• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Alüminyum Tesisinde Arıtılmış Sudaki KOI değerini düşürmek

M. Hayri Cüneydi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Nisan 2011
Şehir
Tekirdağ
Firma
ARFEN ALUMİNYUM SAN. VE TİC. A.Ş.
Çalıştığım Alüminyum Tesisinde arıtılmış deşarj suyunun analizleri yapıldığında KOI değeri SKKY sektör tablosuna göre 100 ün altında olması gerekirken 180-230 arasında değişiyor.Aktif Karbon yöntemini deniyoruz son 3-4 gündür.Direkt atıksu giriş haznesine aktif karbonu veriyoruz ve bunu saat başı (önce 500 gr. ile başladık) 2000 gr. olarak dozluyoruz.Fakat (bugün yine numune vereceğim) çıkan sonuçlar hiç iç açıcı değil.Bir değişiklik gözlenmiyor.Tesisimizde Eloksal ve Boyahane var.Buradan gelen atıksuları arıtıyoruz.Tek derdim KOI değerini tablodaki sınırların altına çekmek.Daha önceden bu şekilde problem yaşamış olan arkadaşımız varsa önerilerini bekliyorum.Teşekkür ederim.
 
Eloksaldan ve Boyahaneden 3 türlü su var.Asidik,bazik ve durulama suları.Hepsi ayrı ayrı depolarda depolanıyorlar.Sonradan durulama ve bazik sular arıtmanın bir haznesine,asidik sular diğer bir haznesine geliyor.Buradaki karıştırıcalar ile karışırken yavaş karıştırma haznesine beraber geçiyorlar.Burada çökelme işlemi gerçekleşirken oluşan çamur beltpresse iletilmek üzere artımanın diğer bir haznesine pompalanıyor.Ayrılan su da ayrı bir kazana geçerek burada kimyasal arıtmaya tabii tutulup deşarj ediliyor.
 
Anladığım kadarıyla 3 türlü su birleştirilip kimyasal çöktürmeye tabi tutuluyor.Daha sonra kimyasal oksidasyona tabi tutuluyor?
 
Evet.En son KOI yi düşürmek için aktif karbon yöntemini deniyoruz.Ama şu ana kadar olumu bir sonuca ulaşamadık.
 
Arkadaşlar yönetim katı beni feci şekilde sıkıştırmaya başladı.KOI değerini daha giriş suyunda yükselten faktörler nelerdir?Özellikle giriş suyumuzdaki KOI değerinin diğer alüminyum üreten firmalara göre yüksek olduğunu söylediler.Çıkış suyunda istenilen değere düşürebilmek için aktif karbon seçeneği dışında neler yapabilirim?Yardımcı olabilecek arkadaşlar fikirlerini beyan edebilirlerse çok sevinirim.Saygılarımla.
 
Selamlar Mehmet Bey,

Atıksu arıtma tesisine gelen proses sularının kaynaklarında ayrı ayrı KOİ ölçümü yapabilmeniz mümkün mü? Proseste kullanılan yöntemler ve kimyasallara göre atıksu içeriğiniz değişmektedir. Başka bir alüminyum fabrikası ile kıyas yapabilmeniz için üretim proseslerinizi de karşılaştırmanız gerekmektedir. Kıyasladığınız fabrika ile sizinki arasında uygulanan işlemler birebir aynı olmayabilir.

Ayrıca arıtma tesisi içinde kullandığınız kimyasallar da KOİ’nin yükselmesine sebep oluyor olabilir. Tavsiyem üretim prosesinizi; kullanılan kimyasalları, her bir birimden kaynaklanan atıksuları ve kirlilik yüklerini ayrı ayrı inceleyin. Hangi kirletici için hangi arıtma işlemleri uygulanmalı ve hangi kimyasalların dozlanması gerektiğini detaylı olarak araştırın. Daha sonra sizin uygulamış olduğunuz işlemler ve kullandığınız kimyasallarla kıyaslayın. Eksikler, hatalar ortaya çıkacaktır. Çeşitli çözüm yolları sunulabilir ancak; sorunun esas kaynağı bilinmeden sağlıklı bir çözüm yolu sunmak doğru olmaz diye düşünüyorum.
 
Sektörünüze pek hakim değilim ama genel olarak birkaç önerim olacak.

-Kimyasal çökeltim yapıyormuşsunuz.Jar testi yaparak daha düşük bir KOİ konsantrasyonu yakalayabileceğiniz koagülant,koagülant yardımcısı ve flokülant dozunu tespit edebilirsiniz.Böylelikle ön arıtımla kimyasal oksidasyona giren KOİ konsantrasyonunu düşürebilirsiniz.

-Kimyasal oksidasyonda deneme yanılma yöntemiyle istediğiniz çıkış KOİ konsantrasyonunu sağlayan oksidant dozunu tespit edebilir ve uygulayabilirsiniz.

-Her iki seçeneği de uygulayabilirsiniz.
 
Teşekkür ederim arkadaşlar verdiğiniz fikirler için.Şu anda arıtma tesisini yapan firma gelip denemelerine başlayacak.Kısa sürede sonuç alırız diye düşünüyorum.Olumsuz olursa sonuçlar giriş suyundan başlayarak kimyasallar da dahil hepsinin KOI değerlerine baktırtacağım.Gerisi Allah kerim.
 
Üst