• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj Atığı geri Kazanım, Tehlikesiz atık geri kazanım

Neşat Ören

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
4 Ağustos 2011
Firma
..
Ambalaj Atığı geri kazanım ve tehlikesiz atık geri kazanım tesislerine çevre görevlisi gereklimi ?
Bu tür lisansa sahip tesisler danışmalık firmalarla çalışmak zorundalar mı?
 
Zorundalar Neşat bey. ya kendileri çevre mühendisleri istihdam edecek ya da danışmanlık alacaklar. bu tesisler ÇKAGİLHY gereğince ek-1 listesindeler ve çevre yönetim birimi kurmak zorundalar.
bunun için iki yol var;
1. yol biri çevre mühendisi olmak koşuluyla iki çevre görevlisi istihdam etmek.
2. yol çevre danışmanlık firmalarından hizmet almak
 
AMBALAJ ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından
R.G: TARİH: 24.08.2011 R.G: SAYI:28035

Toplama-ayırma tesislerinin sağlaması gereken kriterler
MADDE 28 –

ç) Tam zamanlı olarak en az bir çevre görevlisi istihdam etmesi,


yönetmelikte görüldüğü gibi danışmanlık hizmeti alamıyorlar çunkı tam gün çalışan olması gerekmektedir. o yuzden bunyesinde istihdam edilmesi gereklidr. fakat aynı ilde iki tane var ise o zmn 1 çevre görevlisi yeterlidir.
 
Şimdi bizim toplama ayırma tesisi lisansımız var,aynı yerde farklı bir tesise ambalaj atığı geri kazanım lisansı alıcağız.Tat tesisimizdeki çevre mühendisinin (çevre görevlisi) Ambalaj atığı geri kazanım tesisimizde faydası olur mu ? olmazsa ne yapmamaız gerekli ?
 
Neşat bey Gdt için çevre yönetim birimi kurmanız gerekecek onu kurduğunuzda Toplama ayırma tesisinizle geri dönüşüm tesisinizin vergi numaraları aynı ise çalışan çevre mühendisinizi görevlendirebilirsiniz. yani bir çevre görevlisi daha istihdam edeceksiniz. çevre yönetim birimi kuracaksınız. bir çevre görevlisi daha istihdam edemeyiz derseniz mevcut mühendis arkadaşımız tat'taki görevine devam edecek GDT için danışmanlık alacaksınız.
 
@Mustafa DEMİR
@Mustafa DEMİR


Mustafa bey merhaba,
Şimdi benim anlayamadığım konu şu: İlgili yönetmelikte ambalaj atığı toplama,ayırma ve geri dönüşüm tesisleri ek2 de yer alıyor.dolayısıyla 1 çevre mühendisi yeterli. Ancak sorun tehlikesiz atık geri kazanımda karşımıza çıkıyor. Yönetmelikte tehlikesiz ibaresi yer almadan geri kazanım tesislerini ek 1 'e koymuşlar. Bu sebeple mi siz de ek1 dediniz?
 
Merhaba Arkadaşlar,
Ambalaj atığı bildirimlerinde yönetmelikte bu sene ahşap paletlerin de bildirimleri yapılması gerekliliği belirtilmiş.Benim çalıştığım yerde üretim yeri ve depo ayrı yerlerde.Üretim tesisinden ürünler paketlenip paletlenerek depoya gönderiliyor.Daha sonra ürünler bırakıldıktan sonra ahşap paletler kamyona geri yüklenerek üretim tesisine getiriliyor.
1- Bu durumda ahşap paletleri üretim tesisine geri getirdiğimiz için piyasaya sürülen ve depozito uygulanan ambalaj malzemesi gibi düşünülebilir mi?
2- Depo bölümünden satışa gönderilen ürünler için kullanılan ahşap paletler geri toplanmıyorsa,sadece piyasaya sürülen miktarı bildirmemiz yeterli olacakmıdır?

Teşekürler
Erdinç AYDIN
Çevre Mühendisi & İSG Uzmanı
 
Arkadaşlar merhaba ben tehlikesiz atık ve ambalaj atığı konularında geri kazanım yapan tesisimiz için lisans başvurusu yapacağım 26 haziran tarihinde GFB mizi aldık,

Kütle denge tablosunu temmuz ayından itibaren mi yapmalıyız yoksa haziran ayı kütle denge tablosu da yüklememiz gerekiyor mu?
 
@Tuğçe Özcan

GFB aldığınız aydan itibaren başlar.
Buarada bizde kütle denge tablosunu dolduracağız anlamadım ben bu yeni sistemi yaa, bileniniz varmı??
 
@Didem Çelebi


Kütle Denge Sistemi Uygulaması kullanıma açılmıştır
25.06.2014

KÜTLE DENGE SİSTEMİ UYGULAMASI KULLANIMA AÇILMIŞTIR
Çevre Lisansı/GFB almış olan firmaların kullandığı Kütle Denge Sistemi yenilenmiş olup, 26.06.2014 tarihinden itibaren girişlerin
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
adresinde yer alan Atık Yönetim Uygulaması (MoTAT- KDS) kullanılarak yapılması gerekmektedir.
Kullanım kılavuzuna
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ulaşılabilir. Sistemde MoTAT ve Kütle Denge Sistemi uygulaması tek uygulama olarak görüntülenmekte olup, şu an SADECEKÜTLE DENGE SİSTEMİ bölümü kullanılacaktır.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
bu alana ilişkin iş ve işlemler yer almaktadır.
Lisanslı firmaların aktivasyonları gerçekleştirilmiştir. Ancak, uygulamaya ulaşmakta problem yaşanması durumunda sorunun fbs@cevre.gov.tradresine bildirilmesi gerekmektedir.

bundan mı bahsediyorsunuz? Bu uygulamayı tehlikesiz atık geri kazanım içinde kullanacakmıyız
 
@Tuğçe Özcan

bizim firmamızın hem tat hemde tehlikesiz atık toplama ayırma lisansı var fakat tehlikesiz atık toplamıyoruz sadece ambalaj atığı topluyoruz bu konuda benim izlemem gereken yol nedir? kütle dengeyi kullanmam gerekir mi ?
 
@Abdulkerim Doğam
Yanlış bilgi vermek istemem ama Geri kazanım için sanırım bu sistem toplama ayırma için değil gerçi İl çevredende net bilgi alamıyorum sistem çok yeni :confused:
 
@Tuğçe Özcan

Motat sistemi daha farklı bildiğim kadarıyla onu atık üreticilerinin tümü kullanacak , UATF ler o sisteme yüklenecek;)

@Tuğçe Özcan

Klavuzu incelerseniz tehlikesiz atıklardan da söz ediyor , demekki siz de kullanacksınız. Geri KAzanım ve/veya Bertaraf tesisi olan tüm firmalar için geçerli.
 
@Mahmut Cimşit
25.06.2014 te son yayınlanan KDS klavuzunda tehlikesiz atık işleme tesislerinden de bahsetmekte , bakınız .
 

Ekli dosyalar

  • KDS_kilavuz_25-06-2014.pdf
    1 MB · Görüntüleme: 120
Üst