• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Taslak Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelik Taslağı - 16 Şubat 2021

Cem Yılmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Aralık 2009
Şehir
Tekirdağ
Firma
Güneş Çevre Danışmanlık
Merhaba,

16 Şubat 2021 tarihinde "TOBB"un web sitesinde Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelik Taslağı yayımlanmıştır.
Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Güncel Yönetmelik:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

Ekli dosyalar

  • Görüş Bildirme Formu.docx
    26.7 KB · Görüntüleme: 115
  • Yönetmelik Taslağı.docx
    67 KB · Görüntüleme: 405
2011 yönetmelgınden başka net bır yonetmelık yayınlanmıs degıl. 2020 yılında pıyasaya surenlerın yk lar ıle son olarak belgelendırme ıslemlernden bahsedılmıstı 2021 yılında tekrar devamı olacak . belgelendırme usul ve esaslarından detaylı bır sekılde bahsedılmemıs . beledıye ıle anlasmalı toplama ve gerı donusum tesısılerının beledıye mucavır alanında ambalajları bedelsız veya bedellı alacagı durumdan bahsedılmemıs . mevcut yonetmelıkte bedel sartı aranmaksızın durumu su an beledıye ıle anlasmalı fırmaları bedelsız mı bedellı mı konusunda hep karısıklıga ıtmektedır. yani şeffaf metınlerın oldugu yonetmelıkten bahsedilmiyor. çevre ajansları aslında bır nevı yk ların zamanında yapacagı ıslerı yapabılırdı . atık komısyonundan bahsedılıyor bununla alakalı ıl bazında ne denlı toplantılar yapıldı ?
 
A.Gazi YOĞUNLUAtık değil, ambalaj komisyonu. Yapılmadı, yapılacak ;
"Ambalaj Komisyonu

MADDE 24
" kısmında bahsediyor bu konu hakkında.

Diğer bahsettiğiniz konular hakkında ise; bu tip bedel(ücret) maddeleri yönetmelik yerine; eklerde veya usul ve esaslarda yayınlanmasının daha doğru olduğunu düşünüyorum. Taslak yönetmelik elbet değişecektir, değiştikten sonra yayımlanacak gelecek usul ve esasları eleştirmek daha mantıklı gibi.

Ayrıca; göz ucuyla baktım ama ekte yer alan ambalaj tanımları, GEKAP usul ve esaslarda belirtilen örneklerde yer alan ambalaj tanımlarına uygun şekilde değiştirilmiş.

Diğer yandan;
Çevre ajansı işi YK'lardan çok farklı. Sıfır atık çatısı altında hem atık yönetimi hem depozito hem de ambalajlar ile ilgilenecekler. Bakanlık çatısı altında kurulmuş yönetim birimlerinin bu tür bir işi yönetiminde sıkıntı yaşadığı çok aşikardı. Hem personel sayısı hem de gider açısından birime ayrılabilen yüksek bir bütçe olmuyordu. Fakat bu şekilde ajansın bütçesi, rayına oturana kadar, kurulmasına dair kanun değişikliklerinde de bahsedildiği gibi;

"GEÇİCİ MADDE 2 – (1) 1/1/2021 tarihinden 31/12/2025 tarihine kadar 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanununun ek 11 inci maddesi uyarınca tahsil edilen geri kazanım katılım paylarının yüzde yirmi beşi tahsil edildiği ayı izleyen ayın sonuna kadar Türkiye Çevre Ajansı hesabına aktarılır. Aktarılacak tutarlar karşılığında Bakanlık bütçesinde gerekli ödenek öngörülür."

şeklinde güçlü bir bütçeyle gelecek. Umarım sistem iyi yönetilir. İşinde uzman, sahadan gelen geri dönüşlere kulak asabilen bir ajans olur.
 
