• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj atiklarinin kontrolü yönetmeliği taslaği yeni 2017 nisan

Serdar Harmanyeri

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Mart 2012
Firma
Teknik Masura
Arkadaşlar Bakanlık sayfasındaki ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliği taslağı değişmiş (2017 Nisan) bayağı bir değişiklik görünüyor. Görüş bildirimi istenmemiş. Değerlendirme şansı bulabilen arkadaşlarımız var mıdır acaba...
 
AMBALAJ ATIKLARI TOPLAMA VE AYIRMA FAALİYETİ GÖSTEREN TESİSLER İÇİN ÖNEMLİ OLARAK GÖRDÜĞÜM NOKTALARI AŞAĞIDA BELİRTİYORUM.


Belediyelerin görev ve yetkileri
MADDE 8 –(4) Belediyeler;
c) Ambalaj atıklarının ayrı toplanması için toplama ayırma tesisi kurmak/kurdurmakla, işletmek/işlettirmekle, kurduğu tesislere çevre lisanslı almak/aldırmakla veya ayrı toplama faaliyetini en az 10 yıl süreli sözleşme yaptığı çevre lisanslı toplama ayırma tesisleri ile gerçekleştirmekle,
(5) Belediyeler ile toplama ayırma tesisleri arasında yapılacak protokol iptallerinde il müdürlüğü uygun görüşü alınır.
Ambalaj atığı üreticisinin yükümlülükleri
MADDE 13– (1) Ambalaj atığı üreticileri ambalaj atıklarını, bağlı bulundukları belediyenin ambalaj atıkları yönetim planına uygun olarak, ayrı biriktirmek ve belediyelerce belirlenen şekilde belediyenin toplama sistemine veya atık getirme merkezlerine vermekle yükümlüdür. Ancak çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde ambalaj atıklarını oluştuğu noktada cinslerine göre ayrı biriktiren sanayi işletmeleri ambalaj atıklarını çevre lisanslı ambalaj atığı işleme tesislerine verebilirler.
(2) Sanayi işletmeleri ile askeri birlik ve kurumlar Atık Yönetimi Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendinde tanımlandığı şekilde ambalaj atıklarına ilişkin olarak atık beyan formunu Bakanlığa sunmakla ve bir nüshasını saklamakla yükümlüdürler.
(3) Belediyenin yönetim sistemi dışında kalan ambalaj atığı üreticileri, tüketim sonucu oluşan ambalaj atıklarını çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde ayrı olarak biriktirerek belediyenin toplama sistemine veya çevre lisanslı ambalaj atığı işleme tesislerine verirler.
(4) Yüz konut ve üzeri sitelerde site yönetimleri tarafından ambalaj atıkları için belediyenin toplama sistemine uygun biriktirme ekipmanlarının yerleştirilmesi zorunludur.
(5) Otel, restoran, hastane, üniversite, terminal, spor kompleksleri gibi işletmeler tarafından ambalaj atıklarının kaynağında ayrı biriktirilmesi amacıyla biriktirme ekipmanlarının yerleştirilmesi zorunludur.
Ambalaj atığı toplama ayırma tesislerinde sağlanması gereken kriterler
MADDE 29–(1)
e) İnternet bağlantılı uzaktan erişim imkânı veren kantar programının bulunması,
f) Kabul ettikleri atıkların takibi amacıyla tesis giriş ve çıkış noktalarına, tesise uzaktan erişim imkânı da sağlayan gerekli kamera kayıt sisteminin kurulması, Bakanlıkça veya İl Müdürlüklerince talep edilmesi durumunda kayıtların sunulması amacıyla elde edilen kayıtların en az otuz gün süreyle saklanması,
g) Paratoner sisteminin bulunması,
(2) Belediyelerce ayrı toplanan ambalaj atıklarının, cinslerine göre ayrılmasını sağlamak için faaliyet gösterecek toplama ayırma tesisleri iki farklı tipte kurulabilir. Bu tesislerin bu maddenin birinci fıkrasında verilen kriterlerin yanında aşağıda verilen kapasiteleri sağlamaları zorunludur. Aşağıdaki tip tesislerin teknik kriterleri ve uygunluk değerlendirmesine ilişkin esaslar Bakanlıkça ayrıca belirlenir.
a) 3 milyon üzeri nüfusa sahip büyükşehirlerde yer alan ilçe belediyelerine hizmet edecek toplama ayırma tesisleri 1. Tip olarak değerlendirilir, bu tesislerin toplam alanının en az 5.000 m2 ve en az 80 ton/gün ayırma kapasitesine sahip olması gerekmektedir.
b) Diğer belediyelere hizmet verecek toplama ayırma tesisleri 2. Tip olarak değerlendirilir, bu tesislerin toplam alanının en az 2.000 m2 ve en az 10 ton/gün ayırma kapasitesine sahip olması gerekmektedir.
(3) Belediye yönetim planı kapsamı dışında faaliyet gösterecek toplama ayırma tesislerinin en az 2. Tip tesis kriterlerini sağlaması gerekmektedir.
(4) 1. Tip toplama ayırma tesislerinde en az bir tanesi çevre mühendisliği meslek grubundan olmak üzere, tüm toplama ayırma tesislerinde tam zamanlı olarak çevre görevlisi istihdam edilmesi gerekmektedir.
 
