• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Algal atıksu arıtımı

A.Berkan Korkmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Temmuz 2012
Firma
Lotus Müteahhitlik Planlama İnşaat ve Mühendislik A.Ş.
Arıtma tesislerinde çok da istemediğimiz bir canlı türü olan algler aslında su arıtmak için birebir özellikler de taşımaktadır. Amerika, Kanada gibi bazı yerlerde işletimde olan tesisler bulunmakla beraber henüz ARGE aşamasında olduğundan literatür çalışmaları devam eden bir su arıtma yöntemidir.

http://nanobiotechnews.com/wp-content/uploads/2011/06/algae_biofuels.jpg

Peki neden algle arıtım? Çünkü alg biyolojik arıtmada bakterilerimizin ihtiyacı olan oksijeni sağlıyor hem de CO2 emilimi yaparak su pH dengesini koruyor. Bunun yanında N, P tüketmesi de çıkış konsantrasyonlarında oldukça olumlu sonuçlar ortaya çıkartıyor. Bunlara ilaveten ömrünü doldurmuş alglerin biyodizel, biyoyakıt, yağ üretimi, balık yemi gibi alanlarda kullanılabilmesi çok cazip geri dönüşüm imkanları sağlıyor.

http://i106.photobucket.com/albums/m256/ix2i/EcoMarine/Algae-bacteria-simbiosis-in-waste-water-treatment.png

Henüz alglerin çok yeni bir konu olması bazı sıkıntılarının giderilemiyor olmasına neden oluyor, kısaca alglerin avantajları:

- Düşük enerji gereksinimleri
- Uygun maliyet
- Çamur miktarında azalma
- GHG (Sera gazı) miktarında azalma
- Alg biyokütlesinin büyük geri dönüşüm olanakları
- O2 salınımı (Havalandırma masraflarının azalmasına katkı sağlıyor, bazı sistemlerde havalandırmayı tamamen ortadan kaldırabiliyor)
- En iyi biyodizel hammadesi olması (soya ve kanolaya göre 40 kat daha verimli, Shell temiz sudan alglerle biyoyakıt üretimi için 100 milyonlarca dolar harcamıştı)
- Operasyon parametreleri kolay yönetilebiliyor.
- Endüstriyel atıksu arıtımında metal alımında oldukça iyi sonuçlar elde etmesi

Bu kadar avantajının yanında dezavantajlarından bahsedecek olursak;

- Alglerin hasatlanması; alg çamurun toplanması, kurutulup yeniden kullanılması için gereken efor çok fazla. alg çok sulu ve yosunumsu bir yapıda ayrıca içinde ve karışımında çok yüksek miktarda su var. Şu an dünyada en çok üzerinde çalışılan konu alg hasatının geliştirilmesiyle alakalı.
- Optimum koşullara ulaşmak kolay değil. Alg ışık ve sıcaklık seven bir canlı. Güneş saati bol ve kısmen sıcak iklimlerde optimum düzeylerde çalışabiliyor (aslında Türkiye için oldukça uygun)
- Genel olarak yalnızca iki tip arıtma tesisi tasarımı var.
* PBR (photobioreactor) - atıksu küçük saydam tüpcükler içerisinde yüzlerce binlerce üniteyle arıtılıyor
* HRAP (high-rate algal pond) - Konvensiyonel arıtmaya benzer havuzlarla arıtıma sistemi
Bu iki sisteminde artı ve eksileri var fakat genel olarak en büyük eksileri büyük alanlara ihtiyaç duymaları (çünkü güneş ışığını almak çok önemli)

http://www.eusem.com/images/CE/CH4/CH4_fig5.jpg

Umarım faydalı olmuştur, daha fazla bilgi ve döküman için benle iletişime geçebilirsiniz.
 
Merhabalar alglerin kağıt endüstrisi atık suyunun arıtılmasında kullanılması hakkında lisans tezi yazmaya çalışıyorum.Belirli bir endüstri üzerinde çalıştığımız için bulduğumuz bilgiler çok kısıtlı oluyor.Bu konu hakkında yardımcı olailirseniz çok sevinirim.
 
Günaydın,

Kağıt ends. konusunda atıksu olarak çok bir bilgim yok yani yön verecek kadar anca kağıt sektörü ile ilgili üretim ve proses kısmı için bir sorun olursa cevaplayabilirim.
 
Üst