• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj Beyanı

Merve Ö.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ağustos 2015
Firma
yok
Merhaba,
İlk defa ambalaj beyanı yapacağım için sormam gereken bir kaç nokta var. Firmadan verileri aldım. Nereden ne ambalajı almışlar gönderdiler. Bu ambalajların nereden alındığı sisteme girilecek mi? Bu ambalaj miktarlarını kiloya nasıl çevirmeliyim? Excel halinde balonlu naylon, streç, koli, çember bant, şerit, palet gibi şeyler var. Peki bu verilerden hangisinin satış hangisinin ikincil ve nakliye ambalajı olduğunu nasıl anlayacağım?
 
l) İkincil ambalaj: Birden fazla sayıda satış ambalajını bir arada tutacak şekilde tasarlanmış, üründen ayrıldığında ürünün herhangi bir özelliğinin değişmesine neden olmayan ambalajı,
v) Nakliye ambalajı: Belirli sayıda satış ambalajlarının veya ikincil ambalajların taşıma ve depolama işlemleri sırasında zarar görmesini önlemek, ürünün üreticiden satıcıya nakliyesi sırasında taşınmasını kolaylaştırmak ve depolama işlemlerini sağlamak amacıyla karayolu, demiryolu, deniz yolu ve hava yolu taşımasında kullanılan konteynırlar hariç kullanılan ambalajı,
dd) Satış ambalajı: Satın alma noktasında, nihai kullanıcı veya tüketici için bir satış birimi oluşturmaya uygun olarak yapılan ambalajı,
 
Merhaba;
Aldığımız ham maddelerin ambalajlarını ambalaj atığı olarak geri dönüşüme gönderiyorsak bunları da ambalaj atık beyan sistemine
girmemiz gerekiyor mu ?
Yoksa sadece ambalaj olarak kullanılmak üzere aldığımız ürünlerimi sisteme giriyoruz?
 
@alimcomek
Merhaba, gelen hammaddelerin ambalajları geri kazanima göndererek tabs sistemine beyan yapmalısınız. O sizin ambalaj atığı konumunda oluyor.
 
@sagapoo
@sagapoo merhaba. Öncelikle senin firman dışarıdan ambalaj malzemesi satın alıyor. Ürettiği ürünleri ambalaj malzemeleri(koli, poşet, palet vb.) ile piyasaya sürüyor. Dolayısı ile EK-5 Piyasaya Süren Formunu dolduracaksın.

Bu formda EK-5 B1 Bir Önceki Yıl Piyasaya Sürülen Toplam Ambalaj Miktarı (kg) kısmına verileri gireceksin. Burada ambalaj cinslerine göre plastik(kendi içinde pe/pa, pp, pvc gibi ayrılır.), kağıt-karton, ahşap(palet) ve varsa diğer ambalaj cinslerine ait verileri (yurtiçinden ve/veya yurtdışından temin edilen miktar, ihraç edilen, yurtiçi piyasaya sürülen miktar, önceki yıl, dönem sonu stok miktarları) ambalaj cinslerine göre ayrı ayrı gireceksin.

Bu verileri girdikten sonra Ek5-D Piyasaya Sürülen Ambalajların Temin Edildiği Yerlere Ait Bilgiler kısmında satın alınan ambalajların cinsine göre ayrı ayrı satın alındığı yerlere ait bilgileri (unvan, vergi no, ambalaj cinsi, yurtiçi piyasaya sürülen ambalaj miktarı) gireceksin. Firmaların bilgileri Ek5-D Piyasaya Sürülen Ambalajların Temin Edildiği Yerlere Ait Bilgiler kısmında "ekle" ye tıkla. Daha sonra "temin edilen yeri" "firma" olarak seç altta firma kısmına firmanın unvanının bir bölümünü yaz otomatik olarak çıkıyorsa alttaki ambalaj cinsi, satın alınan miktar ve yurtiçi piyasaya sürülen miktar kısımlarını doldur ve kaydet de. Her ambalaj cinsi için bu işlemleri tekrarla.