bedelli ve bedelsiz diye bir şey görmedim. Söyle sanayi işletmeleri ambalaj atıklarını çevre lisanslı ambalaj atığı işleme tesislerine verebilirler. ibaresi var. ister satar ister bedelsiz verir. Ucu açık:)
 
Önceki taslakta GDT lerde Çevre Müh. çalıştırmak zorunda gibi bir madde vardı bunda yok sanki yanlış mı hatırlıyorum
 
Ya bu bedelsiz ibaresi çok sıkıntılı bir durum. Belediye ile anlaşma yapıyorsun yatırımlar konteynerlar belediyey araçlar alıyorsun birde bu belediye sınırları içinde kalan market otel vb. yerlerden bedelli olarak toplayacaksın. Sanayi kuruluşlarıda istediği firmaya veriyor. O zaman kimse belediye ile anlaşma yapmaz ki bir getirisi yok yani.
 
@TAÇ evet o madde çıkarılmış , daha önceki taslakta olan ayırma tesisi tanımı ve 6. Bölümdeki 26. Maddede yine çevre görevlisi istihdamı ile ilgili madde çıkarılmış
 
@kubiay DUMAN

Bedavaya toplayıp parayla satıyorsun gdt ye. Parayla satın alırsan gdtye satış fiyatı artacağı için piyasa fiyatları yükselir kağıt karton geri dönüşümü pahalıya gelmeye başlar.
 
yapma o zaman. Bu işi yapıp kazananlar varsa sen de kazanabilirsin. illa fahiş karlarla çalışmak zorunda değil herkes. iki gram iş yapayım çuvalla para götüreyim mantığından çıkın artık.
 
Düşük miktarda atık çıkan yerlerden bedelsiz alınabilir ama haftada 2-3 ton karton atığı çıkan tesisler, sırf belediyeler diğer küçük işletmelerden karton toplayabilsin diye atıklarını bedelsiz veremezler yani sonuçta ticari firmalar bunlar kamu yararına çalışan tesisler değil ki.
 
@jn6zo
belediyeye vermek gibi bir zorunluluk yok ama burada. gdtlere satabilirsin. Eğer o civarda gdt yoksa zaten bu işi yapmanın anlamı yok. Satamayacağın şeyi niye alıp biriktireceksin
 
@Ahmet Doğan Belediyeler bedelsiz almak istiyorlar ya ona istinaden yazdım. Ama satamayacağın şeyi mevzuatlara uygun çalışmak için biriktirirsin. Yeri geliyor üzerine para ödeyeceğimiz atığı da biriktiriyoruz sonuçta. O farklı bir konu.
 
@Ahmet Doğan tat firmasında çalıştın mı hiç ? bedavaya alıp satıyorsun demen yanlış bir şey @Serkan Çiçekay dediği gibi .o bedavaya alınan şeyle tesis başına onlarca aile doyuyor ..araçların sürekliliği bakımı yakıtı vs varda var .ha illaki kazanırsın çalışan adam akıllı işçi bulduktan sonra bide gelen atığın çok çok fazlaysa .dışardan göründüğü gibi değil her şey eğer bunu görmemişsseniz yorumlamanız yanlış .yanlış anlamayın beni sadece fikrim bu belkide haklısınızdır .
 
Üst