• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj Atıkların Beyanı

Tuğba Coşkun

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Mart 2009
Firma
Serbest
Merhaba,
Şubat ayı Ambalaj atık beyanı yapılacak malumunuz.
Ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliği şu an taslak halinde ve netleşmedi son hali.Bu taslağa göre piyasaya sürenlerin TAT firmaları tarafından sisteme girişi mümkün olmayıp yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından veya belediye ile yapılan anlaşma ile türlü aktiviteler ve kaynakta ayrı toplama çalışmalarına katılacak ve ve sisteme girişi yapabilecek.

Hala yönetmelik taslak halinde iken Piyasaya sürenlerin TATlar ile anlaşma yapması mümkün. Pekii bu durumda piyasadan atıklarınızı toplatmak için firmanızın yetkilendirilmiş kurumla mı anlaşma yapması uygun yada TAT ile mi?

Yorumlarınızı bekliyorum..
 
Gökhan bey geri dönüşüm bölümünde konu açmayı deneyin belki arkadaşların gözünden kaçmıştır mesajınız.
 
Gökhan bey e önerim mühendislik hünerleri ve mantık doğrultusunda yapabilecek olması.Tam olarak ne için istediğinden yola çıkarak eğer işletme belgesi alımı gibi bir durum ise ilgili iş güvenliği uzmanlarının ilgi alanlarına giren bir durum.İzin lisans kapsamında ise okulda yaptığı projeler gibi yapabilir..
 
@tugbaco

Sağolun öneriniz için. Ben sadece hazır bi formatı var mı diye araştırma yapıyordum, o da yokmuş zaten. Kendim bi format bulup onu düzenliyorum.
 
Bildiğim kadarıyla yetkilendirilmiş kuruluşun fiyatları biraz yüksek onun için Belediyelerin toplama sistemine dahil olmak daha uygun gibi duruyor...
 


Merhaba,

Bir soru ileteyim.

AB şirketler grubuna bağlı çalışan A firması ve birkaç ay önce yeni kurulmuş B firması var.

B firmasına ambalaj atıkları için kullanıcı-adı şifre almayı planlıyorum ve 2012 beyan döneminde de beyanda bulunmak gerekecek haliyle.

Fakat şöyle bir sorun var: B firması üretime başlamış ve ürünlerini ambalajlayarak sevk ediyor olsa da, resmi olarak satın aldığı hiçbir ambalaj bulunmamakta. Çünkü ambalaj malzemeleri tamamen bedelsiz ve kayıt dışı olarak (faturasız, irsaliyesiz) A firması üzerinden B firmasına sevk ediliyor ve B firması bu malzeme ile ambalajlama yapıyor.

Bu durumda 2011 yılında faaliyete başlamış, fakat resmi olarak hiçbir ambalaj malzemesi satın almamış B firmasının beyanında nasıl bir yol izlemeliyim?
 


A firması kendimi üretiyor bu ambalajları.? kendi ürtiyorsa üretici kapsamına girecek. ya da A firması başka bi yerden aldıysa bunun beyanında da sıkıntı olacaktır.
 


A firması da başka bir PS. Ambalaj üreticisinden satın alıp kendi ürününü ambalajlıyor. Ama aynı zamanda B' nin ihtiyacı olan tüm ambalajı da herhangi bir belge olmadan B' ye gönderiyor.

Sıkıntı büyük :islik:

Kullanıcı kodu-şifre alacağız. Ama sonraki aşamada şunlardan birini yapmayı düşünüyorum:

* Ya 2011 yılını B firmasının sadece kağıt üzerinde kurulma tarihi olduğunu, pratikte bir ambalajlama-satış yapılmadığını iddia edip satın alınan ambalaj miktarını sıfır olarak bildireceğiz,

* Ya da B firmasının 2011 yılı içinde sembolik olarak bir-iki ton ambalaj malzemesi satın almasını sağlayıp, 2012 başındaki beyanları bu miktar üzerinden yapacağım.

