• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj atiklari kont. yönt. yeni taslak.

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
Ambalaj Atıkları kontrolü yönetmelik taslağını inceledim. Şahsi olarak fikirlerimdir.
1) Hane halkı sürece dahil edilmemiş. (ödül ceza yok) Bu yönetmelik değişikliğin ana hedefi hane halkından çıkan ambalaj atıklarının çöpe gömülmesini engellemek olduğu düşünüldüğünde yapılan değişikliklerin yetersiz kalmaktadır.
2) Toplama ve ayırma maliyetlerini belirlemeye yönelik bir madde göremedim. Karakterizasyon çalışmaları ile beraber bu toplamanın maliyeti nedir? ikili toplama neden yönetmeliğe dahil edillmiyor. emisyon iklim değişikliği sürdürülebilirlik konuşulan dünyada, bizler hala bütüncül çözümlere odaklanmıyoruz. Entegre atık yönetimi sadece lafta kalıyor.
3)TAT standartları ve kapasiteleri neye göre belirlendi. Sadece metrekare ile TAT ların standarları yükseliyor mu?. 200 metre kapalı alan yaparsa 3 dönüm araziye yönetmeliği sağladığı için 400 bin nufuslu belediye ile çalışabilecek mi? 1 adet pres makinası olarak dikey bir pres koyarak lisans alınamaz mı? Standartlar daha detaylı ve yapılacak işe uygun olarak belirlenmelidir.
4)Döngüsel ekonomi kavramını yönetmelikte görmek sevindirdi ancak tanımdan öteye gidememesi üzdü.
5)Ambalaj belgelendirme bedelleri için bir taban fiyat belirlenmesi konusunda çalışılması gerekmektedir derken bir baktım marketlerin satacağı poşetler için bir taban fiyat tarifesi yayınlanacakmış.
6) PS belgelendirme yapmazsa %10 artış ta kaldırılmış. Bu madde ile amacın ne olduğunu anlamış değilim.
7) 3 tipte ayırma tesisi tanımı var ancak sadece birinci tipte 1 adet çevre mühendisliği mesleğinden çevre görevlisi deniyor. diğer tiplerde herhangi çevre görevlisi çalışabiliyor.

Daha yazılacak çok konu var ancak çok uzun olunca okumuyor kimse..

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
“Bana göre” ülkemizdeki en önemli Mühendislik problemleri :
- maliyet analizlerini detaylı olarak ortaya çıkaracak pilot tesislerin/uygulamaların yeterince olmaması
- var ise de, verilerin diğer kurumlarla paylaşılmaması,
- Bakanlığın hiçbir icraat görevi kabul etmemesi ve koordinasyon yapmaması, uygulamaların tecrübesiz belediyelere bırakılması.
 
bedelli bedelsiz ibareleri yok. herkes atıkları satacak. çok acemice hazırlanmış bir yönetmelik. okudum , bir daha okudum yine okuyacağım. Ne sonuç çıkartmam gerektiğini anlamadım:) Türkiye ye yakışmadı.

@serhanmaden Mesela MADDE 23 tek yetki cama verilecektir. d,yor pagçev ve aged gibi kuruluşlar ne olacak? sınırlama yapılmış. çözüm odaklı değildir.
karmaşıklık çok var.
 
@Evrem Yeşil Pagçev tüm ambalaj türlerinde yetkili olduğu için onlar bir sıkıntı yaşamayacaktır. Bizimle ilgili olarakta tüm ambalaj türlerinde başvurumuzu yaptık. kısa sürede sonuçlanacağını düşünüyorum.
 
Merhaba iyi günler.
Çalışmış olduğum geri dönüşüm firması kendi logosunu üzerine baskı şeklinde big bag çuvallarıyla satış yapmak istiyor. Ben bu çuvallarla satış yapmış olduğum firma için belgelendirme yapmam gerekiyor mu? Hani ben oraya sattığımda orası başka yere sattığın ve bu firmanın logolu çuvalları bir yere atıldığında vs. belediye açısından sorun olacağı gibi bir şey söylendi. Hatta belli bir ceza kesme durumu söz konusu olacağını söylediler. Bu konu hakkında bilgi sahibi olan varsa paylaşırsa çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ediyorum.
 