Aytaç Emreüstadım, ben "GEKAP usul ve esaslarda belirtilen örneklerde yer alan ambalaj tanımlarına uygun şekilde değiştirilmiş" yorumunuza katılmıyorum. Çünkü, Endüstriyel amaçlı kullanılan; rulo, makara, masura, bobinler ambalaj olarak değerlendirilmez denirken. Yeni taslakta bu tanım netliğe kavuşturulmamış. Sanki, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelik Taslağında hala ambalaj gibi algılıyorum, ben.
 
yeniçevrecimerhabalar, bahsettiğin konu EK1-Kriter-(1) altında belirtilmiş

"Etrafı esnek malzeme ile (ör: plastik film, alüminyum, kağıt) sarılı rulolar, tüpler, borular (Üretim makinelerinin bir parçası olarak tasarlanan ve bir ürünü satış birimi olarak sunmak için kullanılmayan rulolar, tüpler, silindirler hariç)"
 
Aytaç Emreüstadım, doğru söylüyorsun aslında. Banim kafamda tam oturtamadığım nokta, aynı şeyi söylemek isterken neden farklı farklı şekilde tarifleniyor. Aynı şekilde yazmasının ne zararı var. Birbirine uyumlu olmamasından kastım aslında bunu belirtmekti, belki yanlış izah ettim.
Ya da bunların hepsi bir yönetmelikte toplansa net ve bir izahati olsa ne zararı olur. Birbirinin tanımına uygun farklı farklı anlatım olacağına, birleştirilmiş olmasını tercih ederdim, ben. Naçizane görüşüm tabii. Hem hazırlayıcı için hem de uygulayıcı için kolaylık getireceğine inanıyorum.
 
Son düzenleme:
Ben Atık İşleme tesisleri ile ilgili hiç bir özel madde göremedim , lisans güncelleme yapanlar sıfır atık yönetimi kapsamında çalışacaklar demekte. Sıfır Atık Yönetmeliğine entegre edilmeye çalışılmıssa bu yönetmeliğe ne gerek kalmış o vakit ?
[automerge]1613556332[/automerge]
Bir de yetki devirlerinin yavaştan Çevre Ajansına yapılacağını gözlemliyorum , ek tebliğler çıkacak belli ki
 
Gülin Ç.sıfır atık ıl yonetım planına henuz entegre ıslemlerı gerceklesmemıs . ornegın hazırlamıs oldugunz beledıye atık yonetım planında atık karekterızasyon calısması hala bakanlıgın tum turkıye ıcın ortak atık karekterısasyon calısmasını guncellememkte . Lisans işlemlerı ve dataylarıyla ılgılı detayı asıl yonetmelık yayımlanınca acıklanır kanaatındeyım.
 
Bende aynı konuya takıldım GFB almış lisans sürecine geçecek firmalarım var ne olacak acaba durum?
 
ambalaj atıklarının, kullanılan malzemeye ve oluştuğu kaynağa bakılmaksızın sıfır atık ilkelerine uyumlu olarak yönetilmesi esastır.bu madde bana çok tehlikeli geldi. o zaman belediyeler kendi sınırları için sıfır atık belgesi almazsa her ambalaj atığı üreticisi atıklarını satacak gibi.
 
i) Ambalaj atıklarının işlendiği tesislerin faaliyetleri dâhil olmak üzere yeniden kullanıma hazırlama alma faaliyetlerine ilişkin kriterler ve standartlar belirlemekle,bakanlık görevinde var acaba tesis şartlarında revizyona gidilir mi ?sıfır atık ağırlıklı bir yönetmelik olmuş. güncelleme aşamasında yeni şartlar gelebilir gibi.
 
iyice karıştı kafamız
[automerge]1613559827[/automerge]
Mevcut çevre lisanslı tesisler
GEÇİCİ MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce ambalaj atığı toplama ayırma ve ambalaj atığı geri dönüşüm/geri kazanım konularında Bakanlıktan çevre lisansı almış tesisler lisans sürelerinin sonuna kadar faaliyetlerine devam edebilirler.
(2) Bu tesisler, Bakanlıkça yapılacak düzenlemelere uyum sağlayarak geçici faaliyet belgesini/lisansını güncellemeleri durumunda sıfır atık yönetim sistemi dâhilinde faaliyet gösterirler.
 
Arkadaşlar Merhaba,

Bence yönetmeliği tekrar tekrar okumakta fayda vardır. Okuduktan sonra kafamızdaki soru işaretleri azalacaktır.

