• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj atıklarında bedel ödeme şartı

deryaünlü

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Eylül 2011
Arkadaşlar merhaba, alışveriş merkezlerinden alınan ambalaj atıklarına herhangi bir bedel ödemek şartı arandığını söylediler il çevredende,yönetmelikte geçen bu madde neyi gösteriyor?

(2) Apartman, site yönetimleri, okullar, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, hastaneler, oteller, lokantalar, büfeler, şehirlerarası otobüs terminalleri, demiryolu istasyonları, limanlar, sağlık kuruluşları, spor kompleksleri, marketler, satış noktaları, iş ve alışveriş merkezleri, stadyumlar gibi ambalaj atığının oluştuğu benzeri yerler, ambalaj atıklarını, oluştuğu noktada belediyenin toplama sistemine bedelsiz vermekle yükümlüdür.
 
@deryaünlü


En son yönetmeliğe göre satış noktaları ve alışveriş merkezleri belediyenin toplama sistemine bedelsiz vermek zorunda değildir.

Resmi Gazete Tarihi: 24.08.2011 Resmi Gazete Sayısı: 28035
Madde 5

d) Ambalaj atığı üreticileri, ambalaj atıklarını, bağlı bulundukları belediyenin ambalaj atıkları yönetim planına uygun olarak, diğer atıklardan ayrı biriktirmek ve belediyenin toplama sistemine bedelsiz vermekle yükümlüdür. Ancak, organize sanayi bölgeleri yönetimleri, organize sanayi bölgeleri bünyesinde yer alan sanayi işletmeleri ve diğer sanayi işletmeleri, satış noktaları ve alışveriş merkezleri, belediyenin yönetim sistemi dışında kalan sivil hava ulaşımına açık hava alanları ile bu hava alanları bünyesinde yer alan tüm tesisler, belediye mücavir alan sınırları dışında kalan ambalaj atığı üreticileri 23 üncü maddede belirtilen şartları sağlamaları durumunda, oluşan ambalaj atıklarını çevre lisanslı/geçici faaliyet belgeli toplama ayırma tesisine veya belediyenin toplama sistemine bedelsiz şartı aranmaksızın verebilirler.

Satış noktası: Toptan ve/veya perakende olarak ambalajlı ürünlerin satışını yapan iki yüz metrekareden büyük kapalı alana sahip mağaza, market, süpermarket, hipermarket ve benzeri satış yerlerini,
 
peki burada bir çelişki yok mu, yönetmelikte yazan yukarıdaki maddedede direk olarak satış noktaları bedelsiz vermekle yükümlü demektedir Fatma Hanım,sizin yazdığınız maddede geçen, 23.maddede belirtilen şartları sağlamaları durumunda cümlesini kullanmış fakat buarada sağlanacak bir durum yok,açık açık her yeri ayrı olarak değerlendirilmiş...
 
derya hanım sizin verdiğiniz bilgiyi barındıran yönetmelik yürürlükten kaldırıldı. şu anki uygulama fatmaozgun'un dediği gibidir. siz yeni yönetmeliği elde edip bir okuyun.

Resmi Gazete Tarihi: 24.08.2011 Resmi Gazete Sayısı: 28035
 
Resmi Gazete Tarihi: 24.08.2011 Resmi Gazete Sayısı: 28035 AAKY,

ALTINCI BÖLÜM

Ambalaj Atıklarının Kaynağında Ayrı Toplanması
Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı biriktirilmesi

(2) Apartman, site yönetimleri, okullar, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, hastaneler, oteller, lokantalar, büfeler, şehirlerarası otobüs terminalleri, demiryolu istasyonları, limanlar, sağlık kuruluşları, spor kompleksleri, marketler, satış noktaları, iş ve alışveriş merkezleri, stadyumlar gibi ambalaj atığının oluştuğu benzeri yerler, ambalaj atıklarını, oluştuğu noktada belediyenin toplama sistemine bedelsiz vermekle yükümlüdür.

(4) Geri kazanılabilir ambalaj ve ambalaj dışı atıkların üreticisi tarafından getirilip bırakılacağı, teknik ve idari detayları Bakanlık tarafından belirlenecek getirme merkezi oluşturan satış noktaları ve alışveriş merkezleri ayrı biriktirilen ambalaj atıklarını oluştuğu noktada çevre lisanslı/geçici faaliyet belgeli toplama ayırma tesislerine veya istemeleri halinde belediyenin toplama sistemine bedelsiz şartı aranmaksızın verirler.


Aynı yönetmeliğin farklı bendlerinde farklı ifadeler var ama 4. bendde geçen Bakanlık tarafından belirlenecek getirme merkezi oluşturan ifadesi ile ne denmek isteniyor?
 
satış noktaları ve alışveriş merkezleri bakanlığın belirleyeceği şartlarda getirme merkezi oluşturursa bedelsiz şartı aranmaksızın istediği yere (lisanslı olsun yeter) verebilir diyor.gayet net arkadaşlar.net olmayan sadece getirme merkezinin teknik ve idari detayı.ilerleyen zamanlarda bununla ilgili tebliğ vb bişey kesin çıkartılacaktır.ülkemizde bu getirme merkezini oluşturabilecek 2-3 ismi duyulumuş marketler zinciri var diğerleri yine aynı şekilde devam eder.zaten baktığımızda satış noktalarında ve alışveriş merkezlerinde ayrı biriktirme noktalarının ya da konteyner olması gerekiyor.(eski yönetmeliktede vardı).bunu her market ya da satış noktası oluşturabiliyormuydu.? tabiki hayır..bir çok yerin bundan haberi bile yok..yani bir satış noktasına ruhsat aşamasında bu zorunluluk getirilse belki yönetmeliğin bu noktalar için uygulanması çok daha kolay olurdu.
 
Üst