@nur kara Piyasaya süren oluyorsunuz il müdürlüğünden ps kodu alcaksınız bir dilekçe ile ve her yıl ne kadar çuval aldığınızı ve piyasaya sürdüğünüzü sisteme gireceksiniz. eğer 3 ton üzerinde ise bir de belgelendirme yapmakla yükümlü olacaksınız.
 
Paylaşımınız için teşekkür ediyorum. Piyasaya sürülen ürünlerin bildirimi şubatta yapılıyormuş. o yüzdende Ocakta başvuruda bulunmamızın daha doğru olacağı sölendi. bu konuda da yardımcı olursanız sevinirim.
 
@nur kara şifre ve kod için dilekçenizi vermenizde fayda var. Piyasaya süren olarak bu koda sahip olmanız gerekir. bildirim yükümlülüğü dediğiniz gibi ancak bazı firmalar siz onlara satış yaparken piyasaya süren kodunuzu isteyebilir. ayrıca kod şifre işlemleri son ayda yogunluk olursa gözden kaçabilir.
 
Anladım peki son bir sorum daha olacak bu kod şifre sürecinde benim o çuvallarla satış gerçekleştirmem ne kadar doğru yani herhangi bir sorun olur mu satış yapılsa bile ben onların bildirimini şubatta yapcam ama oldu ki çuvallar o süreçte bir yere atıldı vs ne olur ?
 
Açıkçası bu yönetmeliğin daha doğrusu piyasaya süren toplama yükümlülüğünün geçerliliğinin günümüzde kalmadığını düşünmekteyim. Danışmanlar olarak biz firmalara bu durumu anlatamıyoruz. Anlatacak veriler yok elimizde, sebebine gelince firma yetkilileri hem benim atığımı bedelsiz alıp satarak para kazanacaklar hemde piyasaya sürdüğüm atığı toplatmak için para ödeyeceğim diyorlar. Geçmişe yönelik belgelendirme yapmayan firmaların tek seferde çıkan maliyetleri yüklü meblalar tutmakta. İşin ilginç yanı bu zamana kadar kimse bu yönetmelikten haberdar olmuyor biz danışmanlar durumu ifade edince de 'hadi canım sende' havasında cevaplar alıyoruz.

Şuanda çöpten dahi geri dönüşüm için atık toplandığı ve bu atığın ekonomik değeri (kimse çevre kirlenmesin diye toplamıyor gerçekçi olmak lazım) olduğu sürece yönetmelik sadece yasal bir yükümlülük olarak kalacaktır. Serhan bey siz bildiğim kadarıyla AGED yetkilendirilmiş kuruluşunun yetkilisiydiniz. Acaba Türkiye genelinde yada sadece İstanbul olabilir belgelendirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen kaç tane firma olduğuna dair bir araştırma yaptınız mı?
 
@Arif Öztürk Belgelendirme konusunda net bir araştırma olmamakla birlikte firma sayısı olarak değil ama tonaj olarak piyasaya sürülen atıkların Yüzde 80 civarında sisteme dahil edildiği söyleniyor. Tabi burda 3 ton muafiyeti konusunda istismarlar olabilir. Ayrıca sistem piyasaya süren beyanına esas alıyor bu da birtakım suistimalleri beraberinde getirmektedir.

Bedelli bedelsiz konusunda kendi düşüncemi soruyorsanız bir malın değeri varsa bence atık olmaktan çıkar.
 
Tüm vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür ediyorum.

Başka bir konuyla ilgili bir şey daha sormak istiyorum :)
Çalışmış olduğum firma osgb deki firmalarla görüşmek istiyor fakat bizim belediye ile anlaşmamız yok. Bunun bir sınırlaması var mıdır yada nasıl oluyor yardımcı olursanız çok sevinirim
 
@Camaika2018

30 Haziran 2018 tarihine kadar yapılmış ve sözleşmenin sisteme yüklenmiş olması gerek. Bu tarihten sonra yapsanız da, sisteme yüklenmeyecek.
 
Üst