• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği - 26 Haziran 2021

Cem Yılmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Aralık 2009
Şehir
Tekirdağ
Firma
Güneş Çevre Danışmanlık
Merhaba,

26 Haziran 2021 tarihli 31523 sayılı Resmi Gazete'de "Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği" yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Resmi Gazete:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

Ekli dosyalar

  • Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği - Önemli Noktlar (26 Haziran 2021).pdf
    564.5 KB · Görüntüleme: 377
Son düzenleme:
Ambalaj Atıkları Yönetmelik Taslağı MADDE 19– (1)Ambalaj atığı üreticileri, ambalaj atıklarının biriktirilmesi, geçici depolanması, teslim edilmesi/toplanması, taşınması ve geri dönüşüm/geri kazanımının sağlanmasına yönelik olarak Atık Yönetimi Yönetmeliği ve Sıfır Atık Yönetmeliği hükümlerine uymakla ve atıklarını yetkili idarelerin toplama sistemine ve/veya Bakanlıktan geçici faaliyet belgesi veya çevre lisansı almış atık işleme tesislerine vermekle yükümlüdürler.

Bugün çıkan Yönetmelikte ise MADDE 19 – (1) Ambalaj atığı üreticileri, ambalaj atıklarının biriktirilmesine, geçici depolanmasına, toplayıcılara teslim edilmesine, taşınmasına ve geri kazanımının sağlanmasına yönelik olarak Atık Yönetimi Yönetmeliği ve Sıfır Atık Yönetmeliği hükümlerine uymakla yükümlüdürler.
Bu madde ile ambalaj üreticileri atıklarını istediği lisanslı firmaya veremeyecek mi? bu konuda ne düşünüyorsunuz?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Ebru A.Sıfır Atık Yönetmeliği madde 10 - 4 de "Sıfır atık yönetim sistemi kapsamında biriktirilen atıklar, mahalli idarelerin sıfır atık belgesi bulunması ve atıkları ayrı toplaması halinde mahalli idare tarafından kurulan toplama sistemine; mahalli idarenin sıfır atık belgesi bulunmaması halinde sıfır atık yönetim sistemi kapsamında ayrı biriktirilen atıklar Bakanlık ve/veya il müdürlüğünden gfb veya çevre lisansı alınan tesislere verebilir" denilmektedir. Yani belediyenin sıfır atık belgesi var ise kimse satamaz ama belediyenin sıfır atık belgesi yok ise isteyen istediğine verebilir anlamı çıkmaktadır. Burada TAT firmalarında çalışan çevre mühendislerine düşen görev yönetmelik marketlere yayılmadan hemen çalıştıkları belediyelere sıfır atık belgesi aldırmaktır.
 
2017 yönetmeliğinde TAT firmaları için lisans şartları vardı. Şimdi yönetmelikte bu şartlar kaldırılmış anlaşılan yeni bir yönetmelik ile atık işleme tesislerinin sahip olması gereken kriterler getirilecek. Çıkarılacak olan Atık İşleme Tesislerinin Sağlaması Gereken Şartlar Yönetmeliği gibi bir yönetmelik olabilir. Burada halihazırda lisansları bulunan tesislerin lisans süreleri bitimine kadar yeni şartlara uyum sağlaması beklenecek mi? Yoksa lisans yenileme işlemi yapılırken mi yeni şartlara uyum sağlamaları beklenecek önemli olan nokta burasıdır diye düşünüyorum.
 
çevre kanunun değien maddesi ilgii;

Atık üreticileri uygun metot ve teknolojiler ile atıklarını en az düzeye düşürecek tedbirleri almak zorundadırlar. (Ek cümleler:24/12/2020-7261/13 md.) Atık üreticileri, atıklarının yönetimini atık yönetim sorumlusu olarak yetki verilmiş firmalar aracılığıyla da yerine getirebilirler. Ancak, Bakanlıkça nitelikleri belirlenen atık üreticilerinin atıklarının yönetimini atık yönetim sorumlusu firmalar aracılığıyla yerine getirmeleri zorunludur. Atık üreticilerinin sorumlulukları ile atık yönetim sorumlusu firmaların yetkilendirilmesine ve yükümlülüklerine ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle düzenlenir. (Değişik fıkra:24/12/2020-7261/13 md.) Atıkların üretiminin ve zararlarının önlenmesi veya azaltılması ile atıkların geri kazanılması ve geri kazanılabilen atıkların kaynağında ayrı toplanması esastır. Sıfır atık yönetim sistemini kurarak belge alanlar, türlerine göre kaynağında ayrı biriktirdikleri atıklarını, Bakanlıktan çevre lisansı almış atık işleme tesislerine geri kazanımı sağlanmak üzere verebilirler. Atık yönetim plânlarının hazırlanmasına ve sıfır atık yönetim sistemine ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle belirlenir ve bu çerçevede sıfır atık yönetim sisteminin kurulması ve işletilmesi zorunludur. (Ek fıkra:24/12/2020-7261/13 md.) Atıkların, doğal kaynak ve hammadde kullanımının azaltılması ve geri kazanımın artırılması amacıyla kullanılması esastır. Atıkların veya atıklardan elde edilen geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımına yönelik düzenlemeler ile zorunlu kullanıma ilişkin esaslar Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle belirlenir. Geri kazanım imkânı olmayan atıklar, yönetmeliklerle belirlenen uygun yöntemlerle bertaraf edilir.

bu durumla ılgılı goruslerınızı de konusalım.

bazı atıkuretıcılerı bakanlık cevre kanununun ılgılı degısıklıklerını baz alarak beledıyelerın sıfır atık belgesı alması halınde bıle atıklarını ıstedıgı lısanslı atık ısletme tesıslerıne verebılırler dıyor.

