• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Aktif camur miktarinin az olmasi

Ömer Cingili

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Mayıs 2017
Firma
Arsan
Herkese kolay gelsin bulundugum aritma tesisinde aktif camur miktari imhoff hunisinde 60 civarlarinda gozukuyor. Besi maddeleri kullandigmiz halde seviyeyi artiramadik. Sebebi ne olabilir ve nasil artirablirim. Yardimci olursaniz sevinirim
 
@Ömer Cingili Selamlar. Arıtma tesisinde hangi prosesleriniz mevcut? KOİ miktarınızın en fazla olduğu havuzdan (örneğin dengeleme havuzu) direkt havalandırma havuzunuza besleme yapabilirsiniz, 1 gün boyunca da ikişer saat aralıklarla analizleri yapmaya devam edin durumu gözlemleyin. En kötü durumda yakın civarda sizin bakteri yapınızla uyumlu bakterilerin bulunduğu bir arıtma tesisinden aşılama yapabilirsiniz.
 
@sevinç bozkurt 3000 m3 gun atiksu kapasiteli. Ardasik kesikli aktif camur sistemi. Dengeleme havuzu notralizasyon havuzu ve aktif camur havalandirma havuzlari.

@sevinç bozkurt soyledigniz yontemi denedim ama verimli olmadi. Asilama olayinida son care olarak dusunuyorum. Besi miktarini artirsam veya turunu degistirsem faydasini gorurmuyum sizce?
 
Sorun çamur miktarı ise ilk olarak aşılama yaptırın. Daha sonrasında toksisiteye sebep olabilecek faktörler üzerinde durun. Özellikle tuzluluk. Ayrıca oksijenmetre, ph metre bunların kalibrasyonları yapılmış mı kontrol edin. Gelen atıksu BOİ ve nütrient açısından fakirse de bakteri üremesi düşecektir. Bu problemle birlikte köpük problemi de yaşayabilirsiniz bu durumda. Aşılamayla birlikte üre ve dap takviyesi yapmanızı öneririm.
 
@Ömer Cingili tesisiniz hakkında daha detaylı bilgi verirseniz daha faydalı olabilir. Ayrıca giriş ve çıkış KOI ve/veya BOI değerlerini kullanarak çamur yaşınızı hesaplamanızı tavsiye ederim. Geri devrinizle oynama yaparak optimum hidrolik alıkonma süresini ayarlamanız gerekebilir.
 
tüm çamur çöktüğü halde çamur azsa o zaman yapacak bir şey yok ki atık az demektir :) Çamur aşılatırsın çamur atımını azaltırsın vs dengelenir. ama atık azlığı durumu geçiçi olabilir bunu atık üreten kaynakla konuşman lazım. Sen çamur getirirsin 2 gün sonra atık da artar bu sefer yeni başlık açarsın "ACİL!! ÇAMUR ÇÖKMÜYOR" diye :)
 
@Ömer Cingili Tesisiniz AKR prosesi, deşarjı pompa ile ya da yüzer savak ile gerçekleştiriyorsanız ilk önce pompa ya da yüzer savağın deşarj bittiğindeki seviyesini kontrol edin.Eğer havuz derinliğinin %40-50 seviyelerinden aşağıdaysa ki eğer probleminiz buysa mevcutta %10 civarlarındır tahminim,seviyeyi %40-50(tasarımda kaç olduğuna bakmalısınız) mertebesine çekmelisiniz.Çünkü deşarj sırasında çamur tabakasının pompa veya yüzer savak seviyesine kadar tıraşlıyor olabilirsiniz.

Bunun yanında havalandırma havuzuna giriş pH'ınızı bir kontrol edin.pH metrenizin kalibrasyonu bozuk olabilir,en garantisi pH kağıdıyla teyit edin.

İlk safhada kontrolü kolay sık rastlanan sıkıntılara değindim.Sıkıntınız bunlar değilse tekrar yazarsınız.İyi çalışmalar.
 
@MÇK Verdigniz tum bilgiler icin herkese tesekkur ediyorum. Ph metrelerimizin kalibrasyonlarinda ve savak seviyelerinde sikinti yok. Ama yinede tekrar tesekkur ederim.
Bakteri hucrelerinin tamamiyla olmus olma ihtimali var mi ?
 
Üst