• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj atıkları kontrolü yönetmeliği taslağı 2016

  • Konuyu başlatan Silinmiş üye 27287
  • Başlangıç tarihi
arkadaşlar,

yönetmeliğin eleştiriyoruz fakat neden bu şekilde çıktığınada bakmamız lazım,

2014 yılıyla beraber tüm tat firmları lisanssız firmaları yok etmek için denetlenme olmasını istediler. fakat düşünemedikleri konu lisansız firmaların kayıt adres v,b durumları olmadığı için yine lisanslıların denetleneceğiydi. denetleme sonucunda belgelendirme usulsuzlukleri çıktı, bunların nekadarından bilginiz var bilmiyorum, birçok firma ceza aldı. Sonrasında fatura bazlı denetlemeler başladı, naylon faturalar çıktı ambalaj olmayalanların ambalaj şeklinde bildirilmesi çıktı hasbel kader lisans almış fakat ne ayırma bandı var nede fiziksel şartlar uygun daha neler neler, bunun üzerine bakanlıkta oluşan kanı bu işi Tat firmaları (geçmişin hurdacıları) yapamıyor düzeni değiştirmemiz lazım diye oluştu.

şuanki düşünceleri ikili sisteme geçmek yani (çöp&ambalaj) kaynakta ayrı biriktirme, bu işi çöp firmalarına devretmeyi düşünüyorlar, tat firmalarıda onlara hizmet veren taşeron ayrıştırma tesisleri olacak. temel husus bu.

tabiki yanlış çok havada kalan husular var ama bunu bu noktaya getiren TAT tesisleri yani hurdacılar.

bu arada size katıldığım konuda çevre mühendisi ibaresi hiç bir yerde geçmiyor, ne geri dönüşümde nede ayrıştırmada asıl sorulması gereken soru da bu bence bizler için.
bilginize,
 
@Hilmi.K
Haksız kazanç sağlayan , işini kurala göre yapmayan firmalar kapatılsın , denetlensin buna evet fakat sizce bu şekilde toplama etkin bir şekilde yapılabilecek mi ? Bana sorarsanız ambalaj atıklarının ayrı toplanması konusunda geriye gideceğiz.
 
arkadaşlar,

bu konu şimdi taslak yayınlanınca sizlerin önüne geldi fakat ben son 3 ayda 3 kere Ankara ya gittim. birebir görüştüm. firma temsilcisi olarak halen görüşüyoruz.

bu yönetmeliğin böle çıkacağını zaten tahmin edebiliyorduk, halende daha görüşlerimizi önerilerimizi bildiriyoruz. benim size anlattıklarım veya sölediklerim benim önerilerim değil bakanlığın konuya bakışı şeklinde. sizler birbirinize böle olmaz şöle olmaz diyosunuzya ben size onların bakış açısını söyliyorum.

tabi başka seneryolarda var aklıma gelen istanbula yapılan çöp entegre tesisleri iş yapmıyor, değerli malzemler çöpe karışşısın bundan dolayı da ihaleler açılsın olabilir. veya zaten bakanlıktakilerin sürekli ifade ettikleri çöp işi ne güzel yürüyor amablajda böle yürümeli deyip ambalajlarıda çöp firması alsın.

bu arada arkadaşlar sokak toplayıcısı bu işin sebebi değil sonucu değerli malzemeler çöpe gittiği sürece sokak toplayıcısıda olacak. belkide çöp firmaları iki arabayla gidecek konteynıra ambalajlar bir araca çöpler diğer araca olacak. daha bir çok senoryo yazılabilir.

ayrıca ikili cevap vermeye karşıyım sizce daha iyi mi olacak, şöle böle taraf gir konuşmalara girmessek menuniyet duyarım. bazı arkadaşlar diyorya oturdukları yerden yönetmelik yazıyorlar, yani bence kişileri eleştirirkende bu geçerli olmalı kimin nelerle ugraştığını bilmeden sırf otuduğun yerden yorumlamak ne kadar doğru.

ben size olayların çıkış sebeblerini iç yüzünü ifade ediyorum. doğru yanlış görecelidir. ki biliyosunuz ki burası Türkiye yaptım oldu derler olur biter.
 
Aslında ben ikili tartışmaya girmek niyetinde değildim , beyin fırtınası yaptığımızı düşünüyorum sadece. Çünkü itham ettiğiniz firmalardan birinde çalışıyorum bunu TAT lar istedi dediniz ben de cevap verdim. Ancak bu nezaketinizden ötürü size bir daha cevap vereceğimi de sanmam. @Hilmi.K
 
arkadaşlar,

ne sizi itham ediyorum nede firmanızı bilgi sahibi olmak istiyosanız patronunuza benim anlattıklarımı sorun oda size bunları anlatacaktır.

bunu tatlar istedi çünkü denetleme talepleri vardı, antalyada da ankarada da tüdam olarakta hep denetleme talebinde oldular, sonucuda ne yazık ki bu şeekilde oldu. Benim bahsettiğim yorum değil merak edeenler için neden böle sonuç doğurdu bu. ayrıca körü körüne firma savunmayıda doğal karşılamıyorum. burası çevre mühendisler için kurulmuş siteyse burda firma savaşgarlığı yapmak yerine çevre mühendislerinin problemlerini dile getirmek daha doğru.

yukarıda da bahsettiğim gibi burdaki meslektaşlarımızı asıl ilgilendiren konu çevre mühendislerinin tat ve gdt lerde çalışma zorunluluğunun kalkmış olması, bu konuya yoğunlaşmanız gereğini tavsiye ederim.

bu arada bir konuyuda açıklayım ben çevre mühendisliği yapmıyorum. ama bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın demekte istemiyorum.

bilgilerinize,
 
Tat ta çalıştığım için bu kadar tepkiliyim çünkü bu taslak ile işimden olabilirim. Acaba ben burada firma taraftarlığı mı yapıyorum yoksa Çevre Mühendisi olarak haklarımızın yenmesinden mi bahsediyorum.Eleştirirken dönüp bir bakın , Taslak ile ilgili genel görüşüme. Siz Çevre Mühendisliği yapmadığınız için taraf tutamazsınız bu durumda normal.
 
