• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj Atıkları ve Tahlikesiz Atıklar

Ece Nur Yeşil

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Ocak 2017
Firma
NOVA TMGDK
Ambalaj atıkları kontrol yönetmeliğini ve bazı tehlikesiz atıkların geri kazanımı tebliğini satır satır okudum buna atık yönetimi yönetmeliği de dahil .üretimden kaynaklı olanlar ambalaj normal kurumsal personel kaynaklı olanlar tehlikesiz atık oluyor.Peki neden hastanelerde ofisten kaynaklı çıkan atıklar ambalaj değerlendiriliyor. Ya da hem ambalaj hem de tehlikesiz atıkların belirtilmesi isteniyor atik alaninda ?Ayrıca tehlikesiz atık dediğimiz şeyde zaten bizim hurda harici olanlar ambalaj değil mi ?. bu konuda beni aydınlatırsanız gerçekten çok sevinirim.
 
kağıt ve karton tehlikesiz atıktan sayılıyor buna karşılık ürünün paketlenmesi taşınması ve üreticiye ulaşması sırasında kullanılan ve ürünün son kullanıcıya ulaştığında işlevi biten kartonlar ambalaj dediğimiz kısma giriyor ve ayrı yönetmeliği var. hangi mantıkla karton tehlikesizken ambalaj tehlikeli dersen bunun pek mantığı yok ama ambalajlarda kontamine olma olayı olabiliyor. Bu yüzden ambalaj toplama ayırma ve geri dönüşümü iki ayrı lisans gerektiriyor.
 
@Ahmet Doğan benimde bildiğim bu ama anlam veremediğim hastaneler için atık alanında bulunan ambalaj kodlarının 15 li istenmesi ve ayrıca da tehlikesiz atık alanida oluşturulması.Bu konuda bir fikriniz var mı acaba ? Ve benden atık beyanında 2 tür olarak beyan etmemi istedi 20 li ve 15 li kod olarak
 
birisi kağıt ve karton diğeri ambalaj atığı kodu çünkü :) karton her zaman ambalaj değildir. Mukavva da kartondur mesela. evet hastanelerde atık alanı oluşturulur. Enfekte atıklar (yara bandı, sargı, boğaz çubuğu vs) ameliyat artıkları, kesici delici aletler (iğne neşter) kontamine ve kontamine olmamış atıklar vs hepsi ayrı ayrı toplanır.
 
@Ahmet Doğan teşekkür ederim tıbbi atık alanı evsel atık alanı ambalaj atık alanı oluşturuluyor ayrıca Tehlikesiz atık alanı isteniyor. Ancak ambalaj atığı tanımına sizinde anlattığınız tanıma göre hastaneden ayrılan ambalaj atıkları kodu uymamış oluyor anlatabildim mi anlayamadığım noktayı size :/
 
evet anlıyorum sizi :) onu artık içinde bulunduğunuz duruma göre siz çözeceksiniz. tavsiyem siz yine de ayırın. Hatta eğer geri dönüşüme önem veriyorsanız beyaz ve beyaz olmayan (kahverengi) kağıt ve kartonları da kendi içinde ayrı toplayın :)
 
@Greenday
Aslinda ambalaj atigi ibaresini kaldirip tehlikesiz atiklara eklense hicbir karisiklik olmayacak. Arkadaslarimizin dedigi gibi nakliye ya da satış icin yapilan kagit ve kartonlar ambalaj atığı. Proses sonucu olusan kagit ve kartonda ambalaj ama bazen il cevre bunu tehlikesiz atik olarak değerlendiriyor.
 
Merhabalar,

15'li kodlar ambalaj atığı olarak nitelendiriyor, 20'li kodlar ise tehlikesiz atıklar olarak nitelendirilmektedir. Geri kazanım tesislerine 20'li kodlar giderken 15'li kodlar hangi tesise gönderilmektedir. Geri kazanımdan sayılıyor ama GDT'ye gönderilmiyor. Bunu yorumlayabilir misiniz?
 
Son düzenleme:
Esra FatmaÜstad Merhaba,

Faaliyet sonucu oluşan ambalaj ve tehlikesiz atıklar toplama ayırma lisansı almış tesislere gönderilir. Bu tesisler de geri kazanım lisansına sahip firmalara gönderirler. Bazı istisnai durumlar var. Atık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin 5. maddesinin 4. fıkrasında şu ifade yer almaktadır;

(4) EK-1’de yer almadığı için toplama ayırma tesisine gönderilemeyen atıklar, ilgili mevzuata uygun olarak; ara depolama, geri kazanım veya bertaraf faaliyeti yapan atık işleme tesislerine gönderilir.

Ek-1 listesinde 15'li kodlar olan ambalaj atıkları bulunduğu için toplama ayırma lisansına sahip firmalara gönderilir. Bahsettiğimiz ek içerisinde bütün tehlikesiz atıklar bulunmamaktadır. Örnek vermek gerekirse; 16 01 03 ömrünü tamamlamış lastik atıklarını geri kazanım lisansına sahip firmalara gönderebilirsiniz. 20'li kodlara da örnek verelim. Belediyelerin sınırları içerisinde bulunan pazarlardan organik atıklar çıkmaktadır. Bu atıkları kompost geri kazanımı yapan firmalara gönderebilirsiniz.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Olgaç SürmelihindiKusura bakmayın şundan dolayı tekrar soruyorum da şimdi aldığım bilgiye göre 6 milyon ton tat tesisi çıkışı var GDT'ye giren ise 2,5 milyon ton geriye kalan atıklar nereye gönderiliyor aslında bunu sormak istiyorum. Burada atıklar 15'li ve 20'li kağıt, karton, plastik atıkları. Yani aradaki 3,5 milyon nereye gidebilir?
 
Üst