Cem üstad, bir önceki ve taslak yönetmeliği kıyaslayarak paylaşım yapabilir. Bu şekilde daha sağlıklı olacağı düşüncesindeyim.
 
Ambalaj atıklarının biriktirilmesi ve toplanması

MADDE 19
– (1)Ambalaj atığı üreticileri, ambalaj atıklarının biriktirilmesi, geçici depolanması, teslim edilmesi/toplanması, taşınması ve geri dönüşüm/geri kazanımının sağlanmasına yönelik olarak Atık Yönetimi Yönetmeliği ve Sıfır Atık Yönetmeliği hükümlerine uymakla ve atıklarını yetkili idarelerin toplama sistemine ve/veya Bakanlıktan geçici faaliyet belgesi veya çevre lisansı almış atık işleme tesislerine vermekle yükümlüdürler.

(2)Yetkili idarelerce,ambalaj atıkları Sıfır Atık Yönetmeliği uygulamaları esas alınarak sıfır atık yönetim sistemi uygulamalarına ve İl Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planlarına uygun olarak toplanır.

Mevcut çevre lisanslı tesisler

GEÇİCİ MADDE 3
– (1) Bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce ambalaj atığı toplama ayırma ve ambalaj atığı geri dönüşüm/geri kazanım konularında Bakanlıktan çevre lisansı almış tesisler lisans sürelerinin sonuna kadar faaliyetlerine devam edebilirler.

(2) Bu tesisler, Bakanlıkça yapılacak düzenlemelere uyum sağlayarak geçici faaliyet belgesini/lisansını güncellemeleri durumunda sıfır atık yönetim sistemi dâhilinde faaliyet gösterirler.

Arkadaşlar bu iki maddeyi incelediğimiz zaman ben bir belediye çalışanı olarak; belediyenin sıfır atık yönetim sistemi içerisinde hangi lisanslı firma varsa onunla çalışılabileceğini (osb hariç) diye yorumluyorum. Sizin değerli yorumlarınız nedir?
 
Belediyelerin Ambalaj atıkları ıle ıhale durumu ne olacak. Ambalaj uretıcılerı sehır ıcersındekı satıs noktalar marketler oteller kamu kurumları sıfır atık temelsevıye belge almak ıcın çabalıyorlar . 2017 yonetmelıgınde beledıyenın toplama sıstemıne vermelerı zorunlugu vardı . ancak bu yonetmelıkte bu durumdan bahsedılmıor acıkcası . firmaların ıhale durumları goz onune alınarak sıfr atık belgesı almıs dahı olsa beledıyenın toplama sıstemıne verılmesı gerektıgını dusunuyorm . aksı taktırde cok cıddı sıkıntılar olacaktır. sıfır atık temel sevıye belgesı degıl de altıngumus platın sevıyesı asıl sıfır atık sıstemının olcusudur dıye dusunuyorm . marketlerın satıs noktalarının atıklarını sınıflarına gore ayrı bırıkırıp herhangı bır lısanslı kurulusa verılmesı durumu getırılırse buyuk sorun ortaya cıkar.
 
A.Gazi YOĞUNLUEğer amaçları belediye ile anlaşmalı lisanslı tat firmalarının önünü kesip, atıklarını istediği firmaya versin diye düşünüyorlarsa karışıklık yaşanır. Bazı belediyeler kendi sistemini kuramayacak durumda. Diğer yandan market ve benzeri işyerleri atıklarını istediği firmaya satıp para kazanmak derdinde. Böyle bir durumda yönetmelik onaylanırsa belediyeler boşuna sıfır atık almış olur. Bir yönetmelikle oluşturdukları sistemi başka bir yönetmelikle yıkmaya çalışıyorlar gibi. Bu durumun sonu iyi değil gibi.
 
Mevzuat gereği sağlanması gereken fiziksel şartlara baktığımızda direk olarak ilgili mevzuatta ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliği yazılı. Ama bu taslakta fiziksel şartlar yok. Firmalar hangi şartlarda lisans alacak ??? sıkıntı
 
Önceki cevapları görüntüle…
Üst