• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj atığı toplama ayırma tesisindeki görevimiz

Ömer Faruk Taş

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Mart 2013
Firma
SELÇEV ÖLÇÜM VE ANALİZ LABORATUVARI
Arkadaşlar bir toplama ayırma tesisinde çalışmaya başladım. Daha önceki tecrübelerim genelde danışmanlık firmalarında oldu. Bu tarz yerlerde çalışanların önerilerine ihtiyacım var.

Genel olarak çevre görevlisi bu tip firmalarda ne tür işler yapar. Aylık beyanlar sisteme nasıl yüklenir. Çevre Görevlisi olarak sisteme kaydı nasıl yapılır vs. vs.. Çalıştıgım yer küçük bir firma olduğu için kimsenin bu tip işlerden haberi yok. Yardımcı olursanız sevinirim.
 
öncelikle hayırlı olsun. bununla ilgili forumda farklı başlıklı konular mevcut onları mutlaka takip edip okumanızı tavsiye ederim. kısaca bir kaç bilgi verecek olursam;
*Toplama Ayırma tesisinizin bir belediye ile anlaşması varmı?
*Aylık olrak atık ambalaj bildirimlerinizi kontrol edin sizden önce düzenli gönderim yapılmış mı?
*Aylık değerlendirme raporu tutmanız gerekli.
*Yeni başladığınız için 30 gün içinde iç tetkik raporu ve personele eğitim vermeniz gerekli,
* tesiste atık yönetimi yapılıyormu
*Endüstriyel atık yönetim planı mevcutmu/onaylımı. yoksa hemen hazırlayıp çevre il müd. sunmanız gerekli
Şuan aklıma gelenler bunlar.

Atık beyanlarının yapılması ile ilgili detaylar yine forumda detaylı mevcut diye biliyorum.
 
@Ömer Faruk Taş
ilk başta hayırlı olsun Gülşah hanım gerekli açıklamaları yapmış buna ek olarak işçilere gerekli eğitim verilmiş mi, isg açısından eğitim verilmiş mi bunları araştır. İşçiler gerekli koruyucu donanım takıyor mu takmıyorsa gerektiği yerde ikaz edebilirsin. Beyanlara çok dikkat et. Gelen atıklar türlerine göre ayrılıyor mu ve ayrılacak yer mevcut mu, mevcut ise levhalar ile belirt.
 
@Olgaç Sürmelihindi

Yardımlarınız için teşekkür ediyorum..

Fakat burada durum biraz farklı, benimle birlikte toplam 5 çalışan var, buna iş yeri sahibide dahil. Atık beyanı konusuna gelince, dışarıdan alınan tüm kağıt ve plastik atıklar, toplayıcılardan geliyor, yani firmanın şuan anlaştığı her hangi bir fabrika yada tesis yok. Ayrıca bir ilçe ile sözleşme yeni yapılmış. Atık yönetim planını hazırladım. En kısa zamanda onu tamamlayacağım.

Ayrıca şu ana kadar firma herhangi bir bildirim yapmamış, zaten fatura karşılıgında satın alınan bir atık olmadıgı için bildirim nasıl yapılacak onuda anlamış değilim. günlük toplayıcılardan alınan atıklar için pusula kesiliyor ve kantar fişi mevcut ama fatura karşılıgında satın alınamıyor. Duyduguma göre de eğer ambalaj atıgını aldıgınız yer bir sanayi kuruluşu değilse zaten fatura kesemiyormuşsunuz.

İç tetkik ve eğitim konusunda, çalışan 3 kişi var onlara eğitim vermem gerekiyormu? Yada firma şu an İSG konusuna tabii mi. Aylık değerlendirme raporu tutmam şart mı.
Gülşah hanım Tesiste atık yönetimi yapılıyormu diye sormuşsunuz tam olarak nasıl bir yönetimden bahsediyorsunuz. ve Endüstriyel atık yönetim planı dediginiz şey bu iş yeri içinde geçerlimi. Dedigim gibi çalıştıgım yer küçük bir firma..

Tekrar değerlendirmeye alırsanız çok sevinirm.
 
