• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliği hk.

Sinem Yılmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Ocak 2011
Arkadaşlar merhabalar öncelikle;

Ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliğinin 24. maddesinde şöyle bir hüküm mevcut:

"(7) Ambalaj atıkları yönetim planı kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların maliyetini, sözleşme yapılan piyasaya sürenler ve/veya yetkilendirilmiş kuruluş, sözleşme yapılmaması halinde belediye karşılar."

Şimdi burada kastedilen ambalaj atığı yönetiminden kaynaklanacak tüm maliyet belediye tarafından karşılanır mı (toplama gereçlerinin temini, atıkların toplama ayırma tesisine taşınması vs.), yoksa yönetim planı hazırlanması sırasındaki çalışma maliyetini belediye karşılar mı?(çalışma maliyetinden kasıt nedir bilemiyorum.Bildiğim kadarıyla yönetim planı hazırlanması sırasında maliyet oluşmuyor pek.)

Eskiden böyle bişey yoktu ama yeni yönetmelik biraz lafı dolandırmış. Bu arada belirtmek gerekirse belediyede çalışıyorum ve lisanslı bir toplama ayırma tesisi ile sözleşme yenilemesi yapılacak.Belediye ambalaj atığı toplama işini kendisi yapmayacak.Kısacası toplama-taşıma işinin maliyeti hala toplama ayırma tesislerinin üzerinde mi?
 
Eskiden de piyasaya süren, yetklendirilmiş kuruluş ve belediye ortaklaşa maliyeti karşılıyordu (en azından öyle olması gerekiyordu). Belirttiğiniz maddeye göre PS ve/veya YK ile anlaşılmamışsa maliyetin karşılanması (yönetim planı dahilinde taahüt ettiğiniz çalışmalar. Örn. kumbara konulması, eğitimler vs.) Maliyetin TAT'ların üzerinde olması bugüne kadar lisansalmak isteyen TATların belediye ile anlaşmak zorunda kalması sebebiyleydi. Artık TATlar lisans için belediye ile anlaşmak zorunda kalmayacağı için onların tüm bu maliyetini karşılamalarını sağlamanız zor olur.
 
Peki tüm TATlar için söylüyorum artık belediye ile çalışmanın ne gibi avantajları var ne gibi dezavantajları var ? Bu konuda uzman görüşleriniz neler?
 
@kaptan
merhaba; şöyle bır durum söz konusu olabilir. bende TAT a çalışıyorum ve belgelendirme yapıldığında sözleşmelerinizi belediye onaylaması gerekıyor bu durum için belediye gerekli, birde referans yanı baskada durumlar söz konusuysa bende bılgılenmek ısterım.
 
Belediye ile çalışmanın avantajları ve dezavantajları tamamen belediye ye bağlı olarak değişir bence.belediyenin sosyoekonomik yapısı,bu işe ne kadar önem verdikleri,sanayisi,nüfusu vb. hepsi avantaj ya da dezavantaj olarak firmaya yansır. Ek maliyet getirebilir belediyeler firmalara (bu işe verdiği önemden kastım bu. Tüm yükü firmaya yıkıp maliyet tamamen firmaya yüklenebilir. Bazı belediyeler firmalardan para istemekteler bu ayrı bi sıkıntı.) Eskaremin söylediği gibi en olumlu avantajı belediye ile çalışan bi firma belgelendirme yapabilir.yani şöyle diyelim bilediye ile çalışıyosan sanayiside cok fazla yoksa damlaya damlaya göl olmasını beklemen lazım. Bazı yerlerde amblaj atığı topluyorum dersin ama ambalaj atığı dışında her şeyi toplarsın.sokak toplayıcıları ile sürtüşmen cabası olur. Senin çalışma saatlerini senden daha iyi bilirler buna göre konteyner poşet neyse toplama aracların senden önce toplarlar. Bedava gibi görünebilir fakat göründüğü gibi olmayabilir bu durum.

Belediye ile çalışmayan bi firma ücreti karşılığında 3-4 ya da daha fazla sanayi kuruluşu ile çalışır sadece bu firmalarla muhatab olur atığı toplu şekilde alır..
 
Sanırım bu BELGELENDİRME işi olmasa kimse belediye ile çalışmaz bu saattenn sonra benim kişisel fikrimde bu.Tabii Büyükşehir belediyelerinde bu durum değişebilir.
 
Üst