dolaşan bir uzay gemisinin yolculuğuna benzetti.
Domjan, "Başardık, bu dünya için olumlu bir mesaj, gezegenimizi ve biyo-çeşitliliği korumalıyız" dedi.Bu projeye 8 yıl önce başladığında o zamanki teknolojinin şimdiki gibi olmadığını, çok ilerleme kaydedildiğini söyleyen Domjan, yaptıkları yolculuğun güneş enerjisi endüstrisine bir ivme kazandırmasını umduğunu belirtti.

Günde 300 kilometre yol alıyor
Almanya 'nın Kiel kentindeki tersanelerde inşa edilen 35 metre uzunluğunda ve 23 metre genişliğindeki katamaranın güneş panelleri 537 metrekare alana sahip bulunuyor.
Paneller iyi havalarda saatte 500 ila 600 kilowatt elektrik üretiyor ve bataryaların yüzde 100 dolmasını ve geminin 300 kilometre yol katetmesini sağlıyor.Katamaranda motordan bilgisayarlara, sıcak suya kadar herşey güneş enerjisinden elde ediliyor. (Deutsche Welle Türkiye)
 
Üst