• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj Atık Üreticileri

Yağmur Cengiz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Temmuz 2009
Merhabalar,

AAKY- MADDE 9 – (1) Ambalaj üreticileri,
ç) Ek-4’te yer alan Ambalaj Üreticisi Müracaat Formunu, ürettikleri ambalajları müşterilerine satışı esnasında ambalaj kullanmaları halinde ise ayrıca Ek-5’te yer alan Piyasaya Süren Müracaat Formunu elektronik yazılım programı üzerinden doldurabilmek için kullanıcı kodu ve program erişim şifresi almakla
yükümlüdür.

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen
bb) Piyasaya süren: Bir ürünü bu Yönetmelik kapsamındaki ambalajlar ile paketleyen gerçek veya tüzel kişiyi, üretici tarafından direkt olarak piyasaya sürülmemesi durumunda ise ambalajın üzerinde adını ve/veya ticari markasını kullanan gerçek veya tüzel kişiyi, üreticinin Türkiye dışında olması halinde, üretici tarafından yetkilendirilen temsilciyi ve/veya ithalatçıyı

Piyasaya sürenlerin belgelendirme yükümlülüğü
MADDE 18 – (1) Yetkilendirilmiş kuruluşa üye olmayan piyasaya sürenler ile yetkilendirilmiş kuruluş; toplama ayırma, geri dönüşüm ve geri kazanım ile ilgili olarak gerçekleştirdikleri çalışmalara ait belgeleri, elektronik yazılım programı üzerinden her yıl Şubat ayı sonuna kadar sunar

Buna göre "ambalajı sadece üreten ve satış esnasında da herhangi bir ambalaj kullanmayan ambalaj üreticisi piyasaya süren olarak nitelendirilemez ve belgelendirme zorunluluğu yoktur" çıkarımını yapıyorum ancak herhangi bir yanlışlık adına sizlerle de paylaşmak istedim. Ambalaj üreticilerinin AAKY'ne göre yapması gerekenler ile ilgili bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?

Teşekkürler
 
Çıkarımına katılıyorum, ambalaj üreticileri ancak ürettikleri ambalajı bir koli, poşet vs. bir ambalaja koyduklarında aynı zamanda piyasaya süren konumuna geldiği için böyle bir ürettiği ürünü paketlemediği sürece geri toplama sorumluluğu yok gözüküyor.
 
ama diyelim ki bir plastik bidon üreticisi aracı olmaksızın kendisi bidonlarını satıyor piyasada. bir diğer bidon üreticisi de kimyasalcıya bu bidonu satıyor ve kimyasalcı içine asit koyup piyasaya veriyor. şmdi 2. durumdaki tamam ambalaj üreticisi belgelendirme yapmaz diyelim, ama 1. durumda direkt o veriyor piyasaya, bu durumda nasıl oluyor? 1. durumdaki ambalaj üreticisi yine belgelendirme yapmayacak mı?
 
ama diyelim ki bir plastik bidon üreticisi aracı olmaksızın kendisi bidonlarını satıyor piyasada. bir diğer bidon üreticisi de kimyasalcıya bu bidonu satıyor ve kimyasalcı içine asit koyup piyasaya veriyor. şmdi 2. durumdaki tamam ambalaj üreticisi belgelendirme yapmaz diyelim, ama 1. durumda direkt o veriyor piyasaya, bu durumda nasıl oluyor? 1. durumdaki ambalaj üreticisi yine belgelendirme yapmayacak mı?
 
Piyasaya sürenin geri toplama yükümlülüğü; ürettiği ürünün ambalajının yarattığı kirliliğin önlenmesi, bunun geri dönüşüme kazandırılması mantığı üzerine kurulmuştur.

Buna göre eğer benim ürettiğim ürünün kendisi bir ambalaj ise (bidon, poşet, koli vs.) ben bunu ambalaj olarak değil herhangi bir ürün gibi düşünüp ona göre değerlendiririm. Yani ben bidon satıyorsam ve bu satışı bir ambalaj ile gerçekleştiriyorsam sadece benim ürünümü kaplayan ambalajın geri toplamasını yaparım. Eğer bidonlarım (ürünüm) ambalajlanmıyor ise geri toplama gibi bir yükümlülüğümün olmaması gerekir.

Burada değerlendirilmesi gereken kriter biz ürünümü geri topluyoruz yıksa o ürünü koruma, taşıma amaçlı kullandığımız ambalajı mı? bakış açısı bu olmalı, bana göre...
 
Yağmur hanım Ambalaj üreticisi belgelendirme yapmaz ancak Göksel beyin dediği gibi ürettiği ürünleri ambalajlayıp satıyorsa hem üretici jemde piyasya süren konumuna düşer.sizin verdiğiniz bidon üreneğinde üretici piyasa ya süren konumunda değildir.belgelendirme yapmaz ancak yine bildirimini yapar ve sistemde ben buralara bu kadar ambalaj ürettim diyerek bunları sistemde gösterir.olaya şöyle bakın belgelendirmeyi o amblajın üzerinde markası olan firmalar yapar.yani sizin kimyasalcıdır belgelendirmeyi yapacak olan.
 
kimyasal firması ve asit koyuyor dediğiniz için bir hatırlatma yapmak iyi olacaktır. ambalaj, içindeki mamülle kontamine olursa Ambalaj sistemine girişi yapılmaz kapsam dışı olur.
 
Diyelim ki tehlikeli bir ürün var ve tehlikeli ürüne değen ambalajın dışında haricen bir ambalajı daha var ürünün. Ürüne bulaşmayan ambalajı mı sadece belgelendirme yükümlülüğümüz var? Çünkü benim gördüğüm kadarıyla yönetmelikte bu ayrım tam yapılmamış ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüyle yaptığım görüşmede tüm ambalajları bildirme yükümlülüğünüz var dedi. Karıştım şimdi :(
 
Buldum yönetmeliğin kapsamında Madde 2 nin 3. bendinde ilgili yönetmelikler belirtilmiş. O zaman oturup ağlıyorum :( Yahu bu müdürlükte çalışanlara asla göz kapalı güvenilmez :(
 
Ek-5B-2 de kontamine olmuşların beyanı verilmeli. Ürüne bulaşmayan ikincil ambalaj için Ek-5B-1 i doldurmanız gerekmekte. Ama belgeleme yükümlülüğü sadece Ek-5B-1 üzerinden hesaplanacak. İl müd. personelleri bölümlerinin dışında ki sorulara boş cevaplar verebiliyorlar. kararsız kaldığınız ve size saçma gelenler için resmi yazı yazmanızı tavsiye ederim. ama AAKY için bn burdan size elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım.
 
Üst