• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 2017

Ben tat firmasında çalışıyorum geçenlerde denetime tabii olduk ve kapasite raporumuzun değiştirilmesi söylendi eski kapasite raporunda ton/yıl yazıyor ve bunu m3/gün şeklinde yapacaksın dediler ancak kapasitedeki 400 ton/ yıl simdi ben günlük olarak 400 m3/gün olarak mı değiştirmem gerek eğer öyle değilsede neyi baz alıpta kapasite mi belirlemem gerek anlamış değilim toplam alanımızda 1083 m2 büyük ihtimal 3.tip tesisiz ama bu kapasite hesabını nasıl yapmam gerek?
 
@Seren Doğan
Merhaba

ticaret ve sanayi odaları yapacaktır. 400 ton /yıl direk 400 m3/gün olmaz .400 tonu m3 e çevirmek gerekir. Hangi malzeme cinsi hangi tonaj orası ticaret odası hesaplaması gerekir. Başka türlü olmaz.
 
@mahsunGS
@adagnr
@gyogunlu

Günlük 8 saat üzerinden hesapladım yaklaşık olarak.

Yönetmelikte bununla ilgili bir kısıtlama yok aktarma istasyonu ile başka illere hizmet vermenizde bir sıkıntı gözükmüyor bu noktada sadece il müdürlükleri sorun çıkarabilir..
 
@Evrem Yeşil

merhaba @Evrem Yeşil . Bizim üye olduğumuz kuruluş esnaf ve sanatkarlar odası. Kapasite raporunu yenilerken kapasite raporunu veren yerde mi yeniliyoruz yoksa kapasite raporunu ticaret ve sanayi odasına üye olup oradan mı çıkaracağız. Esnaf ve sanatkarlar odasından güncel kapasitemizi alsak problem olur mu ?
 
il müdürlüğü artık esnaf ve sanatkarlardan alınmıyor biliyorsunuzdur dedi, araya laf kaynadı netlik kazandıramadım. Bu konuşma dün geçti aramızda o yüzden. Bununla ilgili herhangi bir yazılı açıklama var mı acaba ?bulamadım
 
Arkadaşlar metreküp hesabını deneme yoluyla veya her firma kendi hesaplayıp yapamaz. Buna muhakkak bakanlık el atmalı ve metreküp başına ortalama bir kg belirlenmelidir. Bugün şehrimizdeki il çevre her firmaya yazı gönderdi ve şubat sonuna kadar kapasite raporunun güncellenmesini istedi. Ama neye göre belirleneceğini sorunca Ticaret Sanayi Odası halleder diyolar. Ticaret Sanayi odasının durumdan haberi yok malesef. Kendimize göre hesaplarız diyor. Bazı arkadaşları gördüm burada ve çok şaşırdım 1 metreküp için 960 kg hesabına göre gidiyorlar. 1.tip bir tesis olmak için 1920 ton/gün atık işlemek lazım. O arkadaşlar hangi ülkede atık topluyorlar merak ediyorum. Ben çalıştığım belediyerde toplamam gerekenin %40'ını anca topluyorum. Oluşandan fazla atık toplayacaz herhalde :) Nasıl daha iyi atık toplayalım diye mi düşünelim yoksa bakanlık ne zaman ne değiştirecek diye korkudan bekleyelim mi anlamadım. Allah bizlere güç kuvvet versin...
 
