• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Aerobik arıtmadan anaerobik arıtmaya geçiş

Tuğba Cabi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Şubat 2010
Firma
SHAMROCK TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
Mevcut olan bir uzun havalandırmalı aktif çamur prensibine göre çalışan biyolojik tesis,anaerobik yapılırsa ne olur?Mantıklımıdır?Tabii bunlardan önce kirlilik yükünün bilinmesi gerekiyor,nasıl hesaplayabilirim?Kirlilik yükünün 3000 gibi bir değerde olması gerektiğini ancak bu şekilde verim alınabileceğini duymuştum.Hesaplamalarla ilgili nasıl bir yol izleyeceğim yardımcı olursanız sevinirim.
 
Atık sularda çok bir bilgimyok fakat uzun havalandırmalı aktif çamur dediğimiz oksidasyon havuzu ise yani havalı ve anoksik bölümden oluşmuş perdeli yapıysa anearobikten daha verimli çalışır diye düşünüyorum. hem atıksu denitrifikasyona uğrar içeriğindeki nütrient olan maddelerden N da giderilmiş olur. anaerobik havasız arıtmada konsantre atık kullanılmalıdır ( organik madde içeriğinin yüksek olması ) . çünkü çamur miktarı zaten az çıkıyor.bu da seyreltik atık su olsuğunda alkanite eksikliğine neden olur. bu sistemlerden biyogaz eldesi yapıcaksanız da mantıklı olur bence.hem ,işletmeye alma süreleri daha uzun diye biliyorum aynı zamamda nitrifikasyon da gerçekleşmiyor. yardımcı olabilmişimdir umarım. :confused:
 
öncelikle aerobik sistemlerin en büyük sıkıntısı işletme maliyetidir. Firmalardan aldığım bilgilere göre bu nedenle son zamanlarda anaerobik sistemler daha çok tercih edilmeye başlamıştır. çünkü anaerobik sistemde ürettiğiniz gaz vasıtasıyla kendini 2 yılda amorti ediyormuş. şuan mevcut aerobik sitemi anaerobik sisteme geçirmek istiyoruz. bu konuda sona yaklaşmış durumdayız. bu konuda akmnin düşük koi ve boi değerlerinin yüksek olmasının ve Kalsiyum ve Sülfat miktarlarının belirli oranlarda olmasının gerekliliği tarafımıza bildirilmiştir. Anaerobik arıtma konusunda fazla bilgim olmasa da firmaların bize aktarmış olduğu bilgileri belirttim size. tabi firmalarla irtibata geçerek daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. iyi çalışmalar
 
Anaerobik tesislerin işletme maliyetlerinin düşük olması tamamen kurulan tesise bağlıdır. atıksu kurulacak tesis prosesinin türüne göre belirli sıcaklıklara getirilmelidir. Eğer fabrikanızdan buhar oluşuyor ise tesisin anaerobik olması çok avantajlı olur.

Ayrıca ufuk arkadaşımızın belittiği gibi AKM değerinin düşük olmasına gerek yoktur. Aerobik arıtmada olduğu gibi anaerobik arıtmanında çeşitleri vardır. Önemli olan atıksu karakteri için uygun olanaı seçmek. Ayrıca bence kirlilik değerleri aerobik tesisi kaldırmayacak kadar kirli atıksuların anaerobik tesislerde arıtılması daha uygundur.

Türkiyede anaerobik tesisler konusunda gerçekten tecrübe sahibi birkaç firma olduğundan onlarla irtibata geçmenizi öneririm. Kulaktan dolma bilgilerle tasarlanabilecek tesisler değiller malesef ;)
 
Bence 3000'lerde bir kirlilik yükü Anaerobik bir arıtma inşası için çok gereksiz. 20.000 - 40.000'lerde bir KOİ değeri olmadığı sürece bence anaerobik arıtma inşa etmek gereksiz. Neden mi? Düşük kirlilik yükünde ortaya çıkaracağınız gaz miktarı zaten çok az olacaktır. Bu nedenle sistemin kendisini amorti etmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. En fazla ufak bir kazanda kullanırsınız metan gazını ama o kullanım içinde yapılması gereken özel kazan ve borulama masrafları bile gereksiz bir hal alır. Ayrıca anaerobik arıtmanın işletme maliyeti düşük olabilir ancak 6-8 ay gibi bir sürede tam randımanlı çalışmaya başlar ve başında her şeye hakim bir teknik elemanın, her daim hazır bulunması ve ortaya çıkabilecek sorunlara müdahale edebilmesi gerekir. İşletme maliyeti fazla olmasına rağmen ben, kirlilik yükü bahsettiğiniz gibi 3000'lerde olan sistemler için aerobik+kimyasal arıtmayı daha sağlıklı buluyorum.
 
3000 mg/lt COD atıksu hangi endüstriye ait bilmiyorum ancak biyolojik olarak parçalanmayan içerikte su ihtiva etmiyor ise %80 verimlerde çalıştırılabilir buda deşarjın 600mg/lt COD ye sahip olması demek.

Suyun sadece COD değerine bakarakta karar verilecek bir konu değildir. Dediğim gibi bir parçaya değil bütüne bakmak gerek.
 
3000 mg/lt COD değeri tam anaerobik proses için yeterli değildir ancak anaerobik + aerobik olarak çalıştırıacak bir sistemde verim alınabilir. Tabiki mevcut alt yapınız müsaitse. Tabi burada önemli olan deşarj kriterlerini sağmanızıdr sadece COd üzerinden başarılı olunabilir ama oluşacak biyolojik ve kimyasal tepkimelerden sonra farklı son ürünler oluşabilir. Örneğin Sülfat çok yoğunsa anaerobik ortamdan sonra sülfit ve sülfüre dönüşüm olacaktır. Deşarj kriterlerinizde bu parametreler varsa enerji tasarrufu yapayım derken bu kez 2. aşamada oksidasyon için yüksek oksijen vermeniz ve enerji giderinizi artıracaktır. Ama özellikle renkli bir atıksuyunuz varsa ve çok iyi anaerobik şartlarda stabilizasyon sağlanırsa renk giderimi sağlanabiliyor ancak dediğim gibi son ürün olarak daha sıkıntılı ve zor işeltilen bir sistemede dönebilir çok iyi etütü yapılması gerekmektedir. Diğer yandan en büyük problem koku problemidir ve çevrenizdeki tüm yaşanlar bundan etkilenecekler ve rahatsız olacaklardır.
Bu sistemlerle ilgili olarak türkiyede yürütülen çalışmalar vardır özellikle kağıt endüstrisinde yaygındır ancak teksitil endüstrisi için yetersiz organik madde konsantrasyonundan dolayı tercih edilmemekte ve anaerobik aktif çamur sistemi tam olarak oluşturulamamaktadır. Karar sizin anaerobik+aerobik sistem işletebilirm diyorsanız ve altyapınız müsaitse deşarj parametrelerindede problem yaşamam dereniz dönüştürebilirsiniz.Aksi takdirde çok sıkıntılı olacaktır.
Kolay gelsin
 
Üst