• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliği 24.08.2011

Cevap: Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 24.08.2011

@ercnxx

Evet işin bir de bu boyutu var.Yönetmelikte atık üreticisine görevler de yüklenmiş.Ücretlendirme konusu yeni bir konu..Onda nasıl bir yol izlenecek bakalım..
 
Cevap: Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 24.08.2011

Arkadaşlar özellikle Belediyelerle anlaşmalı TAT, GDT firmalarında çalışanlar....
Bu yonetmeliğin Madde 5 inde belirtilen Madde 23 ün 3. ve 4. bendlerine baktığınızda özellikle satış noktaları (BİM, Migros, Carrefour vb.) Kendi sistemlerini kurdukları taktirde belediyenin sistemine vermek zorunda değil. bu da yıllar önce yürütülen sisteme dönüleceğinin açık kanıtıdır...
 
Cevap: Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 24.08.2011

Abdurrahman Bey,
kendi atıklarını depolayacak alanı olmayan yer birde getirme noktası mı yapacak?
 
Cevap: Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 24.08.2011

belediye ile sözleşme kalkıyormuş, e izinde lisans için istenilen uygunluk yazısı yerine il çevre ve şehircilik müd. den verilen yazı sisteme yüklenip lisans alınacakmış, bu doğrumudur.
 
Cevap: Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 24.08.2011

Şimdi organize sanayi bölgesi yönetimleri içerisinde bulunan katılımcılardan plastik, cam kağıt, metal vb. malzemeleri ayrı toplatıp daha sonra belli bir yerde bunları birleştirip toplayabilirmi. katılımcının ücretini verip kendisi lisanslı bir tesise kar payı koyarak devredebilirmi? ara toplama noktası oluşturabilirmi.
osb yönetimleri nasıl yararlanabilir.
 
Cevap: Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 24.08.2011

Way Arkadaş yaaaa. Bir deli kuyuya taş attı. 40 akıllı çıkaramadı sözü bu yönetmelik için söylenmiş olsa gerek. bu nedir ya?? hiç mi somut bir şey yada kesin bir ibare yer almaz yönetmelikte.
 
Cevap: Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 24.08.2011

Vaktimiz yönetmelikleri incelemekle geçecek neredeyse..Bence 'yönetmelik mühendisi' diye ya bölüm açsınlar ya da belge versinler (!)
 
Cevap: Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 24.08.2011

çok güzel olmuş osb leri bilmiyorum ama tahminen bizim gibidirler havaalanları başlı başlına bir kurum, yer, büyük yoğun, belediye ile verim sıfırdı.yönetmelikte bu hususların ayrılması doğru bir uygulama olacak.
 
Cevap: Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 24.08.2011

bizim firma tüm trakya minlerle çalıştı zamanında ....
bu sistemde bim siperiş olarak mağazalara getirdiği malı boşaltıp....yerine mağaza depolarında bulunan ve çevreye zararı olmadan depolanan ambalaj atıklarını yine aynı araca alıp merkez bir depoda topluyordu ve bu merkezdeki atıklarını bedelli olarak anlaştığı lisanslı bir firmaya satıyordu ki zamanında bu bizdik...
bu örnektende anlaşılacağı üzere bim bu sistemi il müdürlüklerine onaylatıyor...bu da getirme noktası olmuş oldu....
bu yönetmelikte bu gibi büyük firmalarında gönlü alındı gibi düşünüyorum...
 
Cevap: Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 24.08.2011

Satış noktalarının yükümlülükleri
MADDE 13 – (1) Satış noktaları;
a) Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanmasını sağlamak amacıyla, satış noktalarında tüketicilerin
rahatlıkla görebilecekleri yerlerde, tüketicilerin bilgilendirilmesi, atıkların ayrı toplanması ve türlerine göre tasnifinin
sağlanması için ambalaj atığı toplama noktaları oluşturmakla,
b) Kod numarası almamış olan piyasaya süren işletmeleri tespit ederek, il çevre ve şehircilik müdürlüğüne
bildirmekle, kod numarası almamış işletmelerin ürünlerini satmamakla ve bu konuda yetkilendirilmiş kuruluş ile
işbirliği yapmakla,
c) Poşet kullanımını en aza indirecek tedbirleri almakla, yapılan çalışmalarını her yıl Şubat ayı sonuna kadar il
çevre ve şehircilik müdürlüğüne bildirmekle,
ç) Satış noktalarında oluşan ve ambalaj atığı toplama noktalarında biriktirilen ambalaj atıklarını oluştukları
yerde, belediyenin sistemine geri kazanımını sağlamak üzere vermekle,
yükümlüdürler.