Arkadaşlar merhaba,

Ambalaj Atıkları Yönetmeliğindeki 1.2.3. tip tesisler için ayırma kapasitesinden kasıt olarak neyi belirleyeceğiz ki mesela son haldeki balyalanmış atıkların yoğunlukları ile ayırma işlemi sonrası preslenmemiş haldeki atıkların ki farklı olacak m3 hesabında neyi baz alıyorlar?
 
m^3 ayrıstırma kapasitesi ile alakalı bır durum . şöyleki en az 100 m^3 saglamasan dahi utopık hesaplama yapıp en az 100m^3 bulup tıp 3 olarak belırlemektek gerekir.
önemli olan tesisteki ayıklama bant sıstemınin gelen malzemeyı hangı zaman aralıgında ne kadar ayrıstırabılır. bu da ayıklama bant sıstemının kapasitesi demektir.
bantın uzunlugu banttakı atıgın hızı ve atıgın yukseklıgı durumuna göre ayrıstırma kapasıtesını bulmak demektır..

aslında m^3 / gün tesise gelen cıkan atık degıl de ayıklama bant sıstemının kapasıtesı demektır tesıse gunde 500 kg ambalaj gelse dahı bant sıstemının pres sıstemının ayrıstırma kapasitesi yuksek ıse bır problem yok demektır..

---- Otomatik olarak birleştirilen çoklu mesaj ----

1 tıp tesısler ıcın tesıse gelen : 1920 ton/gün ayırstırıp presleyıp göndermelıdır anlamında bu kapastıede en az 2000 m^3 kapasitelidir sonucu cıkar . ama tesise o malzemının gelıp gelmemısı onemlı degıl geldıgı zaman maxımum ayrıstırsın manasında. 1 tıp sayılması ıcın gunde 100 ton malzeme de gelebılr . yeterkı ayrıstırma sıstemının kapasıtesı 2000m^3 /gun olsun kı tıp krıtelerını saglasın .

---- Otomatik olarak birleştirilen çoklu mesaj ----

1 tıp tesısler ıcın tesıse gelen : 1920 ton/gün ayırstırıp presleyıp göndermelıdır anlamında bu kapastıede en az 2000 m^3 kapasitelidir sonucu cıkar . ama tesise o malzemının gelıp gelmemısı onemlı degıl geldıgı zaman maxımum ayrıstırsın manasında. 1 tıp sayılması ıcın gunde 100 ton malzeme de gelebılr . yeterkı ayrıstırma sıstemının kapasıtesı 200
 
@alisaka

Ali Bey söylediklerinizin bir kısmına katılıyorum yalnız şu son kısmıyla ilgili kendi fikrimi belirtmek istiyorum.
Çevre mühendisliği en az bir doktor kadar ve hatta daha değerli nitekim kansere yakalandıktan sonra tedavi edilen hastaların oranı belli. ayrıca
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
burada çevre felaketlerinin insan sağlığı üzerindeki etkisi gayet net.
söylemek istediğim şey şu çevre mühendisliğinin değerini bizler yani bu nesil artıracağız. bunu şu anda yapmakta olduğumuz işlerle ortaya koyabiliriz.
ve hatta bunun için çevre mühendisleri odası ile bir araya gelebiliriz. değişim için en yakın çevremizden başlamak zorundayız. neticede kimse bir doktora hiç bir şey bilmiyor yeni mezun diye asgari ücret teklif etmiyor. çünkü doktorlarımıza saygı duyuyoruz. bizlerde saygıyı hak ediyoruz.
 
@gyogunlu 1920ton/günden 2000m3/gün e nasıl geçiliyor basit bi formül yazar mısınız?29 ton/gün olmalı ki oda şöyle 29000kg/sa*8sa/gün*0.85 verim*0.01m3/kg değil mi:2000m3/gün yapıyor

---- Otomatik olarak birleştirilen çoklu mesaj ----

lütfen arkadaşlar nasıl yapıldığı konusunda fikir yazabilir mi?28.02 tarihi son imiş
 
@dilek kaya

Verim vs. hesaplamanıza gerek yok bence çünkü kapasite raporunda zaten yıllık üretim miktarlarında hepsi kg cinsinden hesaplanmış halidir siz sadece atık yoğunluğuyla böleceksiniz m3/gün cinsine çevireceksiniz. Yoğunluk olarak ta 40 kg/m3 alınabilir denmişti ama siz kendiniz her atık grubu için tartım işlemi yaparak birim hacmini çıkarabilirsiniz veya literatür bilgilerini kullanın.
 