Lisanslı TAT firmaları bu denetimi istedi, bu doğru. Denetim sonrası Bakanlık toplayıcılardan atık alımını yasaklayınca isyan ettiler. Bakanlık Nisanda durum düzelecek dediler ve sonuç bu taslak. Aralık ayından günümüze kadar geçen süreçte yapılan görüşmelerde, Lisanslı TAT'lar Çevre Mühendisini boşuna çalıştırıyorum yaptığı sadece bildirim bunu danışman tutarak halledebilirim, muhasebecim ondan daha çok işime yarıyor gibi isteklerde bulunmuş olabilir. Danışman firmalar bu konuyu kesin desteklemiştir, çünkü onların işine gelecek ve onlar bakanlıkla daha içli dışlı. TAT firmasında çalıştım bu tür isteklerden ve piyasadan haberim var.

Şimdi bize düşen patronların yaptığı gibi bakanlığa isyan etmemiz. Bu konu da odalara veya odamıza düşüyor.

Benim fikrim bu, yanlış olabilir.
 
Her şey para tuzagı idi demek ki Antep ayağa kalktı sokak toplayıcılarından dolayı firmalara ceza geldi ne olacak o cezalar şimdi ayrıca çevre görevlileri için o kadar paralar harcandı o ne olacak ayrıca biz buradan para kazanıyoraun çevre mühendisi atık beyanı yapamayacaksa kim yapacak böyle saçmalık mı olur anlamadım ben

Toplanıp odamıza bunu bildirelim ve odamız da bir şşe yarasın artık
 
Arkadaşlar ''Aşağıdaki tip tesislerin teknik kriterleri ve uygunluk değerlendirmesine ilişkin esaslar Bakanlıkça ayrıca belirlenir'' denmiş. Demekki bakanlık tatlar için teknik kriterler belirliyor. Ve bizi de o kısma entegre edecek diye düşünüyorum. Tabi iyimser de düşünüyor olabilirim. Bilmem siz ne dersiniz.
 
@Serhat Mehmet Kar
Bu konuyu acaba göz ardı mı ettiler yoksa TAT lar sanayı kaynaklı atıklardan belgeleme yapmasınlar diye mi yapıldı bilemiyorum. Ama yıllardır söylenen bir durum TAT ların sanayiye daha çok yöneldiği ve konut, iş yeri vs.. gibi atığın daha az çıktığı yerleri göz ardı ettiği. sanayiden toplanan atıkların belgelendirmede kullanılması istenmiyor.

@Gülin Ç.

Yönetmelik gerçekten yüzeysel kalmış sanki Ambalaj Atığı Yönetmeliği İlk defa çıkmış gibi hissettim. Bazı işverenlere gerçekten güb doğar. sürekli söyledikleri "benim mühendise ihtiyacım yok bu işleri başkası da yapar" çok şükür ben çalıştığım yerlerde böyle bir durumla karşılaşmadım fakat özellikle herhangi bir belediye ile çalışmayan firmalar da işveren muhasebecisini bildirim işlerini yaptırabilir.

@Meryem GÜNGÖR

Kantar zorunluluğu, Kamera kayırlarının incelenmesi.....Biri Bizi Gözetliyor durumu mevcut


sonuç olarak herkes bakanlığına görüşlerini bildirmeli. Odalarımızla görüşüp hemen bir toplantı düzenlemeli ve mühendis arkadaşların görüşleri toplanarak gönderilmeli. şahsi olarak ta yapılmalı ki daha çok ses getirsin. Bakanlık memurları ile bu tarz konuşmalar yapıldığında şunu belirtmişlerdi taslak yayınlıyoruz görüş bildirilmiyor diye. boş durmayalım arkadaşlar bu meslek bizim emeğimiz çok. TAT ve GDT lere yıllarını veren arkadaşlar var. Bizim görüşlerimiz önemli
 
çevre mühendislerinin çilesi ne zaman bitecek ? ne zaman sıkıntısız bir şekilde mesleğimizi yapacağız? çevre mühendisi ataması zaten yok ? çalışma alanlarımızı daraltıyorlar ? illa bir danışmanlık firmasında mı çalışacağız ? birlik olalım arkadaşlar bimere odalara bakanlığa şikayet yazıları yazalım . ne yapmak gerekiyorsaa yapalım !
 
Zaten sürüncemede olan mesleğimizi iyice ayaklar altına alıyorlar, çevre danışmanlık firmalarının yan alternatifi olan tat larda çalışmayı da elimizden alırlarsa geriye pek bir şey kalmayacak. üniversitelerde yığınla kat be kat artan kontenjanla ve mezun olacak mühendisler ne yapacak ? Madem iş alanı oluşturulmak istenmiyor bu mesleğe kapatın bölümü. Kamuda alım zaten çok komik rakamlar, özel sektör dede iyice sekteye uğratacaklar bizi. Arkadaşlar yönetmelik taslak halindeyken tepkimizi dile getirmemiz lazım.
 
Arkadaşlar biz varken bile bu kadar sıkıntı yaşanıyorken bu sektörde bizsiz ne yapacaklar ?. Bakanlığın bunu göze alabilmesine inanamıyorum. Ben görüş bildirdim. Herkes yazsın...
 
Üst