• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj Atığı Belgelendirme

Mustafa Demir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Mart 2009
merhaba,
tat ve gdt lisansını birlikte bulunduran tesisler için yeni yönetmelikte "belgelendirme için gdt tesisinin çıkış faturası esas alınır"demekte.
örneğin plastik geri dönüşümünde tat'tan gdt ye mal gönderiliyor.gdt tesisi topladığı plastiğin tamamını kendisi işleyemiyor. mesela 1000 ton plastik topluyor ama gdt çıkışı 200 ton oluyor. tamamını geri dönüştürdüğünü düşünsek bile %80 verimle çalışa yinede bu tesisler topladığı ambalaj miktarının tamamını belgelendirmede kullanamamakta.
bu durumda kalan arkadaşlar bu sorunu nasıl çözüyor bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.
 
Mustafa bey m şöyle benim bildiğim.hem tat hemde geri dönüşüm lisansı olan firmalar sadece teslim belgesi düzenleyerek tat dan çıkış yapmaktalar.bu da dolayısıyla soru işareti oluşturmakta.bu yüzden gdt çıkışlarını istemekteler..eğer tat tesisine 1000 ton atık geliyorsa ve bunun 800 tonu değişik bir geri dönüşüm tesisine gönderiliyorsa illakide gdt tesisi çıkışı şartı aranacağını sanmıyorum..
 
aynı soruyu mustafa bey gibi bende sormak istiyorum 1000 ton plastik topladın 800 tonunu geri dönüşüm tesislerine veriliyorsa gdt girişi oluyo çıkış olmuyo dolayısıyla 200 tonunuda sattıysan sadece onu belgelendiriyorsun tamamını tatlarmı belgelendiriyor.
 
Piyasaya sürenlerin belgelendirme yükümlülüğü
MADDE 18 –
(5) Geri kazanım hedeflerine ulaşıldığını gösteren belgelerde sözleşme yapılan çevre lisanslı/geçici faaliyet belgeli toplama ayırma tesislerinin çıkış rakamları esas alınır.
(6) Hem toplama ayırma hem de geri dönüşüm tesisi çevre lisansı/geçici faaliyet belgesine sahip olan tesislerde beşinci fıkraya ilave olarak geri dönüşüm tesisinin çıkış rakamı esas alınır.

belgelendirmeyi zaten gdt yapamıyor sonuçta..madde 18 in 6. bendinde kendi firman içinde geçiş yapıyorsan bu atıklar için ekstradan gdt çıkış belgelerinide eklenmesi isteniyor..buda yukarda söylediğim gibi bu şekildeki şirketlerde sadece teslim tutanağı vb. düzenlendiği için bunu kabul etmiyolar
 
Anlamadım ben müjdat bey tamam gdt yapamıyor ama gdt çıkışı kullanılcak sattığın kadar belgelendirme yapabileceksin doğru mu?teslim tutanağı atıyorum 100ton girmiştir ama 40 ton çıkmıştır 40 tona göre belgelendirme yapıyorsun değil mi
 
Aslında mantıklı bit uygulama ama bir miktar kayıp oluyor. firma 1000 ton toplamış tamamını gdtsinde işlemiş ama çıkan miktar 800 ton. 200 tonu üretim artığı ya da başka bir şekilde kaybolmuş.
yani hem tat hem gdt olanlar gdtsini aldıkları atık için (örn plastik ve/veya kağıt) belgelendirme yaparken gdt çıkış faturaları esas alınıyor. yani örnek hesabım için 800 ton belgelendirme yapabilir.
özet olarak;
tat'a gelen malzeme miktarı=kendi gdtsine giden+başka gdtlere giden
belgelendirme yapılabilecek miktar= kendi gdtsinden çıkan + başka gdtlere gönderilen.
 
bir sorum olacaktı ambalajlamada kullandığımız kartonları m2 cinsinden alıyoruz. Satan firma da m2 olarak çalışıyor. Beyan yaparken kg'a çevirmek için bir kaç kartonda ölçüm yapıp 0,045gr/cm3 gibi bir özgül ağırlık buldum. toplam yıllık m2'yi bu özgül ağırlıkla çarpıp beyan sayfasına yazıyorum. Bu konuda başka tezi olan var mı?
 
kullandığınız ambalajların hepsi standartsa bu formülde çalışabilirsiniz.
bir diğer seçenekte ambalajı aldığınız firmayla görüşüp bize bu yıl kaç kg ambalaj gönderdiniz diye sorarsınız?
sorunuzun cevabı 3 farklı şekilde olabilir.
1. ambalaj firması sattığı ambalajları bizzat sizin kullandığınız formule benzer şekilde formullerle hesaplar yollar.( bir çok firmada bu işlem muhasebe yazılımlarıyla yapılabiliyor )
2. bildirim sistemine sizin adınıza ne kadar bildirim yaptığını söyler.
3. biz bilmiyoruz der :D

çünkü onlarda sattıkları ambalajları aynı şekilde ben falanca firmaya şu kadar ambalaj sattım diye bildiriyor.
onlar daha hakimdir hangi kutu kaç kg gelir.
 
@Okyanus

Merhaba,
Elinizdeki kartondan 10cm e 10cm kesin, hassas terazide tartın 1dm2 deki gram ağırlığını elde edersiniz. 100dm2 1m2 çeviri işleminden m2 deki gram ağırlığı elde edilmiş olur. Kartonların tümünün standart olup olmadığı önemli tabi ya da kaç çeşit karton alıyorsanız abartılı ve değişkenlik göstermiyorsa hepsi için bu işlem yapılabilir. Bulunduğum yerde de biz bu şekilde işlem yapıyoruz. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
İyi çalışmalar..
 
merhaba arkadaşlar. belgelendirme yönetmeliği ile ilgili bir sorum vardı. Duyduğum kadarıyla 2012 yılı belgelendirmesi artık TAT lar aracı olmadan, firma ile belediyeler arasında anlaşma imzalanarak yapılacakmış. Bir de TAT firmaları artık belediye ile anlaşması olmasa bile Lisansını devam ettirebileceklermiş. Bu konularda ilgili bir yönetmeliğe raslamadım. Gerçekten bundan sonra böyle midir? Bununla ilgili yeni yönetmelik hakkında bilgisi olan yardım edebilirse çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
 
31.12.2011 tarihinde izin ve lisanslar yönetmeliğinde değişiklik oldu ve lisans şartı olarak istenen yönetim planına uygunluk kaldırıldı.belgelendirme ile ilgili durum ağustosta değişen ambalaj atıkları kontrolü yönetmeliğinde geçiyor.anladığım kadarıyla firma belediyenin sistemine dahil olmak isterse belgelendirmesinide yaptırabilecek.
 
arkadaşlar hem TAT hemde GDT lisansı olan bir firmada işe başladım belgelendirme işlemlerine başladık hem bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz.Ayrıca belgelendirme çalışması için firma arıyorum lütfen yardım edin.
 
merhaba ambar tesellüm fişleri sisteme nasıl işlenir.? lisanslı tat ve lisanslı gdt firmamız. atık ambalaj sistemınde nereye işlemem gerek bılemedım
 
Üst