• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj Atığı ve Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Tesislerinde Kullanılan Süzeklerin Yakılması Sistemi

Olgaç Sürmelihindi

Mevzuat Grubu Lideri
Yönetim Grubu
Mevzuat Grubu
Katılım
11 Şubat 2013
Şehir
Gaziantep
Firma
-
Merhaba Olgaç bey plastik geri dönüşüm işini yapacağımdan değil sadece bilgi sahibi olamak ve geri dönüşüm nedir derken makineleri araştırdım nasıl yapıldığını baya bir inceledim belki 100 lerce video izledim 😅. aklıma takılan sorular oldu ve hiç bir yerden cevaplarını bulamadım eğer mümkünse cevaplayabilir misiniz? (belki çok saçma olacak sorumlarım 😄 şimdiden özür ve teşekkürler)
1- Kırmadan sonra ürünlerin yıkanması yada yıkanmaması neye bağlı?
2- İzlediğim videolarda bazı firmalar ürünü agromel makinesine oradan direk olarak ekstrudere yolluyorlar bazı videolarda kırılıyor, yıkanıyor ve yatay sıkma ile sıkılıyor ve ekstrudere yolluyorlar. Kafam cok karıştı ne fark var?
 
@İbrahimaltun üstad merhaba,

Sana kısaca olaydan bahsedelim;

Alınan atık kirli ise çoğu firma sulu kırma yaparak temiz hale gelmesini istiyor. Sulu kırma yapılan en çok malzeme plastik kasa tarzı malzemelerdir.

Diğer konu ise; atıktan granül imalatı yapan firmalar bulunmaktadır. Bu tür firmalarda kullanılan makineler; kırma makinesi, agromel ve granül makinesidir. Granül makinesinin diğer adı ekstruder' dir. Granül imalatı sırasında sıcak su kullanılır. Bunun nedeni üretilen granüllerin birbirine yapışmamasını sağlamaktır. Daha sonra bu su geri devir daim ile soğutularak tekrar sistem içerisinde kullanılır.

Atık malzemesinden hem kırma hem de granül imalatı yapan firmalar geri kazanım lisansı alması gerekir. Hatta granül imalatı yapan firmalar hava emisyon konulu çevre iznine tabidir. Bu durumda agromel ve süzek kullanımından çıkan buhardan dolayıdır.

Ayrıca granül imalatında içerisinde ki toz ve benzeri yabancı maddeleri alabilmesi için süzek kullanılır. Çoğu firma tekrar süzeği kullanmak için geceleri yakar. Bu yasak ancak Gaziantep, Adana ve bir çok şehirde süzek yakma sistemi kuruldu. Bu sistemin nasıl yapıldığı ve çalışma prensibi bu platformda paylaşıldı. Aşağıda yer alan linkten inceleyebilirsin.

Ambalaj Atığı ve Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Tesislerinde Kullanılan Süzeklerin Yakılması Sistemi

Şimdilik diyeceklerim bu kadar ve aklına takılan bir şey olursa yardımcı oluruz. 😊
 
Evet bu yakma sistemini bizde alüminyum profil boyamak için kullanılan askılarının yüzenine yapışan boyaların yakılmasında kullanıyoruz. hem cok temiz bir yüzey hem daha kolay hemde dumansız bir işlem oluyor. ancak makine pahalı diye coğu firma almıyor maalesef dediğin gibi akşamları yakıyorlar. Bilgilendirme amaçlı konuyu gündeme getirmen güzel olmuş. bu vesile ile bir firmaya bunu kazandırabilirsen ne mutlu sana.
Ayrıca soruma cevap verdiğin içinde teşekkürler ama agromel makinasınındayım ben hala. kırılan malzeme hangi şartlarda agromele giriyorda direk ekstrudere atılmıyor? amacı nedir?
 
Üst