• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

AAT Havalandırma Havuzu Oksijen Transferi Hk.

ali kemal ergül

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Haziran 2020
Şehir
Kayseri
Firma
osb
Değerli arkadaşlar arıtma tesisinde aerötör veya farklı bir havalandırma metodu uygulaması yapan bir meslektaşım var mıdır?

Sorumlu olduğum tesiste bir güncelleme yapcağız, tecrübelerini dinleyip ona göre karar vermek istiyoruz.

Teşekkürler.

İletişim;
Özel Mesaj .
 
Tam olarak ne öğrenmek istiyorsunuz ?
 
Tesisimizde disk difüzör kullanıyoruz. Bunun yerine aerötör yerleştirsek verimimiz, elektrik tüketimimiz ve bakım-onarım sıklığımız ciddi oranda azalacak. Tesisinde aerötör kullanan var mıdır?
Varsa avantaj-dezavantajları nedir?
 
Verim açısından Aerotör daha düşük kalır. Özellikle difüzörden aerotöre geçişlerde sıkıntı yaşarsınız.

Aerotör sistem köprü altına monte edilen topaç mantığı ile su yüzünde dönerek suya oksijen kazandıran bir sistem. Bu sistemde havalandırma havuzu derinliği 3 m den fazla tasarlanmaz. Daha derin tasarlanan havalandırma havuzlarında oksijeni verimli olarak atıksuya kazandıramaz

Fakat difüzör sisteminde havuz derinliği 4,5-6 m arasında olduğu için difüzörden aerotöre geçişlerde oksijen verimliliği açısından sorun yaşanır.
 
Bir ekleme yapayım. Jet aeratörler 4-4,5 mt. derinlikte çalışır.

Jet aeratörlerde elektrik tüketiminde tam tersi durumla karşılaşırsınız. Ayrıca, bakım onarım sıklığınız azalmaz tam tersi işcilik nedeniyle çok artar.
Verim konusunda aeratörler, difüzör sistemine göre daha düşük verimlidir.
 
Blower, jet areratör ve fırça aeratörle çalışmış birisi olarak söylemeliyim ki ihtiyacınızdan fazla oksijen sağlamadıktan sonra birim enerji maliyetleri düşündüğünüz kadar farklı değildir. Buradaki farklar genellikle blowerlar için yüksek kapasitede seçilmesinden ve kimi zamanda sürücü kullanmamaktan kaynaklanır. Disklerin eski ve hasarlı olması gibi durumlardada verim düşmesi ile karşılaşabilirsiniz tabi ki. İşletme verimi ve uygulama kolaylıklarından arkadaşlar bahsetmiş zaten.
 
Şimdi aeratörlerin güncel hali olan turbo aeretörlerin aslında yüzeyden daha fazla damlacık oluşturup oksijen verimine 1,8 -2 mg/lt seviyelerine çektiğine bizzat şahit oldum . ETA Ekipman firmasının belçikadan tedarik ettiği bu turbo aeratörlerin şemsiye gibi çalıştığı , bakım ve işletme maliyetlerinin blowerlara göre daha düşük olduğunu söyleyebilrim.
Blowerın ve disk difüzörlerin bakımları da yüksektir az denilemez , özellikle difüzörlerin tıkanma,patlama olayları daha sonra blowerların randıman ve bakım maliyetleri de bulunamktadır.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

dokümanalarını ekte paylaştım .
 
Havuzun boyutlarına göre konuşmak lazım eğer derinliği yüksek olan bir havuzun varsa difüzörden vazgeçme derim blowerların bakımları düzgün yapıldığında optimum verimi elde edersin. Aeratör daha yüzeysel kalıyor oksijeni homojen olarak tüm havuza dağıtamazsın.
 
Üst