Formülüze etseniz nasıl olacağını @insomnia nasıl yapılacağını karışık için ayırma kapasitesi olacağı için diğer atıklar için ayrı bir kapasite hesaplayacak mıyız?
 
@dilek kaya

Mesela bizim bir tesisimiz için 7.000.000 kg/yıl atık kağıt karton olarak kapasite raporumuzda yazan

7.000.000 kg/yıl /300 gün/yıl / 40 kg/m3 = 583 m3/gün olarak aldık.

Bakanlık bu konuda resmi bir açıklama yapmadığı sürece bu hacim kısmı muallakta kalacak.
 
Bizim TAT araçlarında bir analiz yaptım hesaplamalarda kolaylık olsun diye . bizim araçlar 4 m3 ve ortalama olarak 2 ton geliyor(bu da 1 m3 = 500 kg ve bununda ucu açık) Araçların sıkıştırma kapasiteleri farklıdır tabı ki . kimi sıkıştırmasını iyi yaparken kimi araçlar bu değere çıkamaz . Ben il müdürlüğüne sorduğum da Ticaret odasındaki makina mühendisi halleder denildi.Kapasite raporunu yenilemek tamam(1 2 3 tip olabilirliğine göre illa ki alınır) da faturaları da mı m3 olarak yapacağız? sonuçta ayrıştırma sonucu çıkan atık .Yoksa kg olarak yazmaya devam mı edeceğiz ?bu konuda yardımcı olabilecek var mı
 
Arkadaşlar matematiksel eşiklik kullanarak düz mantık olarak 1 m3=960 kg'dır diyerek kapasite hesaplamaya girmeyiniz. Bakanlık ya bir standart belirleyecek metreküp başına ağırlık olarak yada her firma mevcut kapasite raporundaki rakamlara göre hesap edecek. Bunu da ticaret odasından gelen görevliyle beraber herhangi bir hacmi belli bir kafes veya konteyner içine karışık ambalaj koyarak tartılacak ve kapasite raporundaki rakamlarla işlem yapılarak istenen kapasite bulunacak. Ama bu durum presleme kapasitesinizi ayıklamayla eşdeğer tutmak demek oluyor. Bu durumda doğru görülür mü bilmiyoruz. 40kg/ m3 preslenmemiş kağıt için makinenin kapasitesi ise balya pres makinesi üreticeleri tarafından belirlenmiş bir rakamdır. Bakanlığın bizlerden istediği ayıklama kapasitesidir yani ayıklama bandından geçebilecek atık kapasitedir. Burada işçilerin ayıklama potansiyeli devreye girecek ama nasıl olacak bilmiyoruz.​
 
kapasite raporları gelen atık üzerinden mi yapılıyor. yoksa preslenmiş ayrıştırılan atık üzerinden mi? eğer preslenmiş atık üzerinden ise presle oluşturulan balya üzerinden yoğunluk hesabı yapıp işlenen atığın yıllık kütlesinden hacime geçicem. sizce nasıl olur. çöp arabasına göre demiş bazı arkadaşlar eğer kapasite raporu tesise gelen atık üzerinden oluşturuluyorsa buda mantıklı tabi.

ama çalıştığım tesisin kapasite raporu preslenen atık üzerinden hesaplanmış.
 
@S. GÖÇ


Ayrıştırma miktarına göre kapasite raporu verildi bize. Genel olarak öyle olması lazım. Maksimum ayrıştırma miktarı hesaplanacak. Bunu da makine mühendisi gelip makinaların günlük ve yıllık olarak günde 8 saat çalışma süresini baz alarak kapasite belirleyecek. Belirlenmiş olan kapasite raporunu il müdürlüğü sistemde güncellediği zaman sistem sizi hangi sınıftaysanız ona atıyacak. Benim kafama takılan faturaları kg bazında mı yazacağız yoksa onlar da mı değişecek ?
 
Üst