• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Akti̇f çamur tesi̇si̇

Fatma İrem K.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Aralık 2021
Şehir
Bursa
Firma
-
Merhaba sayın meslektaşlarım. Ben Çevre Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Aktif Çamur dersi kapsamında finalde hocamızın bizlere sormuş olduğu bir soru oldukça kafama takıldı ve sizlerden fikir almak istedim. Sorumuz bu şekilde idi:
Bir aktif çamur tesisinde çevre mühendisisiniz. Yaptığınız 30 dakikalık çökme deneyinde üst su fazının oldukça bulanık olduğunu ve bazı flokların askıda kaldığını gözlemlediniz. Tesis deşarj suyunun bulanık, KOİ ve AKM konsantrasyonlarının yüksek oldığunu tespit ettiniz. Mikroskobik analiz sonucunda ise flok yapısının çok dağınık ve küçük yapıda olduğunu, flagellatların baskın tür olduğunu gözlemlediniz. Bu olayın nedeni ve çözümü nedir?

Bu soruya sizlerin cevabı ne olurdu? Cevaplayan herkese şimdiden çok teşekkür eder, saygılarımı sunarım...
 
Başlıca sebepleri,

Düşük Havalandırma,
Düşük Çamur Yaşı,
Düşük F/M oranı
Düşük PH,
Nütrient eksikliği.
C/N/P oranı sağlanmıyor.

Deşarj suyunda yüksek AKM bakteri kaçışına sebep oluyor. Buda sistemdeki bakteriyi azaltıyor. Ve dolayısı ile F/M oranı yükseliyor. İpliksi bakteri oluşuyor. İpliksi bakteri çamur yapılarını birleşmesini engelleyerek çökelme verimini düşürüyor. Bundan dolayı çökme deneyinde üst faz bulanık oluyor. KOİ nin yüksek çıkması bundan dolayı oluyor aynı zamanda büyük ihtimal nütrient eksikliğide var

Çözüm;

Havalandırmayı arttır.
Geri deviri arttır.
PH ı dengele.
Çamur atımını azalt.
C/N/P oranı kontrol et sağlamak için nütrient ilavesi yap
SVI yi kontrol et. SVI 150 nin altına düşene kadar "50 mg/L klor veya 200 mg/L hidrojen peroksit eklenmelidir"
Çökelmeye yardımcı olmak için polimer ekle.

İyi şanslar :D
 
Üst