• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj Atıklarının Toplanması

Ömer Taşdemir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Ocak 2012
Arkadaşlar gebze organize sanayi bölgesinde bulunan firmamızın ambalaj atıklarını(kağıt,karton,plastik v.s.) alacak lisanslı firma önerebilir misiniz?
 
@BKankul
yani organize sanayi bölgesinin yönetimi istediği takdirde bi lisanslı firmayla anlaşıp fabrikaların hepsini tek bir firmaya yönlendirebilir mi? buarada 24.08.2011 tarihinde yayınlanan yönetmelik dışında herhangi bir tebliğ falan yayınlanmadı dimi bununla ilgili??
 
@deryaünlü

OSB Uygulama Yönetmeliğinde;
Ambalaj ve katı atık yönetimi
MADDE 123 – (1) OSB tarafından hazırlanan Atıkların Kontrolü Talimatında, katılımcıların faaliyetleri sonucu oluşan her türlü atıkların bertarafının nerede ve ne şekilde yapılacağı belirtilir.
(2) (Mülga:RG-8/8/2012-28378)
(3) Katı atık bertarafından kaynaklanan ilk yatırım ve işletme maliyetlerine katılım payları, katı atığın cins ve miktarına göre hesap yöntemi, Atıkların Kontrolü Talimatında yer alır.
(4) Katı atık uzaklaştırılmasından kaynaklanan maliyet katılımcı tarafından ödenir.
(5) (Değişik:RG-8/8/2012-28378) Ambalaj atığı üreticisi katılımcılar, plastik, metal, cam, kağıt, karton, kompozit ve benzeri ambalaj atıklarını biriktirmek, kaynağında ayrıştırmak ve OSB’ye vermekle yükümlüdür. OSB bu atıkları toplar, depolar, nakleder ve değerlendirir.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
linkinden inceleyebilirsiniz.
 
@deryaünlü

Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı biriktirilmesi
MADDE 23
(3) Organize sanayi bölgeleri yönetimleri, organize sanayi bölgeleri bünyesinde yer alan sanayi işletmeleri ve diğer sanayi işletmeleri, çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde ayrı biriktirilen ambalaj atıklarını oluştuğu noktada çevre lisanslı/geçici faaliyet belgeli toplama ayırma tesislerine veya istemeleri halinde belediyenin toplama sistemine bedelsiz şartı aranmaksızın verirler. Ancak lisanslı/geçici faaliyet belgeli toplama ayırma tesisi kuran organize sanayi bölge yönetimleri organize sanayi bölgeleri bünyesinde yer alan katılımcılarından ambalaj atıklarını toplayabilirler.

Yönetmeliğin dışında bununla ilgili herhangi bir tebliğ yayınlanmamıştır.
 
Üretimden kaynaklanan üretim artığı atıklar(karton-kağıt vb) atıklar lisanslı kuruluşlara verilmek zorunda mı? Aşağıda da paylaştığım üzere bu atıklar AAKY kapsamında değil, Bazı tehlikesiz atıkların kontrolü yönetmeliği kapsamı da Atık Yönetimine İlişkin Yönetmelikteki (*) sız atıkları kapsıyor ve bunların arasında da bu atık yok. Bu durumda Yukarıda ki sorunun cevabı ne olmalı?

Çevre ve Orman Bakanlığından:
BAZI TEHLİKESİZ ATIKLARIN GERİ KAZANIMI TEBLİĞİ
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ; sınaî ve ticarî faaliyetlerden, üretim tesislerinden ve ürünlerin kullanımından kaynaklanan ve 5/7/2008 tarihli ve 26927 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin EK-IV’ünde sunulan Atık Listesinde yer alan bazı tehlikesiz atıkların toplanması, ayrılması, geçici depolanması, geri kazanılması, yeniden kullanılması ve değerlendirilmesine ilişkin esasları kapsar.

Tehlikesiz atık üreticisinin yükümlülükleri
MADDE 8 – (1) Tehlikesiz atık üreticisi;
.
.

c) Tehlikesiz atıklarını çevre izin/lisansına sahip geri kazanım tesislerine göndermekle veya çevre izin/lisanslı tesislere gönderilmek üzere il çevre ve orman müdürlüklerinden 7 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında belge alanlara vermekle,
.
.
.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından:
AMBALAJ ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
.
.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; piyasaya sürülen bütün ambalajları ve bu ambalajların atıklarını kapsar.
(2) Defolu ürünler, fireler, piyasaya sürülmemiş ambalajlar ve benzeri üretim artıkları ile ambalaj atığı tanımına
girmeyen boru, sac levha, demir-çelik hurdaları, kumaş atıkları ve benzeri ambalaj dışı atıklar bu Yönetmelik kapsamı
dışındadır.
 
Arkadaşlar Merhaba Sizlere şöyle bir sorum olacak: Piyasa sürenler , piyasaya sürdükleri kadar ambalaj toplatmak zorunda değil mi? Bir tesisime bu işlemi uygulamak istiyorum da nasıl bir yol izlemeliyim acaba?
 
piyasaya sürdüğü ambalaj miktarlarıını sisteme girdiğinizde sistem otomatik olarak 2013 yılı için belgelendirme miktarını piyasaya sürdüğü miktarın %42si olarak belirleyecektir.
 
Arkadaşlar Merhaba,

Ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliği madde 11 uyarınca, piyasaya sürenlerin yükümlülükleri kapsamında oteller bu durumda değerlendiriliyor mu? Yoksa muaf durumdalar mı? Konu ile ilgili çalışan arkadaşımın bilgilendirmesini rica eder,

Herkese iyi çalışmalar dilerim...
 
@Behran Kankul
Marka sahibinden kastınız eğer ambalajların üstünde otel ismi yazmasını kastediyorsanız evet maalesef var :(
 
@Birgül Bakanoğlu üretim artığı olarak nitelendirdiğimiz atıkları şu anda bir firma ile geri dönüşüme veriyoruz (verdiğimiz firma kendi ürünlerinin yapımında kullanmakta). bu durumda için de işletmenin geri kaznaım lisansı vb. bir lisans alması zorunlu mudur?
 
@Gülin Üstüner
Bütün ambalajların toğlamının değil. Ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliği madde 17 geri kazanım hedeflerinde her atık için ayrı ayrı geri kazanım hedefleri belirtilmiştir. ör: plastik,Cam, Kağıt ve metaller için ayrı ayrı %42 , Ahşap için %5
 
@CMNet Okuru


Merhaba,''OSB bu atıkları toplar, depolar, nakleder ve değerlendirir.'' cümlesi için osb nin lisans alması şart mı?sadece toplama işlemi için lisans alma zorunluluğu var mı?
 
@CMNet Okuru
Evet öyle belediyenin lisanslı firmasıyla çalışılıyor fakat atığını aldığımız firmalara osb tarafından alındığına dair belgelendirme yapılması gerekmiyormu?
 
Üst