Ancak taşıma yapamaz, oluştuğu yerde değerlendirmek zorunda
 
Cevap: Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 24.08.2011

tamam haklısınız ama unutmayınki yönetmelik açık kapı bırakmış..bende sizin gibi düşünüyorum ama malesef işleyiş öyle değil bende inceledim büyük firmalar için açık kapı bırakılması düşündürücü....çelişki var bunu da kullanacaklardır
 
Cevap: Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 24.08.2011

(2) Apartman, site yönetimleri, okullar, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, hastaneler, oteller,
lokantalar, büfeler, şehirlerarası otobüs terminalleri, demiryolu istasyonları, limanlar, sağlık kuruluşları, spor
kompleksleri, marketler, satış noktaları, iş ve alışveriş merkezleri, stadyumlar gibi ambalaj atığının oluştuğu benzeri
yerler, ambalaj atıklarını, oluştuğu noktada belediyenin toplama sistemine bedelsiz vermekle yükümlüdür.
 
Cevap: Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 24.08.2011

burada beklenecek olan bakanlığın getirme merkezi tanımı. Bu tanımı bence marketlerin ana depolarının sağlayabileceği bir yapıda isteyecektir. Yoksa bu yönetmelik kendi içerisinde çelişir.
 
Cevap: Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 24.08.2011

@SINAVIMVAR
teşk evet ama ama .......adamlar alışmış bedavadan kzanmaya .... bide mühendise davranışlarını görseniz ....bakanlığın yerinde olsam birde mühendisslerin çalışma şartlarını düzenlerdim ( ne iş yapar ne iş yapmaz:)) )
1 mühendis çay getiremez
2-muhsabe ile uğraşmaz
3-şöförlük yapmaz
4-patronlara yalakalaık yapmaz
5-odası olmalı pc olmalı aracı ve şöförü olmalı
6-........ila ahir....
 
Cevap: Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 24.08.2011

bir de şu var ki;
satış noktaları depozitolu ürünlerin ambalajları için ayrı, depozitosuz ürünlerin ambalajları için ayrı toplama alanı kurması gerekecek.
 
Cevap: Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 24.08.2011

AMBALAJ ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ YENİLENDİ
ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER....
(24–08–2011)
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması ve geri dönüşümü konularını düzenleyen Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğini yeniledi. Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Resmi Gazete'de 24 Ağustos 2011 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin yayımlanmasıyla 24 Haziran 2007 tarihli Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.
Yeni yönetmelikle, ambalaj atığı üreticilerinin, ambalaj atıklarını, bağlı bulundukları belediyenin ambalaj atıkları yönetim planına uygun olarak, diğer atıklardan ayrı biriktirmek ve belediyenin toplama sistemine bedelsiz verme yükümlülüğü önceki yönetmelikteki gibi şekillendi.
Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yönetimleri, OSB bünyesindeki sanayi işletmeleri, diğer sanayi işletmeleri, satış noktaları ve alışveriş merkezleri, belediyenin yönetim sistemi dışında kalan sivil hava ulaşımına açık hava alanları ile bu hava alanları bünyesinde yer alan tüm tesisler, belediye mücavir alan sınırları dışında kalan ambalaj atığı üreticilerinin, yönetmeliğin getirdiği şartları sağlamaları durumunda, oluşan ambalaj atıklarını çevre lisanslı/geçici faaliyet belgeli toplama ayırma tesisine veya belediyenin toplama sistemine bedelsiz şartı aranmaksızın verebilmelerine imkan sağlandı.
Geçici faaliyet belgeli veya çevre lisanslı tesislerin, kişi veya kuruluşlar tarafından bu yönetmelikte tanımlanan sistem dışında toplanmış olan ambalaj atıklarını tesislerine almaları yasaklandı.
Yönetmeliğe göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, önceki yönetmelikten farklı olarak belgelendirme dosyalarında bulunması gereken bilgi ve belgeler, belgelendirme dosyalarının hazırlanmasında dikkat edilecek hususlara ait usul ve esaslar ile yetki verilecek kuruluşlarda aranacak diğer kurumsal, teknik ve mali özellikler ile buna ilişkin usul ve esasları belirleyecek. Ambalaj ve ambalaj atıklarına ait yıllık istatistikleri yayınlayacak.
İl Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri, ambalaj atığı aktarma merkezlerini kayıt altına alacak ve denetleyecek. Ayrıca il ve ilçe belediyeleri plan hazırlama yükümlülüklerinin yanı sıra belde belediyelerine ambalaj atığı yönetim planı hazırlama yükümlülüğü getirildi.

Ayrıca, ambalaj atığı yönetim planı kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların maliyetleri Belediyenin sözleşme yaptığı piyasaya sürenler veya yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından karşılanacak. Belediyeler, tercih etmeleri halinde, afetzedelerin acil barınma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapılacak evlerin imalatında hammadde ihtiyacını karşılamak üzere, Polietilenteraftalat (PET)ambalaj atıkları toplama yükümlülüğünü yapılacak sözleşme ile bir insani yardım ve hayır kuruluşu olan Türkiye Kızılay Derneğine devredebilecek. Ambalaj atıkları yönetim planı kapsamında toplanan ambalaj atıklarına ilişkin belgeleri düzenleme veya onaylama, belediyenin yönetim sistemi dışında kalan sivil hava ulaşımına açık hava alanları ile bu hava alanları bünyesinde yer alan tüm tesisleri kapsayacak şekilde, ilgili yönetimleri tarafından, ambalaj atığı yönetim planını hazırlama da belediyelerin görevleri arasında yer alıyor.