Maddenın sonunda kanun yonetmelıkte cıkarılacak usul ve esaslara gore belırlenır denılıyor.


bu duruma bakanlık atık uretıcılerın mahallı ıdarenın sıfır atık belgesı alması halınde olsada lısanslı atık ısletme tesısıne verebılır sartı var.
bu durumla alakalı goruslerınızı merak edıyorum.
 
Mehmet Yıldırım GündüzMehmet Bey öncelikle cevapladığınız için teşekkür ederim, şuan ki Sıfır Atık Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağında bu madde yani '' Madde 7- (4) Bu Yönetmelik kapsamında sıfır atık yönetim sistemini kurarak belge alanlar, türlerine göre kaynağında ayrı biriktirdikleri atıklarını, mahalli idarelerin toplama sistemine veya Bakanlıktan Geçici Faaliyet Belgesi/Çevre Lisansı almış atık işleme tesislerine geri kazanımı sağlanmak üzere verebilirler. '' şeklinde yazılı. Atık Yönetimi taslağında da buna benzer atık üreticilerinin atıklarını mahalli idarelerin toplama sistemine ve/veya Geçici Faaliyet Belgesi/Çevre Lisansı almış atık işleme tesislerine geri kazanımı sağlanmak üzere verebilirler. maddesi vardı ancak bugün çıkan yönetmelikte bunların hiçbirinden bahsedilmemiş anladığım kadarıyla.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Ebru A.Evet taslak yönetmelikte "veya" ibaresi var. TAT firmalarında çalışan çevre mühendisleri olarak o konu hakkında gerekli görüşlerimizi o yönetmelik yayınlandığında yazmıştık. Biz hala aynı fikirdeyiz. Eğer satış noktaları ambalaj atıklarını belediye toplama sistemine değilde, başkalarına satmak gibi bir karar çıkarsa birçok firma çalıştığı belediyeleri bırakıp sadece hurdacı mantığı ile hareket edeceklerdir. Bu da yatırımı yapılan onca makine ekipman ve personelin bir anda boşa çıkması anlamına gelmektedir.
 
Daha önce yayımlanmış olan taslak yönetmelik Madde-19, MBB’nin ve yerel yönetimlerin talepleri doğrultusunda;

MADDE 19 – (1) Ambalaj atığı üreticileri, ambalaj atıklarının biriktirilmesine, geçici depolanmasına, toplayıcılara teslim edilmesine, taşınmasına ve geri kazanımının sağlanmasına yönelik olarak Atık Yönetimi Yönetmeliği ve Sıfır Atık Yönetmeliği hükümlerine uymakla yükümlüdürler.

şeklinde değiştirilmiştir.

Sıfır Atık Yönetmeliği madde 10-4 de "Sıfır atık yönetim sistemi kapsamında biriktirilen atıklar, *mahalli idarelerin sıfır atık belgesi bulunması ve atıkları ayrı toplaması halinde mahalli idare tarafından kurulan toplama sistemine*; mahalli idarenin sıfır atık belgesi bulunmaması halinde sıfır atık yönetim sistemi kapsamında ayrı biriktirilen atıklar Bakanlık ve/veya il müdürlüğünden gfb veya çevre lisansı alınan tesislere verebilir" denilmektedir.

Dolayısıyla belediyenin sıfır atık belgesi var ise ambalaj atıklarının belediyenin toplama sistemine verilmesinin zorunlu olduğunun ifade edildiği görülmektedir.
 
Piyasaya sürenlerde eskiden yönetmelikte var olan 1 ton sınırı kaldırılmış mı ?
 
Tolgay Doğan
Piyasaya Süren kısmına para ödemeyi kaldırdılar hocam. Geçen seneden beri yalnızca GEKAP için ödeniyordu. Bildirim yapılıyor yalnızca. GEKAP ile PSB verileri az da olsa farklı olabiliyor. Örneğin GEKAP için ithal ettiğiniz ambalajlı bir hammadde için de para ödüyorsunuz, işletmeye gelen misafirlere verdiğiniz karton bardaktaki çay için de para ödüyorsunuz. Malum PSB'de böyle saçma uygulamalar mevcut değildi. Beyanı kaldırmamaları normal geliyor bana.
 
Cem YılmazCem Hocam yönetmelik biraz açıklık vermiş gibi

(2) Piyasaya sürenlerce, 1/1/2020 tarihinden sonra piyasaya sürülen ambalajlar için 31/12/2019 tarihli ve 30995 dördüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik kapsamında getirilen yükümlülükler yerine getirilir. 1/1/2020 tarihinden önce piyasaya sürülmüş ambalajlara ilişkin işlemler Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde gerçekleştirilir.

Şimdi Gekap yönetmeliğinde bir değişiklik yapmazlar ise hem ambalaj hem de gekaptan para alınacak gibi görünüyor. Eski bildirimlerden de devletin alacaklı olduğu dünya kadar firma var.

Çok su götürür bu iş
 
Üst