@Ömer Faruk Taş

Sırayla gidelim:
*Aylık bildirimler: Tesise giren malz. sadece gider pusulası ile (yasal olmamakla birlikte şuan uygulamada gider pusulalarına giren firmalar var). Tesise giren malzeme var ise çıkış yapıyorsunuz mutlaka bildirim şart
*Tesiste tek çalışanınızda olsa eğitim yapmalısınız. Ayrıca isg konusunda toplama ayırma tesisleri tehlikeli sınıfta yer aldığı için uygulama yapmalısınız( yinede nace kodunuza bakarak tehlike sınıflandırabilirsiniz)
* Atık yönetiminden kastım: Tesiste faaliyetleriniz sonucu oluşan atıklarınızın ( kontamine, tıbbi, bitkisel atık yağ, piller vs...) yönetimi yapıyormusunuz. ayrı biriktirip lisanlı tesislere gönderimi yapılmalı. bu konu ile ilgili Endüstriyel atık yönetim planı hazırlamznız gerekir. Küçük bir tesis olsanızda :)
* Anladığım kadarıyla bir belediye ile yeni sözleşme yaptınız. Belediye sınırları içerisinden topladığınız ambalaj atıklarını alındı makbuzu ile sisteme bildirim yapacaksınız.

Yine takıldığınız bir konu olursa yardımcı olabilmek adına elimden geleni yaparım. kolay gelsin
 
Gülşah Hanım tekrar teşekkür ediyorum.

1- Aylık Degerlendirme tutanağı tutulacak (Danışmanlık firmalarının yaptığı gibi)
2- Atık Yönetim Planı hazırlanacak (Tesisten çıkan herhangi bir tehlikeli atık yok, tıbbi atık hiç yok, yemekler yemek fabrikasından geliyor atık yağ da yok, en fazla 3 kişinin kullandıgı eldivenler olabilir onlarında kontamine olması pek mümkün değil. İş makinası olarak sadece presleme makinası ve bir de kepçe bulunuyor. belki florasan yada pil için gerekli olabilir)
3-Endüstriyel Atık Yönetim Planı hazırlanacak (Atık yönetim planının dışında bir planmıdır bu)
4- Çalışanlara eğitim verilecek (Verilen eğitimin tutanaklarıda sanırım danışmanlık firmalarının verdiği tutanaklar gibi olacak, verilecek eğitimle ilgili herhangi bir format kullanmam gerekli mi)
5- Tesise giren ambalaj atıkları için gider pusulası kesiliyor olsa bile onların bildirimi yapılacak (Tesisten çıkan yani geri dönüşüm firmalarına gönderilen atıkların faturalarıda sisteme kayıt ediliyor mu, giren tonaj ile çıkan tonajın birbirini tutması mutlaka şartmı) (Daha önce herhangi bir bildirim yada beyan yapılmamış benden önceki dönem için bir şeyler yapmak zorundamıyım)
6- İç Tetkik Raporu hazırlanacak
7- İSG konusunda çalışanlara bilgi verilecek, donanım ve ekipmanları kullanmaları saglanacak (Bu konudaki eğitim diğer eğitim içerisinde mi geçecek yoksa ayrıca İSG eğitimide verilecek mi - Bu konuda bir OSGB ile anlaşmamız gerekli mi - Uygulama yapmalısınız derken neyi kastettiniz :) )

Anladığım şeyleri maddelendirdim. Doğru anlamadığım yerleri düzeltmeniz için, bir sürü soru sordum kusura bakmayın, şimdiden teşekkür ediyorum.. :)

Ayrıca bahsettiğiniz şeylerin bir çoğu bu tesis lisans alırken yapılmıyor mu. Lisansı olan bir yer için lisans alınırken atık yönetim planları yapılmamıştır. Çünkü tesis lisansı 2014 yılı içinde almış.
 
@Ömer Faruk Taş

her sorunun cevabı :)
2) tesisi biraz gezin mutlaka atık oluşumu hakkında fikriniz değişir :)
3) Endüstriyel atık yönetim planı (tehlikeli ve tehlikesiz atıklar için) sizin belediye için hazırladığınız yönetim planından (ambalaj atıkları için) farklı.
4) bakanlığın sitesinde aylık değerlendir, iç tetkik ve eğitim tutanakları ile ilgili haziran tarihli yeni format mevcut.
5) Tesisten çıkan atık ambalaj sistemine hem tesise giren hemde tesisten çıkan malzemeler bildirilir. ( tesise giren malzeme ek 7-B ye çıkan malzeme ek.7-C ye aynı zamanda fire ve stok miktarlarına da gireceksiniz) birebir tutması mutlaka şart değil neticede stok olabilir.
7- İSG eğitimini siz değil iş güvenliği uzmanı vermeli. dediğim gibi nace kodunuza göre tehlikeli sınıfınızı belirlersiniz ona göre osgb den hizmet alırsınız.
 
Çok yardımcı oldun ama bir sorum daha var :)
Gider pusulası ile beyan sistemine giriş yapıcam ama Temin Yöntemi kısmında hangisini seçeceğimi anlayamadım. Biz ambalaj atıklarını toplayıcılardan alıyoruz. Yani herhangi bir tesisten yada belediyeden değil. Kimden alındığı kısmına Kimden Alındığı(Belediye) diye bir yer var buraya ne yazacagımı anlayamadım.