Yönetmelikle, piyasaya süren işletmelere ambalaj tedarik edenler de sisteme alınarak, bazı yükümlülükler öngörüldü. Buna göre, ambalaj üreticilerine; ambalaj atıklarını önleme ile ilgili tedbirleri alma yükümlülüğü getirildi. Piyasaya süren işletmelere piyasaya sürdükleri ambalajların toplanması amacıyla, depozito uygulaması yöntemi, belediye ile sözleşme yapılması, yetkilendirilmiş kuruluşa yetki devri yapılması gibi üç alternatif sunuldu.
Yönetmeliğe göre, yetkilendirilmiş kuruluşların temsiliyet payı yüzde 10'a düşürülecek, yetkilendirilmiş kuruluşun süresi 5 yıl olacak. Yetkilendirilmiş kuruluşlar, temsil ettiği piyasaya sürenlerin piyasaya sürdüğü ambalaj miktarına eşdeğer miktarda ambalaj atığı oluşturan nüfusa sahip belediyeler ile kaynakta ayrı toplama faaliyetini yürütebilecek.

Yetkilendirilmiş kuruluşlar, piyasaya süren işletmelerle yapılan sözleşme çerçevesinde yürütülen faaliyeti izleme, sözleşme yaptığı belediyelerde toplanan-ayrılan ambalaj atıklarının geri kazanımını sağlamak üzere tamamını geri alma veya aldırma faaliyetlerini yürütecek.
Kuruluşlara ayrıca, ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması ve ambalaj atıkları yönetim planı hazırlanması amacıyla belediyelerden gelecek işbirliği taleplerini karşılama, Lisanslı/geçici faaliyet belgeli toplama-ayırma, geri dönüşüm ve geri kazanım tesisleri tarafından yapılan bildirim ve belgelendirmeleri inceleme, hedeflerden fazla ambalaj atığı toplaması durumunda fazla toplanan ambalaj atığı miktarını yılsonunda üyelerine pay etme yükümlülükleri getirildi.

Lisans uygulamasıyla ilgili olarak; maddesel geri dönüşümü ekonomik olmayan ambalaj atıklarının lisanslı geri kazanım tesislerinde işlenerek, enerji elde edilmesine imkan sağlandı. Enerji geri kazanım tesisleri lisans kapsamına alındı. Toplama-ayırma tesisi lisanslı işletmelerin lisans alma şartı olarak yer alan belediye ile sözleşme zorunluluğu kaldırıldı. Çevre lisanslı toplama ayırma tesislerinin, onaylı yönetim planı kapsamında ambalaj atıklarının toplanması amacıyla ''Ambalaj Atığı Aktarma Merkezi'' kurulması imkanı sağlandı. Ahşap ambalajlar için toplama hedefi getirilerek, lisans kapsamına alındı.

Metal ambalajları parçalayan, kıran, presleme hariç boyutlarını küçültmek suretiyle kalitesini ve yoğunluğunu arttıran işletmelere geri dönüşüm tesisi lisansı alma imkanı sağlandı.

Çevre lisanslı/geçici faaliyet belgeli işletmelerin toplanan-ayrılan, geri dönüştürülen veya geri kazanılan ambalaj atıklarına ilişkin verileri, elektronik yazılım programı üzerinden göndermeleri zorunluluğu getirildi.

Toplanan metal ambalajlar için bu yıl da dahil olmak üzere 31 Aralık 2014 tarihine kadar lisanslı geri dönüşüm tesisine gitme zorunluluğu kaldırıldı.

2010 yılında metal ambalajlar için belgelendirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen ekonomik işletmelere toplayamadıkları ambalaj miktarlarına ilave edilen yüzde 10'luk artış uygulanmayacak. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce Bakanlık tarafından uygun bulunan ambalaj atıkları yönetim planları da bu yönetmeliğin hükümlerine uygun olarak yürütülecek.
Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce Bakanlıktan yetki alan yetkilendirilmiş kuruluş; bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde yetkisini yenilemek üzere yeniden Bakanlığa başvuracak. Bakanlık tarafından gerekli görülmesi halinde ilgili taraflar bildirim ve belgelendirmelerini yeminli mali müşavire inceletecek ve inceleme raporunu Bakanlığa sunacak.
 
Cevap: Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 24.08.2011

@Abdurrahman KAYA
burayı tam anllayan varmı ? belediye ile sözleşme olmadan yönetim planı nasıl olacak?
 
Üst