• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Acil durum jeneratörleri emisyon izni

Gülçin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Ağustos 2011
Firma
TANAP
Merhaba, elektrik kesilmesi veya işletmenin trafo merkezinde sorun olması halinde çalıştırılan acil durum jeneratörü (çevre izin ve lisans yönetmeliği ek-2 madde 1.4'e göre acil durum jeneratörleri çevre izninden muaf) yılda 500 saatten fazla çalışması halinde emisyon ölçümü yaptırıp sınır değerlerin sağlandığını gösteren raporu İl Müdürlüğü'ne sunulması yeterli mi yoksa emisyon konulu izni almak gerekir mi?

SKHKKY EK-5 aşağıdaki maddede yılda 500 saatten (20 güne tekabül ediyor) fazla çalışan jeneratör, acil durum jeneratörü değildir anlamı çıkmıyor diye düşünüyorum. Sonuçta arıza/elektrik kesilmesi gibi olağan dışı sebepler yüzünden o yıla mahsus 500 saati aştığı için emisyon izni alınarak izin kapsamında düzenli emisyon ölçümü yapmanın bir anlamı olmayacak diye düşünüyorum. Bu konuda tercrübesi olan var mı?
2.7. İçten yanmalı motorlar
Tamamen acil durumlarda kullanılan, acil güç sistemleri (sürekli çalıştırılmayan, herhangi bir arıza durumunda veya elektrik kesintisinden dolayı işletmeye sokulan ve bu durumların ortadan kalkması ile işletmeden alınan ve yılda azami 500 saate kadar kullanılan) için aşağıdaki emisyon standartları uygulanmayacaktır. Bu tesislerin işletmecileri her yıl içindeki bu tür kullanımlara ilişkin bir raporu yetkili mercilere sunmak zorundadır.
 
Konu açılmış ancak hiç bir ilerleme olmamış gibi :)

2020'nin bitmesine az kaldı ancak jeneratörümüz 500 saati aştı. izne tabi değil ancak ölçüm zorunluluğu var takip edebildiğim kadarıyla (yanlışsam düzeltin lütfen :S)
Şu an Melbes üzerinden laboratuvar atamasını mı yaptırmak gerekiyor ilk önce, daha önce yaptırdığımda biz arayıp labıratuvar buluyor ve 15 gün önceden bakanlık bildirimini yapması gerekiyordu laboratuvarın da. Artık Melbes var sanırım ayrıca bir bildirim vs yapmıyoruz değil mi? Yada takp edilmesi gereken ayrıca bir durum var mı?
Yardımcı olabilenlere şimdiden teşekkürler :)
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Zeynep O.Merhaba,

Daha önce yıllık 500 saati geçen görmemiştim :) MELBES üzerinden emisyon izni açmanız gerekiyor dediğiniz gibi. Şu aralar hatta normal emisyon ölçümü için çağırdığımızda bile, laboratuvarlar jeneratörün 500 saati geçmediğine dair yazı istiyorlar.

Bildirim kısmına gelecek olursak, biz her yıl İl Müdürlüklerine bildirim yapıyoruz. "a tesisinde b adet c gücünde x marka jeneratör bulunmaktadır. Yıllık kullanımı y saattir" şeklinde. Siz 500 saati geçtiği için bu dilekçeye ölçüm raporunu da eklerseniz sıkıntı olacağını sanmıyorum.
 
Cem YılmazÇok teşekkürler ilginize @Cem Yılmaz . Ben de biraz araştırma yaptım jeneratörün aktif çalışma şekli ile ilgili olarak. Yer değişikliği yaparak deniz vasıtasına yönlendirmişler.
Deniz vasıtalarında enerji temini için kullanılan jeneratörler yönetmelik kapsamında kalıyor mu acaba? Çalışma yöntemi açısından bakarsanız aslında sürekli çalışıyor gibi ama vasıta denizde faaliyetteyken. Limanda iken böyle bir çalışma yok.
Tersane vb yerlerdeki böyle durumlarla karşılaşan var mı acaba?
 
merhaba jeneratör bildirimleri EÇBS üzerinden tam olarak nereden yapılmaktadır. İyi çalışmalar teşekkür ederim.
 
Anonim (8d8f)Her yıl aynı tarihlerde, tesisinizin yıllık jeneratör kullanım miktarını İl Müdürlüğüne sunmanız gerekiyor. Örneğin ben 2021 yılı kullanım verilerini 2022 Şubat sonuna kadar iletmeyi planlıyorum. SKKY Ek - 5 Madde 2.7 gereğince 500 saati aşmadığını belirtmemiz gerekiyor. Yoksa emisyon ölçümü isteniyor jeneratör için.
 
Merhaba,
Bizim hastanemizde de jenaratör mevcut, bildirimle ilgili şimdiye kadar birşey istenmemiş. Çevre izninden kapsam dışı yazısı mevcut. Yine de İl Müdürlüğüne bu bildirimi yapmamız gerekir mi? Eğer gerekiyorsa kullandığınız formatı paylaşabilir misiniz?
 
Gulistan üMerhaba,

Kapsam dışı olmanız, çevreye karşı olan sorumlulukları kaldırmadığı için bu bildirimi yapmanız sizin için doğru hareket olacaktır. Örnek dilekçe için şu konuyu inceleyebilirsiniz:
ÇMNet - Dilekçe ve Taahhütname Indeksi

Dipnot: Bakanlığımızın adı değiştiğinden ötürü, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği" şeklinde güncelleme yapmayı unutmayınız.
 
Üst