Yani sokaktan çöplerden toplayan adamlar biriktirip getirip bize satıyorlar. Tek atık girişimiz bu şekilde. Ayrıca 7C yi dolduruken belediye ismi soruyor. Biz daha belediye ile anlaşmadık. Belediye ile anlaşmamız yoksa beyan yapma zorunlulugumuzda yok gibi geldi bana.
 
Gider pusulası konusunda aha öncede belirttim aslında yasal değil fakat bazı il müdürlükleri mücavir alan sınır dışı olrak girilmesini söylüyorlar. Eğer gider pusulalarını gireceksen belediye kısmını boş bırak. Yanlış gelmiş size :) belediye ile anlaşman olmasa bile beyanını yapacaksın lisanslı bir tesissin neticede.
 
@Ömer Faruk Taş
Faruk kardeşim kolay gelsin. İlk önce sizin firmaya gelen ambalaj atıklarını Ek-7B beyan sistemine giriş yapacaksınız. Ambalaj atık sisteminde belediye ismi geçiyor eğer sizin belediye ile anlaşmanız yok ise siz orayı boş geçeceksiniz. Bir de şunu söyleyeyim eğer siz atığınızı yurt dışından getiriyorsanız ithalat seçeceksiniz, eğer belediye sınırları dışında geliyorsa mücavir alan sınırdışı.Bir de sizde hangi lisanslar var? Ben il çevre ile görüştüğümde gider pusulası için eğer maliye kaydı var ise onun T.C. numarası ve ismi ile giriş yapabilirsin dedi ve benim kendi fikrim temin yöntemi eğer sanayide toplanıyorsa sanayi seçebilirsin. Endüstriyel atık yönetim planını hazırlaman gerekli ve atık yönetim planından ayrı bir plan değil. Bu planda ne atık ne kadar çıkıyor ve neler çıkıyor onu yazarsın.Bir de işçilere eğitimi sen de verebilirsin. İlla İSG uzmanı verecek diye bir kayde yok. Sen işçileri uyarabilirsin gerekli açıklamaları yapabilirsin. Siz topladığınız ambalaj atıklarını kendi geri dönüşüm tesisinize gönderiyor musunuz?
 
@Olgaç Sürmelihindi

Olgaç bey öncelikle merhaba
İSG konusunda bilgi verebiliriz fakat bu firmanın iş güvenliği ile ilgili yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Ben bu bakımdan olaya yaklaşıyorum. bir diğer konu ise Faruk bey bir belediye ile yeni sözleşme yaptıklarını ve atık yönetim planı hazırlama sürecinde olduğunu söyledi buradan benim anladığım ambalaj atıkları ile yönetim planı hazırlıyor kendisi bu bakımdan endüstriyel atık yönetim planından farklı oluyor. belki ben yanlış anladım.
 
@Gülşah Albayrak
Size de merhaba Gülşah Hanım. Sizin dediğinizde doğru İSG yükümlülüğünden kurtulamaz ama mühendis de eğitim vermeli ben onu söylemek istiyorum. Atık yönetim planından kastetiğim endüstriyel atık yönetim planı.
 
@Olgaç Sürmelihindi

Olgaç bey Ek-7B ye kayıt yapıcam ama işin aslı şu, bu firma neredeyse tüm atıklarını sokak toplayıcılarından alıyor. Zaten kafamı karıştıranda bu. Mesela bir kaç kez sanayi odasına baglı fabrikalardan fatura ile alınan ambalajlar var. Onların ayları geçmiş olsa bile sisteme girişini yapacagım. Ama onun dışındakiler hep sokak toplayıcılarından geliyor. Yani firmaya girenleri sadece faturalılardan yapsam atıyorum ayda 10 ton gelecek. Ama Ek-7C de geri dönüşüm tesisine giden atıgı girsem ayda 25 ton gelecek aradaki bu 15 tonluk atık ne olacak. Bunları gider pusulası ile girsem dedigim gibi sokak toplayıcılarının maliye kaydının olacagını sanmıyorum.

Dün bir İSG uzmanı geldi. Nace kodundan bakıp firmanın az tehlikeli sınıfta oldugunu söyledi. O yüzden şimdilik İSG ile ilgili birşey yapmayı düşünmüyorum. Zaten Aralık sınavını geçersem ben de İSG uzamnı olucam o işe ondan sonra bakarız.

Atıkları kendi geri dönüşüm tesisimize yollamıyoruz. Anladıgım kadarıyla o ay için kim daha fazla para verecekse atıklar oraya gönderiliyor fatura kesilerek.