Başka bir fikri olan var mı? :confused:
 


bence 2011 daha bitmiş değil.B firmasının direkt kendinin almasını sağlayın yasal olarak.çünkü A firmasının beyanında da sıkıntı yaşarsınız diye düşünüyorum.Birde merak ettiğim bu ambalajların üzerinde marka vs yokmu.?
 
Bana kalırsa A firmasından en azından irsaliye ile alın ve konuyu A firması ile görüşün.Sonuçta A firması arada kaynamayacaktır.Yani piyasaya süren sadece siz olmayacaksınız.Her kimden ambalaj çıkıyorsa çıksın hepsi bildirim yapmakla yükümlüdür.
Bir de siz bunu kanıtlayamazsınız çünkü hiç bir şekilde diğer üretici ile bağınız yok kağıt üzerinde.Sonuç olarak A firması satış yapmasa bile size bir belge vermeli.Ya da en son ihtimal A firması sizin ambalajlarınızı almayacak,siz o üreticiden satın alacaksınız.
Yönetim bu konuya çok sevinecek..:eek:ut:
Satın alma fikri pek cazip olmayacaktır o yüzden bu şartlar altında çevre il müd. ile görüşüp sadece irsaliye üzerinden alıp bildirim yükümlülüğünüzü yerine getirip getiremeyeceğinizi sorun bence.
Bir de Müjdat Bey,marka olması önemli değil,fason olarak çalışıldığı durumlarda bile bildirim yükümlülüğü var.
 
Müjdat, Tuğba, öneriler için teşekkürler.

Aslında aklıma gelen ilk fikir A' dan B' ye çok cüzi miktarlarda ya da bedelsiz faturalar kestirmek, o da olmazsa irsaliye kullanmaktı. Fakat A firması irsaliye ya da fatura kesmek istemiyor.

AB şirketler grubu ve her iki şirketin yöneticileri de bunda mutabıklar ve A firması da gelebilecek tüm cezaları göze almış durumda. O yüzden benim amacım hiç değilse yeni başlayan B firmasını doğru yola sokmak.

Ama B firması da 01.01.2012 tarihine kadar ambalaj mlz. için bir yatırım yapmak istemiyor. Bu yüzden ben B için dışarıdan belli miktarda ambalaj mlz. satın almayı (hiç değilse) ve gelecek beyanı bunun üzerinden yapmayı düşünüyorum.

Şirketlerin kararları dahilinde B için tek çıkış yolu bu sanki :mad:
 
@tunalper

Merhaba Alper Bey,

Kabaca anlatmak gerekirse, AB şirketler grubuna bağlı B firmasının Vergi numarası farklı ise (yüksek ihtimal) yeni kod numarası almalıdır. Bu kod numarası üzerinden bildirimlerini yapmalıdır. resmi gazeteyi eke koyarak geçmiş yıllara ait olan bölümlerin deaktif yapılması ve Piyasaya süren kod numarası il çevre ve şehircilik müd. istenmelidir. B ye ambalaj alımı ile alakalı her hangi bir fatura kesilmemiş veya hiç kesilmeyecekse (bu da biraz garip olur çünkü bu iki şirket ayrı ayrı kendi muhasebelerinden sorumludur)
1- AB şirketlerinin kod numarası üzerinden bildirim ve belgeleme yapılır. Fakat bir denetlemede B firmasının da ambalaj konusunda bildirimleri istenecektir. B ninde kod numarası olduğu için hiç beyan verilmemiş olacak ve 2872 nolu çevre kanununa göre hükmü uygulanacak.
2- AB den B şirketine ne kadar ambalaj gittiğinin miktarı hesaplanacak B ek-5 lerini bu miktara göre dolduracak.

Tercih sizin . iyi çalışmalar.
 
Yeni yönetmeliğe göre biri tedarikçi, diğeri piyasaya süren durumda olacak. Tedarikçi,Ek-6’da yer alan Ambalaj Tedarikçisi Müracaat Formunu doldurması lazım; Piyasaya süren de Ek-5’te yer alan Piyasaya Süren Müracaat Formunu dolduracak fakat geriye dönük düzeltmeleri nasıl olur onu müdürlüğe sormanız bence en uygunu.
 
Üst