• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Akü Şarj Alanı Emisyon Ölçümü hk.

aslıtpc

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Nisan 2014
Firma
öğrenci
Merhabalar,
Akü şarj alanlarının emisyon ölçümü gerekliliği hakkında bilgi/deneyimlerinizi paylaşabilir misiniz?
Daha öncesinde konu açılmış, fakat yorumlar netleşmeden bırakılmış.
mevzuatta akü şarj alanları ile ilgili spesifik bir şey göremedim.

yorumlarınızı rica ederim.
 
Bir üretim alanına bağlı değil depolama alanında bir kısımda, burada kullanılan forkliftlerin şarj alanıdır.
üretim olmadığından ve alan temiz olduğundan, toz vb yoktur.
 
Bahsettiğiniz alanda muhtemelen akülerin sıvıları ile ilgili değişim işlemleri de yapılıyordur, buralarda H2SO4 bulunduğundan,
SKHKKY Ek-1 Madde3) İnorganik ve Organik Buhar ve Gaz Emisyonları olan tabloya bakılması gerekir diye düşünüyorum. Burada H2SO4 Tablo1.2.1 de 2. Sınıf olduğundan,
Sınır değeri 5 mg/Nm3 olduğu görülüyor.
Daha doğru bilgiye
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
adresinden İnorganik ve Organik Buhar ve Gaz Emisyonları ölçümleri yapan laboratuvarlardan alabilirsiniz.
Kolay gelsin.
 
voc ölçümü istenecektir muhtemelen kimyasal kullanımı mevcut ise voc (uçucu organik bileşikler) ölçümleri yapılmasını tavsiye ederim ki bunun dışında ağıtmetal ölçümü lazım olacaktır bacada H2SO4 mevcut ise epa metotu ile numune alımı olacaktır yani H2SO4 alınırken zaten toz da alınabilecektir ...
 
Son düzenleme:
Akü şarj alanının bacası mı var? bizde de akü şarj alanı var ama baca yapmadık, hiç de problem olmadı bugüne kadar.
 
ortamda çeşitli kimyasal kullanımı varsa ; ortam havalandırma yapılabilir bu bacalarda çevre il müdürlükleri(değişebiliyor) toz, voc tabi kullanılan kimyasallara göre ağır metal ölçümü de olabilir ... ama @jn6zo dediği gibi İSG açısından iyi olacaktır ...
 
Akü şarj esnasında asit ile gerçekleşen reaksiyon sonucu hidrojen gazı çıkışı olur. Hidrojen gazı yanıcı-patlayıcı bir gazdır. Bu nedenle ortam yeterince havalandırılmıyorsa kapalı ortamda gazın birikmesi durumunda ufak bir kıvılcım sonucu patlama/yangın meydana gelebilir.

Zeminde ise asit dökülmelerine karşı sızdırmazlık sağlanmalıdır.
 
akü şarj edilirken çeşitli ne kimyasal kullanılabilir ki? kapalı alanda da açık alanda da şarj ediyoruz, hiç emisyon ölçümü istenmedi. denetimine gittiğim yerlerde de öyle bi uygulama görmedim. bence hiç kurcalamayın :) ama isg için yapılıyor tabi ki.
 
akü şarj alanları açık alanda yapılıyor zaten, üretim dışarısında üstü kapalı bir alanda. baca yapılacak kadar bir emisyon söz konusu değil.

hidrojen gazı oluşumu söz konusu ama, açık alanda olduğu için bir sorun oluşturmuyor ama bu.

ortam ölçümü şeklinde bir ölçüm yapılması yeterli olacaktır diye düşünüyorum.
 
@ilk.ayy Akü şarj edilirken ayrıca bir kimyasal kullanılmıyor, akünün içerisinde asit oluyor. Akü tipine göre değişebilir ama forklift aküleri bu şekilde oluyor.
 
Öncelikle yorumlarınıza çok teşekkür ederim. Konu Çevre emisyon ölçümleri ile ilgiliydi.
@jn6zo bende bu hidrojen gazına istinaden VOC gerekir mi diye düşündüm, fakat parametrelerde olmadığından gerek yok şeklinde yorumladım.
Alıntı;
"Akü şarj esnasında asit ile gerçekleşen reaksiyon sonucu hidrojen gazı çıkışı olur. Hidrojen gazı yanıcı-patlayıcı bir gazdır. Bu nedenle ortam yeterince havalandırılmıyorsa kapalı ortamda gazın birikmesi durumunda ufak bir kıvılcım sonucu patlama/yangın meydana gelebilir.
Zeminde ise asit dökülmelerine karşı sızdırmazlık sağlanmalıdır. "

Ayrıca; @eyavuz 'un dediği konuda ise akü sıvıları hk bir işlem yapılmadığı sadece suyu bittikçe su ilavesi yapıldığı söylendi. yani kimyasallarla herhangi bir işlemi yapılmıyormuş, arıza durumunda bakımı için firmaya gönderiliyormuş, belki orada yapılıyordur.
bu kapsamda ölçüm gereksiz gibi duruyor.
Alıntı;
"Bahsettiğiniz alanda muhtemelen akülerin sıvıları ile ilgili değişim işlemleri de yapılıyordur, buralarda H2SO4 bulunduğundan,
SKHKKY Ek-1 Madde3) İnorganik ve Organik Buhar ve Gaz Emisyonları olan tabloya bakılması gerekir diye düşünüyorum. Burada H2SO4 Tablo1.2.1 de 2. Sınıf olduğundan,
Sınır değeri 5 mg/Nm3 olduğu görülüyor.
Daha doğru bilgiye
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
adresinden İnorganik ve Organik Buhar ve Gaz Emisyonları ölçümleri yapan laboratuvarlardan alabilirsiniz.
Kolay gelsin."
 
Üst