• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

AAT tesisi son çöktürme yüzeyinde sorun

  • Konuyu başlatan Anonim (efd9)
  • Başlangıç tarihi
A

Anonim (efd9)

WhatsApp Image 2021-04-07 at 10.38.42.jpeg
son çöktürmenin bazılarının üstü yüzeyi bu şekilde olmaya başladı ne yapabilirim ?Nasıl bir yol izleyebilirim?
 
Arkadaşlar çöktürme havuzu üstünde çamur battaniyesi oluştu, çözüm önerileriniz nelerdir.
Arıtma verimi: % 90
Çamur seviyesi: 550 ml/imhoff
O2: 1,5 seviyelerinde, havalandırma havuzu AKM 1700 mg/lt .
Geri devir, giriş atıksu debisi ile aynı seviyede, çamur çökelmesi iyi.
SVI bu değerlere göre biraz yüksek çıkıyor, çamur atım hızını mı artırmak doğru olur.
 

Ekli dosyalar

  • Çöktürme.jpg
    Çöktürme.jpg
    6 MB · Görüntüleme: 65
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ArifsGeri devirin AKM'si nedir? Tasarım debisi ve güncel debi nedir? Havalandırma havuzunda 1700 AKM biraz az gibi geldi bana. Fotoğrafta savakların ağzında havuz dibinden koparak yükselmiş çamur kitleleri de dikkat çekici. Hangi arıtma prosesi aktif? A2O, Bardenpho, uzun havalandırma vs.?
 
Önceki cevapları görüntüle…
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ArifsÜst faz temiz. Gayet güzel görünüyor. Bu durum benim başıma gelse bir tık geri deviri artırmayı düşünürüm çünkü fotoğraftan anladığım kadarıyla çökeltme dibinden kopan parçalar yüzeye yükseliyor ufak da olsa. Fotoğraf yanıltıyor da olabilir. Geri devirin sağlığından emin olmak için geri devirin de AKM'sini ölçmek gerekir. Ölçme imkanınız var mı?

Çamur uzaklaştırmak da çözüm olabilir elbette ama AKM 'bana' az geldiği için bu sefer sistemin verimi olumsuz etkilenebilir diye düşünüyorum. Neden böyle düşündüm? Çünkü imhoff sonucu gayet güzel görünüyor. Sorun çökelme tankında bence. Geri devirle oynamak ya da oradaki çamuru atmak ikisi de çözüm olur. Arkadaşa katılıyorum ama benim tercihim 1.
 
Adem Piştofoğlu@Adem Piştofoğlu kardeşim öncelikle sen sistemdeki çamuru arttırın diyorsun bende sistemdeki çamuru azaltın diyorum :D ikimizden biri yanlış.

Sistemde fazla çamur var çökeltim havuzunun üstü tamamen çamur ile kaplanmış örtü var bu yüzden oradaki bir kaç yerdeki dipten kopan çamuru son çökeltim havuzunun üzeri çamur örtüsü olmuş iken göremeyiz.

Sistemde zaten çamur imhoffta 550 ml çıkmış eğer geri deviri artırırsak bu hepten 600-700 leri görecek.

Sorun tamamen şu çökeltim havuzuna hidrolik yük veya katı yüklemesi fazla. Bu sebeple son çökeltimin üzeri tamamen çamur olmuş. Bu sebeple fazla çamur çekimi artırırmalı imhoftaki değer 400 ml lere kadar düşürülmeli.

Benzetme: Çay demlerken, ufak bir çaydanlığa fazla çay koyduğunuzda çay bir türlü çökmez. Neden ? Çaydanlık küçüktür veya koyduğunuz çay fazladır. Daha büyük bir çaydanlığa paranız yetmez ise yani çaydanlık değişmeyecekse koyduğunuz çay miktarını azaltırsınız.

Burada da son çökeltim havuzun yüzey alanını değiştiremeyeceğimize göre koyduğumuz çayı yani çamuru azaltırız. :D
 
Son düzenleme:
KubilayDumanSize katılıyorum. Benim dikkatimi çeken nokta tabandan kopup yükselen kitleler. HH için 1700 AKM düşük bir değer bir de. O yüzden geri deviri artırıp her şey yolunda giderse AKM'yi yükselterek SVI'ı düşürebilir. Son çöktürmeden çamur uzuklaştırmak da çamuru geri devir yapmak da ikisi de aynı etkiyi yapacaktır. Aynı şeyi farklı düşünüyoruz. SVI şu anda 323, oldukça yüksek.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Arifsşimdi biraz daha kafa patlatınca bir kaç noktayı da gözden kaçırıyoruz.

Son çökeltim havuzunda çamur battaniyesine bakarak çamur renginin çok açık olduğu gözüküyor.

Bu genç çamur olduğu anlamına geliyor.

Havalandırma havuzunda AKM konsantrasyonunda bir yanlış olmadığını beyanı üzere 1700 mg/L sistemde az çamur var.

İmhoff hunisinde su bulanık. Bu da oksijen yetersizliğini gösteriyor.

Yani Havalandırma havuzu AKM si doğru ölçüldüğü emin iseniz;

Oksijeni ve Geri deviri arttırın :D
 
Merhabalar ;

160 m3/gün kapasiteli biyolojik arıtma tesisi bulunan bir işletmede çalışıyorum çıkış suyunun kalitesini arttırmak adına inorganik koagülant ve katyonik polielektrolit denemeleri yapmak istiyorum. Bu kimyasalları arıtmanın hangi aşamasında ve nasıl kullanmayalım bu konudaki bilgi ve tecrübeleriniz konusunda desteğinizi rica ederim.

İyi Çalışmalar
 
Önceki cevapları görüntüle…
Hülya SerbestHomojeni sağlanmış olan suyu biyolojik reaktörden geçirirken yeteri kadar yağ ve gres giderimini sağlayamıyor olduğunuzu düşünüyorum (tamamen tahmin yürütüyorum duruma göre çözüm bulmak adına :) ) bu giderilemeyen yağ ve gres hem sizin biyolojik reaktördeki arıtma veriminizi düşürüyor hem de çıkış KOİ değerinizin yükselmesine sebep oluyor(verimli bir arıtma sağlamayışı tabiki başka kirliliklere de sebep oluyor oraya girmiyorum. tamamen tabloya yönelik konuşuyorum şua ). Sisteminizin kısaca iş akım şemasını yazabilir misiniz . Umarım maliyeti düşük olabilecek bir çözüm bulacağız :)
 
Hülya SerbestÇöktürme havuzundan sonra yapabilirsiniz. Ancak bu kimyasalları uygulamak için havuz/tank inşa etmeniz gerekir. Bu kimyasalları uyguladıktan sonra da çöktürme işlemi yapmanız gerekecek çünkü.

Ne kadar dozda kullanacağınızı bulmak için jar test yapmalısınız. Kimyasalı satın alacağınız firmaya da yaptırabilirsiniz. Kimyasal satacağı için kesinlikle yardımcı olur.

Koagülantın organik mi inorganik mi ya da polimerin anyonik mi katyonik mi olacağını, türünün ne olacağını vs. hepsini jar test ile bulmalısınız.
 
Üst