Onun dışında bir sorum daha var. Atık beyan sistemine giriş ve çıkış olarak girdiğim atık miktarları ile yıl sonunda belgelendirme yapabilirmiyim. Fabrikalara belgelendirme yapabilmek için atığı illaki belediyeden mi alıyor olmam gerekli. Sanayi odasına kayıtlı firmalardan yada mücavir alan dışı olarak yaptıgım kayıtların getirdiği tonajlar içinde belgelendirme yapabilirmiyim.
 
@Ömer Faruk Taş
İstersen bu sokak toplayıcıların getirdiği malzemeler giriş yapılacak mı il çevreye veya bilen birisine ben sorayım. Siz de araştırın. Ambalaj atık sistemine gelince giriş çıkıştan fazla olması gerek ya da eşit olması gerekir. Örnek vereyim; sen 20 ton ambalaj malzemesi topladın geri dönüşüm firmalarına ya da tat firmalarına sen 15 ton veya 20 ton sattın diyelim. Bunda herhangi bir sıkıntı olmaz ama 20 ton aldın ve 25 ton sattın. O zaman il çevre geçen aydan kalan bir stoğun var mı eğer yoksa bu kadar malzemeyi nasıl sattın diye sorabilir. İSG konusuna gelince ben de aralıkta sınava gireceğim ama biz İSG uzmanı ile çalışıyoruz. Geri dönüşüm tesisleri çok tehlikeli tatlarda tehlikeli sınıfına giriyor. Belgelendirme konusuna gelince; eğer belediye sınırları içerisinde market vb yerlerden atık alıyorsanız yapabilirsiniz. Ama normal bir sanayi içerisinde bulunan firmadan atık alıyorsanız belgelendirme yapmana gerek yok. Zaten atık ambalaj sistemine temin yöntemi sanayi seçip firma adını,fatura tarihi ve numarasını, atık ambalaj cinsi, miktarı ve ili yazıp kaydet dedikten sonra ve bu şekilde yaptığın beyanları ay sonunda gönderdiğinde il çevrenin ekranına düşüyor. Elimde belgelendirme ile ilgili slayt var istersen gönderebilirim.
 
@Olgaç Sürmelihindi

Dünden beri Ankara bakanlığı arıyorum fakat ilgili kişilere ulaşamadım bugün öğleden sonra tekrar arayacağım aldıgım bilgileri buradan paylaşırım. Belgelendirme konusunda öğrenmek istedigim şey şu, sonuçta TAT tesisleri belgelendirme yaparakta para kazanıyorlar. yani atığını almadıkları firmaları bile yıl sonunda belgelendirebiliyorlar. Ama bunun için işler biraz karışık mesela biz şimdi merkez olmayan bir belediye ile sözleşme yapmak üzereyiz. Buradan atık alacağız ama yıl sonunda aldıgımız atıkları illaki o ilçe sınırlarındaki tesisler için mi belgelendirebiliyoruz. Mesela il merkezindeki bir fabrikanın belgelendirmesini yapamıyormuyuz. Örneğin Konyanın merkezine 100 km uzaklıkta bir ilçe ile sözleşmemiz var ayda 80 ton atık aldık. Bu da yılda 960 ton yapıyor. Şimdi bu topladığımız atıkları Şubat ayında Konya merkezde faaliyet gösteren bir Un fabrikası için belgelendirebilirmiyim. Yoksa İllaki belgelendirmeyi sözleşmeli oldugum ilçe sınırındaki fabrikalarlamı yapacağım. Ayrıca aldıgım bir duyuma göre Sanayi Odasına kayıtlı olan fabrikalardan atık aldıgında bunların tonajlarınıda yıl sonunda belgelendirebiliyormuşsun.

Daha önce danışmanlık yaparken danışmanı oldugum bir firmanın ambalaj bildirimlerini yaptım, doğal olarak belli bir % yi belgelendirmemiz gerekti. Çevkodan ve Buradaki bir TAT tesisinden belgelendirme için teklif aldım. Ve Danışmanı oldugum firmanın ambalaj atıklarını vermediğimiz halde TAT tesisi bize belli bir ücret karşılıgında belgelendirme yaptı.
 
merhabalar arkadaşlar ben bi TAT firmasında 2 hafta önce işe başladım.GFB almışlar yalnız hiç atık beyanı yapılmamış.Belediye ile sözleşmemiz kapsamında atıkları topluyoruz.Ambalaj beyanı yaparken fatura no olarak adlandırılan yere ne yazmalıyım ?
 
@n.tas
Kolay gelsin. Belediye sınırları içerisinde aldığınız atıklara istinaden gider pusulası düzenlenir ve o fişte numara yazar onu girebilirsiniz.
 
Üst