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği EK-1 e göre:
  • "Ambalaja takılan yapışkan etiketler
  • Ambalajlamada kullanılan plastik, metal ve benzeri şeritler" ambalaj değildir.
Satın alınan ambalajların kg verilerini satın alınan yerden isteyebilirsin. Onlarda ambalaj üreticisi olarak beyan yapmak zorunda. Ya da birim kg ağırlıklarını öğrenip satın alınan adet ile çarpıp kg miktarını bulabilirsin.
 
@mcelebi koli bandı girişi hiç yapmadım. Ama yönetmeliğe göre ambalajların üzerine yapıştırılan etiketler, yine malzemelerin sarıldığı şeritler ambalaj değil. Koli bandı konusunu bende bilmiyorum.
 
@oknt öncelikle açıklama için teşekkürler. tesis içerisinde kullanılan ahşaplar oluyor ve kullanılamaz hale geliyor, geri dönüşüm firması alırsa alıyor almazsa elemanlara veriyoruz, malum ahşap atık almıyor bir çok firma. İl müdürlüğü ile görüştüm stok gibi gösterin dediler. sizin bu şekilde bir çalışmanız oldu mu? Nasıl bir yol izlediniz?
 
Merhaba arkadaşlar, plastik ambalaj üreten firmamız bulunmakta. (kapalı ekmek ambalajları gibi ve bunların yanında poşet üretimi de yapmaktadır.) Yönetmelikte poşet ambalaj sınıfında değerlendirilmemektedir bildiğim kadarıyla. Bildirimlerimizi ambalaj üretici ve piyasaya süren şeklinde yapacağız. Üretimimizin yarısından fazlası poşet üzerine. Bunu sistemde nasıl belirtebiliriz?
 
Arkadaşlar, merhabalar

fotoğrafta ürettiğimiz kova ambalajının palet şekli var. kovaları poşetlere koyup. poşetleri de palete yerleştiriyoruz. Daha sonra streç film ile sarıp, şerit ile dağılmasını önlüyoruz. Sorum şu PS ambalaj bildirimi yaparken palet, poşet ve streç filmi bildireceğim ancak şerit ve metal klipsi bilmeyeceğim değil mi? ya da başka bilmem gereken bir şey var mı?
İyi Çalışmalar
 

Ekli dosyalar

  • 20170220_142905.jpg
    20170220_142905.jpg
    58.5 KB · Görüntüleme: 81
Peki ben bu paletleri ürünlerle birlikte gönderdiğimde dönüşte paletlerimi geri alıp devri daim yaptırıyorum bunu nasıl yapmalıyız?
 
@Funda Gürsoy Özkocacık Stok olarak bildirin deniyor ama ileride sıkıntı çıkabilir diye düşünüyorum. Sonuçta bir kaç sene üst üste bu miktarlar stok olarak gösterildiğinde elinizde çok fazla miktarda stok gözüküyor olacak. Ancak bunlar elinizde olmayacak. Bence yalan beyan bile sayılabilir. İl müdürlüğünden nasıl böyle bir görüş bildiriliyor hayret doğrusu. Bunu size yazılı sorsam bu şekilde yazılı görüş verir misiniz diye de sormak lazım. Ben beyan yaparken fire miktarını düşerek bildirim yapıyorum. Gerçek stok miktarım neyse onu bildiriyorum. "DB Stok + Satın alınan - PS = DS Stok" gibi bir mantık var. Ancak gerçekte durum böyle değil.

Diğer taraftan fire miktarının lisanslı firmaya gönderdiğin atık miktarını desteklemesi gerekiyor. Paletleri elemanlara verme konusu mevzuat kapsamında kabul edilebilir bir uygulama değil. Bu miktarı stok olarak göstermektense PS olarak göstermeniz daha mantıklı olur :)

@mcelebi Devridaim yapılan miktarı stok olarak gösterebilirsiniz bence, ileriki yıllar için depozito uygulaması yapılabilir belki.
 
Bir sorum olacak farklı illerde aynı vergi nosuna sahip tesisler var. İkisininde ambalaj beyan yükümlülüğü var. Merkeze ait olanın sistemi üzerinden tesis ekle diyerek diğer tesisi ekledikten sonra beyan nasıl yapılacak. Yani aynı kod şifre ile girip iki ayrı tesise ait beyan nasıl yapılacak:kötü:
 
Üst